Σπουδαία ανακάλυψη: Νέα μέθοδος καταστρέφει καρκινικά κύτταρα σε ποσοστό 99,9%
Τι είναι τα «μοριακά σφυριά» και γιατί είναι από τις πιο υποσχόμενες μεθόδους θεραπείας του καρκίνου.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rice του Τέξας ανακάλυψαν μια πρωτοποριακή μέθοδο καταστροφής καρκινικών κυττάρων, χρησιμοποιώντας μια κατηγορία ενώσεων, τις αμινοκυανίνες, και ένα είδος υπέρυθρης ακτινοβολίας που ονομάζεται εγγύς υπέρυθρη ακτινοβολία (NIR).
Οπως διαβάζουμε στο sciencealert, οι αμινοκυανίνες συνδέονται με τη μεμβράνη των καρκινικών κυττάρων και η ακτινοβολία τις κάνει να ταλαντώνονται με μεγάλη συχνότητα, προκαλώντας θραύσεις και καταστρέφοντας τα κύτταρα.
Μέχρι πρότινος, οι αμινοκυανίνες χρησιμοποιούνταν ως χρωστικές σε απεικονιστικές μεθόδους. Σε μικρές συγκεντρώσεις μπορούν να δεσμευτούν ισχυρά στα καρκινικά κύτταρα, δημιουργώντας τις συνθήκες για το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, που είναι η ακτινοβόληση.
Τι λένε οι ειδικοί
Οι ερευνητές αναφέρουν πως η προσέγγιση είναι μια σημαντική βελτίωση μιας παρόμοιας τεχνικής, και σύμφωνα με τον Τζέιμς Τουρ από το Πανεπιστήμιο Rice, αυτά τα «μοριακά σφυριά», όπως ονομάζονται, είναι ένα εκατομμύριο φορές ταχύτερα από την προηγούμενη γενιά.
Μάλιστα, στη νέα τεχνική χρησιμοποιείται εγγύς υπέρυθρη ακτινοβολία αντί για ορατό φως, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να φτάσουν βαθύτερα στους ιστούς και να νεκρώσουν τα ελαττωματικά κύτταρα. Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καρκίνους οστών και οργάνων χωρίς χειρουργική επέμβαση.
Τα «μοριακά σφυριά»
Οι επιστήμονες δοκίμασαν τα «μοριακά σφυριά» σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων και βρήκαν ότι είναι πάνω από 99,9% αποτελεσματικά. Επίσης, δοκίμασαν τη νέα μέθοδο σε ποντίκια με μελάνωμα και είδαν ότι θεραπεύτηκε το 50%.
Η δομή και οι χημικές ιδιότητες των αμινοκυανινών προκαλούν ένα φαινόμενο συντονισμού, κατά το οποίο το μέρος του μορίου που ονομάζεται “plasmon” δονείται, καταστρέφοντας τη μεμβράνη του καρκινικού κυττάρου.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα “plasmon” χρησιμοποιείται για να παραχθεί αυτή η κίνηση και να καταστρέψει το κύτταρο», λέει ο χημικός Σίσερον Αγιάλα-Ορόσκο από το Πανεπιστήμιο Rice.
Ένα από τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου είναι ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να αναπτύξουν άμυνες απέναντι στα «μοριακά σφυριά», με αποτέλεσμα το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ υψηλό. Αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες, αυτή η νέα μέθοδος στόχευσης καρκινικών κυττάρων είναι πολλά υποσχόμενη, λέει ο Αγιάλα-Ορόσκο.
Η έρευνα των επιστημόνων δημοσιεύεται στο Nature Chemistry.