Έτσι θα είναι οι άνθρωποι σε 1.000 χρόνια - Οι αλλαγές στην εμφάνιση και τον εγκέφαλο
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η σημερινή ανθρώπινη μορφή είναι μόνο η αρχή της ιστορίας.
![Freepik Freepik](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/73/page-MtvY3.jpg?crop=1200,742,0,0)
Ρίχνοντας μια ματιά στους πρωτεύοντες προγόνους μας, θα ήταν εύκολο να υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι σήμερα έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο της εξέλιξής τους.
Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η σημερινή ανθρώπινη μορφή είναι μόνο η αρχή της ιστορίας.
Πριν από 1.000 χρόνια, το παλιό, καλό 1025 ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι έμοιαζαν και ζούσαν ήταν εντελώς διαφορετικός απ' ότι σήμερα. Ο γενετιστής καθηγητής Mark Thomas αποκάλυψε το πως θα μοιάζει το ανθρώπινο είδος την επόμενη χιλιετία.
Χάρη στην τεχνολογία, τα διαστημικά ταξίδια και την κλιματική αλλαγή, ο κόσμος γύρω μας μεταβάλλεται πιο γρήγορα από ποτέ – και οι ειδικοί θεωρούν ότι η ανθρωπότητα θα αλλάξει μαζί του, αναφέρει η DailyMail.
Πιο ομοιόμορφη εμφάνιση
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι θα αποκτήσουν μια πιο ομοιόμορφη εμφάνιση στο μέλλον.
Προβλέπεται ότι ο μέσος άνθρωπος θα έχει πιο σκούρο δέρμα και θα μοιάζει περισσότερο με κάποιον από τις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες του Μαυρίκιου ή της Βραζιλίας.
Και, σε ένα ευχάριστο νέο για όλους, οι επιστήμονες λένε ότι οι άνθρωποι του 3025 ενδέχεται να είναι πιο ελκυστικοί από ό,τι είμαστε σήμερα.
Οι άνθρωποι θα γίνουν πιο κοντοί
Στο παρελθόν, ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρέαζε την εξέλιξη ήταν η θνησιμότητα πριν από την αναπαραγωγή, που περιόριζε τη μετάδοση γονιδίων. Ωστόσο, χάρη στη σύγχρονη ιατρική, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν αρκετά για να αποκτήσουν απογόνους.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον ένας διαφορετικός παράγοντας θα καθορίσει ποια γονίδια θα γίνουν πιο κοινά.
Ο καθηγητής Mark Thomas, εξελικτικός γενετιστής από το University College London (UCL), δήλωσε στο MailOnline: «Στο παρελθόν, η εξέλιξη βασιζόταν σε κάποια παιδιά που δεν επιβίωναν, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η εξέλιξη λειτουργεί και μέσω της γονιμότητας – δηλαδή του αριθμού των παιδιών που γεννιούνται».
Με απλά λόγια, όσοι αποκτούν περισσότερα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τα γονίδιά τους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη ορισμένων επιστημόνων ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερο μέσο ύψος στο μέλλον.
Ο καθηγητής Thomas διευκρινίζει ότι αυτή είναι «μόνο μία θεωρία ανάμεσα σε πολλές», αλλά έχει προταθεί πως η πρώιμη σεξουαλική ωρίμανση σχετίζεται με μικρότερο ύψος.
Η πρόωρη σεξουαλική ωρίμανση επιτρέπει στους οργανισμούς να αποκτήσουν περισσότερους απογόνους στη διάρκεια της ζωής τους, όμως φαίνεται να συνδέεται με μικρότερο σωματικό μέγεθος. Ο καθηγητής Thomas αναφέρει: «Αυτή είναι μια από τις θεωρίες που έχουν προταθεί για να εξηγήσουν γιατί υπάρχουν πληθυσμοί πυγμαίων σε διάφορα σημεία του κόσμου. Οι ζωές τους είναι σχετικά σύντομες, επειδή οι συνθήκες διαβίωσης στα τροπικά δάση είναι δύσκολες, οπότε έχουν ανταλλάξει τη σωματική ανάπτυξη με τη σεξουαλική ωρίμανση».
Αν οι άνθρωποι που ωριμάζουν νωρίτερα αποκτούν περισσότερα παιδιά, τότε τα γονίδια που σχετίζονται με την πρόωρη ωρίμανση και το μικρότερο ανάστημα θα μπορούσαν να γίνουν πιο διαδεδομένα στον πληθυσμό. Ωστόσο, ο καθηγητής Thomas τονίζει ότι αυτή η θεωρία δεν έχει επιβεβαιωθεί με πληθυσμιακές μελέτες, οπότε η σχέση αυτή μπορεί να μην ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.
Πιο ελκυστικοί άνθρωποι
Καθώς όλο και λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν νωρίς, ο σημαντικότερος παράγοντας που θα καθορίζει την εξέλιξη θα είναι ο αριθμός των παιδιών που μπορεί να αποκτήσει κάποιος.
Παραδόξως, αυτό θα μπορούσε να κάνει τους άντρες πιο ελκυστικούς.
Ο καθηγητής Thomas εξηγεί: «Στα περισσότερα θηλαστικά, οι θηλυκοί οργανισμοί επιλέγουν τους συντρόφους τους. Ωστόσο, σε κοινωνίες με έντονες πατριαρχικές δομές, όπως αυτές που υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου, οι άντρες συχνά αναλαμβάνουν τον ρόλο της επιλογής και του ελέγχου».
Καθώς οι κοινωνίες γίνονται πιο φιλελεύθερες και οι γυναίκες αποκτούν μεγαλύτερη ελευθερία στην επιλογή συντρόφου, η εξελικτική πίεση θα επιστρέψει σε αυτές τις επιλογές. «Ευτυχώς, κινούμαστε προς έναν κόσμο όπου οι γυναίκες έχουν την επιλογή, και θα επιλέγουν άντρες που τους αρέσουν για διάφορους λόγους», λέει ο καθηγητής Thomas.
«Μπορεί να είναι για το μυαλό τους, την επιτυχία τους, την εμφάνισή τους ή τη μυϊκή τους διάπλαση – αλλά όσο αυξάνεται η γυναικεία επιλογή, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πιθανό να ενισχυθούν».
Έτσι, στα επόμενα χιλιάδες χρόνια, καθώς πιο ελκυστικοί άντρες μεταδίδουν με μεγαλύτερη επιτυχία τα γονίδιά τους, η ανθρωπότητα μπορεί να γίνει λίγο πιο όμορφη.
Πιο σκουρόχρωμο δέρμα
Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που προβλέπουν οι ειδικοί είναι η αυξανόμενη ομοιομορφία στην ανθρώπινη εμφάνιση.
Για μεγάλο μέρος της ιστορίας, οι πληθυσμοί ήταν απομονωμένοι μεταξύ τους. Σε μικρές, κλειστές κοινότητες, όπως οι Άμις, η γενετική απόκλιση είναι μεγαλύτερη, καθιστώντας τους πιο διακριτούς από άλλους πληθυσμούς.
Ωστόσο, σήμερα οι άνθρωποι από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες αναμιγνύονται πολύ περισσότερο.
Ο δρ Jason Hodgson, καθηγητής βιοπληροφορικής στο Anglia Ruskin University, σημειώνει: «Μία πιθανή εξέλιξη είναι η διάλυση της γενετικής διαφοροποίησης των πληθυσμών.
Στις ΗΠΑ, οι διαφυλετικοί γάμοι αυξάνονται. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, η ποικιλομορφία μεταξύ των πληθυσμών θα μειωθεί».
![Freepik Freepik](https://flashgr.cachefly.net/image/hor_small/73/man-wearing-smart-glasses-futuristic-technology.jpg)
Σε ατομικό επίπεδο, αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα είναι πιο γενετικά διαφοροποιημένοι, καθώς θα κληρονομούν χαρακτηριστικά από μεγαλύτερη ποικιλία πληθυσμών. Ωστόσο, σε γενικό επίπεδο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη ποικιλία στην εμφάνιση.
«Αν εξετάσουμε χαρακτηριστικά που ποικίλλουν μεταξύ των πληθυσμών – όπως το χρώμα του δέρματος – οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν μια μεσαία απόχρωση, όπως ένα ελαφρώς καφέ δέρμα», εξηγεί ο δρ Hodgson.
Ο καθηγητής Thomas επισημαίνει ότι ένα καλό παράδειγμα είναι οι σύγχρονοι πληθυσμοί της Βραζιλίας και του Μαυρικίου, όπου διαφορετικές εθνοτικές ομάδες έχουν αναμειχθεί εδώ και πολλές γενιές.
Μικρότεροι εγκέφαλοι
Ο καθηγητής Ρόμπερτ Μπρουκς, εξελικτικός βιολόγος από το Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, δήλωσε στη MailOnline ότι αναμένει οι εγκέφαλοι των ανθρώπων να μικρύνουν με την πάροδο του χρόνου.
Η θεωρία του καθηγητή Μπρουκς υποδεικνύει ότι καθώς οι υπολογιστές αναλαμβάνουν περισσότερες από τις υπολογιστικές, γεγονικές και κοινωνικές διαστάσεις της ζωής, το πλεονέκτημα του να έχει κάποιος μεγάλο εγκέφαλο μειώνεται. Ταυτόχρονα, το ενεργειακό κόστος για τις μητέρες που έχουν μεγαλύτερους εγκέφαλους και οι αυξημένοι κίνδυνοι κατά τη διάρκεια του τοκετού λόγω των μεγαλύτερων κεφαλών παραμένουν αμετάβλητοι.
![Unsplash Unsplash](https://flashgr.cachefly.net/image/hor_small/73/milad-fakurian-58z17lnvs4u-unsplash.jpg)
Ο Δρ Νικόλας Λόνγκριχ, παλαιοντολόγος και εξελικτικός βιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, σε άρθρο του στο The Conversation, συνέκρινε την μελλοντική εξέλιξη των ανθρώπων με αυτή των εξημερωμένων ζώων. Ο Δρ Λόνγκριχ έγραψε: «Υποστηρίζεται ότι γινόμαστε μια μορφή εξημερωμένου πιθήκου, αλλά περίεργα, ενός που εξημερώνουμε εμείς οι ίδιοι.»
Συνεχίζει: «Τα πρόβατα έχασαν το 24% της μάζας του εγκεφάλου τους μετά την εξημέρωση. Για τις αγελάδες ήταν 26%, και για τα σκυλιά 30%.
Αυτό εγείρει μια ανησυχητική πιθανότητα. Ίσως η τάση μας να ακολουθούμε παθητικά τη ροή (ίσως και να σκεφτόμαστε λιγότερο), όπως ένα εξημερωμένο ζώο, έχει «καλλιεργηθεί» σε εμάς, όπως συνέβη και σε αυτά.»
Καμπούρες και παραμορφωμένα χέρια
Άλλες μελέτες έχουν προτείνει ότι η αυξημένη χρήση τεχνολογίας μπορεί να οδηγήσει σε άλλες μη εξελικτικές αλλαγές.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη κορμών με κύρτωση από την παρατεταμένη χρήση υπολογιστών ή την ανάπτυξη στραβών και υπερβολικά ανεπτυγμένων χεριών από τη χρήση κινητών τηλεφώνων.
Αντίστοιχα, η ειδικός στον ύπνο, Δρ Σόφι Μπόστοκ, είχε προβλέψει στο παρελθόν ότι η έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στο σώμα μας. Καθώς περνάμε περισσότερο χρόνο χρησιμοποιώντας τεχνολογία και κοινωνικά δίκτυα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδέχεται να κοιμούνται έξι ώρες ή λιγότερο.
![Unsplash Unsplash](https://flashgr.cachefly.net/image/hor_small/73/larm-rmah-p3cprfibnvk-unsplash.jpg)
Σε 25 χρόνια, η Δρ Μπόστοκ προβλέπει ότι ο μέσος Βρετανός θα έχει χρόνιο πόνο στην πλάτη, αραίωση μαλλιών, χαλαρό δέρμα, πρησμένα πόδια και κόκκινα, πρησμένα μάτια. Επιπλέον, θα υποφέρει από αραίωση μυών στα χέρια και τα πόδια και θα είναι πιο επιρρεπής στη γρίπη λόγω αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές δεν θα συμβούν σε γενετικό επίπεδο, καθώς δεν θα υπήρχε εξελικτικό πλεονέκτημα για να μεταδοθούν.