8+1 τρόφιμα που περίσσεψαν αλλά δεν κάνει να φας μετά από ένα 24ωρο
Ποιες τροφές μπορούν να γίνουν δηλητήριο εάν τις φας την επόμενη ημέρα; Τι να προσέξεις και πώς να προφυλαχτείς.
Πόσες φορές δεν έχετε μαγειρέψει ένα φαγητό αλλά έχει περισσέψει περισσότερη ποσότητα από αυτή που υπολογίζατε; Αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα καθώς υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα τα οποία μπορούν από εκεί που είναι ο καλύτερος σύμμαχος για τον οργανισμό και την υγεία μας να γίνουν ο απόλυτος εχθρός μας.
Η ελλιπής συντήρηση των μαγειρεμένων τροφίμων, ειδικά τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές ημέρες που η θερμοκρασία ανεβαίνει αλλά και τον χειμώνα σε ορισμένες περιπτώσεις, βοηθά στην ταχύτερη αναπαραγωγή βακτηρίων. Αυτά δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση σε περίπτωση κατανάλωσης τους.
Τα πιο γνωστά τρόφιμα που αποτελούν «κίνδυνο» για την υγεία μας, σε περίπτωση που δεν φυλαχθούν σωστά, είναι το ρύζι και τα κρέατα και μπορούν να αποβούν μοιραία. Υπάρχουν άλλα τα οποία αντέχουν μόνο 24 ώρες ακόμη και στο ψυγείο!
Πατάτες
Υπάρχει πληθώρα συνταγών των οποίων το βασικό τους υλικό είναι η πατάτα. Σε περίπτωση που ένα φαγητό που περιέχει το εν λόγω υλικό μείνει εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες, ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων είναι αρκετά μεγάλος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τοξική δηλητηρίαση με πολύ επικίνδυνες, για την υγεία, επιπτώσεις.
Οι μαγειρεμένες πατάτες καλό θα είναι να αποθηκεύονται στο ψυγείο και να ζεσταίνονται βγάζοντάς και βάζοντάς τις κατευθείαν στο φούρνο.
Ψάρι
Δεν είναι ότι τελευταία η τιμή του ψαριού έχει εκτοξευθεί στα ύψη αλλά θα πρέπει να το καλοσκεφτείτε όταν θα μαγειρέψετε ένα ψάρι, είτε είναι φαγκρί είτε είναι μπακαλιάρος, μόνο για εσάς γιατί η συντήρησή του κρύβει κινδύνους.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, καλό είναι να καταναλώνουμε το ψάρι αυθημερόν εάν έχει αποψυχθεί και να συντηρηθεί αυστηρά για ένα 24ωρο καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση.
Σε περίπτωση που αγοράσατε φρέσκο ψάρι, ισχύει το ίδιο.
Αυγό
Αποτελεί μια από τις πιο θρεπτικές τροφές που είναι απαραίτητες να καταναλώνουμε για την υγεία μας. Ωστόσο εάν αποφασίσουμε να φτιάξουμε μια ομελέτα, να τα κάνουμε βραστά ή τηγανητά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώνονται την επόμενη ημέρα.
Σύμφωνα με μελέτες, το ξαναζεσταμένο αυγό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο πεπτικό σας σύστημα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες.
Σπανάκι και παντζάρι
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε νιτρώδη άλατα, γι’ αυτό προτιμήστε να μην το καταναλώσετε την επόμενη ημέρα σε περίπτωση που περισσέψει.
Όπως το σπανάκι, έτσι και τα παντζάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων. Σε περίπτωση που τα ξαναζεστάνετε, τα εν λόγω άλατα μετατρέπονται σε καρκινογόνα νιτρώδη τα οποία δυνητικά είναι απειλητικά για την υγεία μας.
Γι αυτό εάν θέλετε να τελειώσετε το σπανακόρυζό σας ή την παντζαροσαλάτα σας, καλό θα είναι να καταναλωθούν κρύα και σε λιγότερο από 24 ώρες.
Ρύζι
Όπως προαναφέραμε, το ρύζι κρύβει ιδιαίτερα σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας εάν ξαναστεζεσταθεί. Όταν μαγειρεύετε ρύζι και το φυλάξετε στη συντήρηση θα πρέπει να το διατηρήσετε σε αεροστεγές σκεύος προκειμένου να αποφύγετε τη δημιουργία εξαιρετικά επικίνδυνων βακτηρίων. Η διάρκεια ζωής του στο ψυγείο είναι αυστηρά έως 3 ημέρες.
Το ρύζι θα πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε μια ώρα από την ώρα που έχει βγει από το ψυγείο ή την κατάψυξη.
Κρέατα
Το βραστό κοτόπουλο, η ψημένη μπριζόλα και το χοιρινό ψητό μπορούν να μείνουν στο ψυγείο για περίπου 3 με 4 μέρες. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να βάζατε το κρέας στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από τη στιγμή που θα το ψήσετε, αφού όσο δυνατόν λιγότερο χρόνο μείνει εκτεθειμένο σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο το καλύτερο.
Σε περίπτωση που περισσέψει πάνω από μια μερίδα καλό θα είναι είτε να τη σπάσετε σε μικρότερες είτε, δυστυχώς, να το πετάξετε αφού οι επιστήμονες δεν επικροτούν το ζέσταμα του για πάνω από δυο φορές.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι ένα υλικό το οποίο έχει φανατικούς οπαδούς και συνήθως προτιμάται σε δίαιτες. Όμως, εάν μαγειρευτούν και δεν αποθηκευτούν σωστά μπορούν να αποβούν μοιραία ακόμη και για τη ζωή μας.
Ο λόγος είναι επειδή περιέχουν πρωτεΐνες ευάλωτες σε ένζυμα και μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο πεπτικό μας σύστημα.
Μόλις μαγειρευτούν θα πρέπει να συντηρηθούν στο ψυγείο για αυστηρά 24 ώρες ενώ η ιδανική θερμοκρασία για την κατανάλωσή τους είναι όταν είναι κρύα. Σημειώνεται ότι για τα φαγητά τα οποία περιέχουν μανιτάρια όπως ριζότι, σούπες και ζυμαρικά θα πρέπει να ακολουθείται η ίδια διαδικασία.
Σέλινο, καρότο, κρεμμύδι
Από τα βασικότερα συστατικά μιας σούπας λαχανικών που όμως, όσο νοστιμιά και να προσδίδουν στο φαγητό μας, τόσο επικίνδυνα είναι σε περίπτωση που μαγειρευτούν για δεύτερη φορά.
Καλό θα είναι να τα αφαιρέσετε από το φαγητό σας, να το ζεστάνετε κανονικά και στο τέλος να τα προσθέσετε προκειμένου να παραμείνετε ασφαλείς.