Μούχλα στα τρόφιμα: Πώς να το χειριστείτε - Ποια πρέπει να πετιούνται αμέσως
Όλοι μας έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή στη δυσάρεστη θέση να μην ξέρουμε αν πρέπει να καταναλώσουμε το μουχλιασμένο τρόφιμο.
Τα τρόφιμα που έχουν μούχλα συνήθως πρέπει να πεταχτούν, αλλά μερικές φορές μπορούμε να τα «σώσουμε»... Εξαρτάται από τη φύση του τροφίμου, δηλαδή την πυκνότητα και την περιεκτικότητα σε νερό. Σε υγρά και ευάερα τρόφιμα, η μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο και οι "κλωστές" των μυκήτων δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι.
Ορισμένες μούχλες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα, άλλες μπορεί να περιέχουν μυκοτοξίνες, οι οποίες είναι ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Οι τοξίνες της μούχλας δεν εξαφανίζονται κατά το μαγείρεμα του φαγητού.
Μουχλιασμένο ψωμί
Το μουχλιασμένο ψωμί πρέπει πάντα να πετιέται, καθώς μπορεί να υπάρχει μούχλα χωρίς να φαίνεται.
Μουχλιασμένα φρούτα και λαχανικά
Τα μουχλιασμένα υδαρή φρούτα (π.χ. δαμάσκηνα, πορτοκάλια, πεπόνια) και τα υδαρή λαχανικά (π.χ. αγγούρια, ντομάτες) πρέπει πάντα να πετιούνται. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε μόνο άθικτα μούρα και φρούτα όταν φτιάχνετε μαρμελάδα και χυμό. Σε πιο πυκνά και λιγότερο υδαρή λαχανικά όπως τα καρότα και το λάχανο, τα σημεία μούχλας μπορούν να αποκοπούν.
Λευκή μεμβράνη στα μανιτάρια
Αν υπάρχει λευκή μεμβράνη στη ρίζα των μανιταριών, δεν είναι μούχλα αλλά δικό τους μυκήλιο. Η λευκή μεμβράνη μπορεί απλά να αποκοπεί μαζί με τα σωματίδια χώματος.
Μουχλιασμένη μαρμελάδα
Εάν είναι ορατά σημεία μούχλας στη μαρμελάδα, πρέπει πάντα να πετιέται, το μυκητοκτόνο μπορεί να έχει εξαπλωθεί σε όλη τη μαρμελάδα στο βάζο.
Μουχλιασμένα καρύδια
Πάντα πρέπει να πετάτε τα μουχλιασμένα καρύδια.
Μουχλιασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η κρέμα, η κρέμα γάλακτος ή τα μαλακά τυριά (π.χ. μπρι) θα πρέπει να απορρίπτονται εάν υπάρχει μούχλα (εκτός από τη μούχλα που αποτελεί κανονικό μέρος του τυριού). Ωστόσο τα σημεία μούχλας στα σκληρά τυριά μπορούν να κοπούν, συν 1 cm από το ίδιο το τυρί γύρω από το σημείο μούχλας.
Μουχλιασμένο κρέας
Το μουχλιασμένο κρέας πρέπει πάντα να πετιέται εάν εντοπιστεί μούχλα. Δεν αρκεί να αφαιρέσετε τα ορατά σημεία μούχλας, το ίδιο ισχύει για το πατέ συκωτιού και άλλες επικαλύψεις κρέατος.