Ανατροπή: Η κοιτίδα των ανθρώπων (ίσως και να) είναι η Τουρκία
Ένα νέο απολίθωμα από τη βόρεια Τουρκία ανατρέπει όλες τις υπάρχουσες θεωρίες για την εξέλιξη και προέλευση των ανθρώπων.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η κοιτίδα όλων των ανθρωπιδών, δηλαδή των μεγάλων πιθήκων και του ανθρώπου, ήταν η Αφρική. Ο άνθρωπος προέκυψε από τον Homo erectus πριν από 200.000 χρόνια και ξεκίνησε το ταξίδι του στην υπόλοιπη γη πριν από 60.000 χρόνια. Ωστόσο, ένα νέο απολίθωμα ανατρέπει αυτή τη θεωρία.
O νέος μας «συγγενής»
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Communications, ο νέος μας «συγγενής» λέγεται Anadoluvius turkae, έχει ηλικία 8,7 εκατομμυρίων ετών και προέρχεται από το Çankırı στη βόρεια Τουρκία. Αν και δεν είναι άμεσος πρόγονος του ανθρώπου, η ανακάλυψη του Anadoluvius turkae ενισχύει την άποψη ότι η εξέλιξη των ανθρωπιδών δεν συνέβη αποκλειστικά στην Αφρική, αλλά περιλάμβανε σημαντικά στάδια στην Ευρασία.
Ο David Begun, ένας από τους ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη, υποστηρίζει ότι οι ανθρωπίδες όχι μόνο εξελίχθηκαν στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, αλλά πέρασαν και 5 εκατομμύρια χρόνια εξαπλούμενοι στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό πριν από τη διασπορά τους στην Αφρική, πιθανόν ως αποτέλεσμα κλιματικής αλλαγής.
Δεν ζούσε στα δέντρα
Τα δύο απολιθώματα του Anadoluvius turkae, ένα κομμάτι κρανίου και τμήμα μιας σιαγόνας, δείχνουν ότι είχε το μέγεθος ενός μεγάλου αρσενικού χιμπατζή και ζύγιζε μεταξύ 55 και 65 κιλών. Η ερευνητική ομάδα εικάζει ότι δεν ζούσε στα δέντρα, αντίθετα με άλλους άμεσους συγγενείς του.
«Δεν έχουμε βρει χέρια ή πόδια, αλλά, κρίνοντας από τα σαγόνια και τα δόντια, ο Anadoluvius ζούσε σε ανοιχτά οικοσυστήματα, και όχι στα δάση όπου ζουν οι μεγάλοι πίθηκοι», αναφέρει ο Sevim Erol στο Earth.com.
«Οι ανθρωπίδες μπορεί να εξελίχθηκαν στην Ευρασία ή να εξαπλώθηκαν σε αυτήν από έναν άγνωστο πρόγονο που έζησε στην Αφρική», αναφέρει η μελέτη. «Η ποικιλομορφία των ανθρωπιδών στην Ευρασία δεν αποκλείει την υπόθεση της διασποράς».