Air Fryer: Οι ειδικοί προειδοποιούν - «Μην μαγειρεύετε αυτό το φαγητό»
Ευρέως διαδεδομένη είναι τα τελευταία χρόνια η χρήση air fryers, αφού καθιστούν πιο απλή, οικονομική και υγιεινή τη διαδικασία της μαγειρικής.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο σεφ Sam Stern έδειξε πώς μπορεί κάποιος να τελειοποιήσει ένα βραστό αυγό χρησιμοποιώντας μια φριτέζα αέρος, υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα είναι «ακριβώς το ίδιο» με τα παραδοσιακά βραστά αυγά. Τα αυγά μαγειρεύονται στο κέλυφος για περίπου 8,5 λεπτά και στη συνέχεια βυθίζονται σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Αφού κρυώσουν για 2 λεπτά, είναι έτοιμα να ξεφλουδιστούν, αποκαλύπτοντας έναν μαλακό, ρευστό κρόκο. Κι ενώ μπορεί αυτή η μέθοδος να εξοικονομήσει χρόνο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι είναι ανώτερες.
Συγκεκριμένα, εμπειρογνώμονες του CPD Online College προειδοποίησαν ότι ενώ είναι ασφαλές να μαγειρεύετε αυγά σε μια φριτέζα αέρος, η γεύση και η υφή μπορεί να μην αρέσουν σε όλους: «Η γεύση και η υφή μπορεί να μην είναι επιθυμητές. Για παράδειγμα, τα βραστά αυγά μπορεί να γίνουν μαστιχωτά και λαστιχωτά όταν μαγειρεύονται σε φριτέζα αέρος».
Με την παραπάνω άποψη συμφώνησαν οι γνώστες του BBC Good Food, υποδεικνύοντας ότι τα βραστά αυγά μπορεί να αποδειχθούν λαστιχένια στην υφή, με άλλες μεθόδους να αποδίδουν καλύτερα αποτελέσματα.
Παρ' όλα αυτά, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα αυγά στη φριτέζα αέρος, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μαγειρέψετε ένα αυγό μεσαίου μεγέθους κατευθείαν από το ψυγείο στους 125°C για 10 λεπτά για ένα εύγευστο αποτέλεσμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπειρία της Millie Fender από το περιοδικό τεχνολογίας T3 δεν ήταν και η καλύτερη, αφού μετά το μαγείρεμα αυγών στη φριτέζα αέρος κατέληξε με μια κουζίνα άνω κάτω...
«Το κύριο μειονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι η μυρωδιά, επειδή τρεις προσπάθειες αργότερα, δεν υπήρχαν πολλά αρωματικά κεριά που θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τη θειούχα μυρωδιά της κουζίνας μου».
Πρόσθεσε μάλιστα: «Κάποια στιγμή, ο σύντροφός μου βγήκε από το γραφείο του για να παραπονεθεί για τη μυρωδιά των αυγών και έδειχνε ελαφρώς τρομοκρατημένος με τον αριθμό των μερικώς αποφλοιωμένων αποτυχημένων προσπαθειών που βρίσκονταν στον πάγκο της κουζίνας μας».