Το απόλυτο μυστικό για τραγανές πατάτες φούρνου - Το tip που θα κάνει τη διαφορά
Βρετανός σεφ τονίζει ότι το κλειδί για τραγανές πατάτες φούρνου είναι η σωστή προετοιμασία.
Η εορταστική περίοδος βρίσκεται προ των πυλών και οι νοικοκυρές έχουν ξεκινήσει ήδη τα πλάνα για το χριστουγεννιάτικο δείπνο. Τις γιορτινές ημέρες πάντως, δεν υπάρχει τραπέζι που σέβεται τον εαυτό του, χωρίς πατάτες φούρνου, που αποτελούν το απόλυτο συνοδευτικό για κάθε κυρίως πιάτο που μπορεί να περιλαμβάνει από γαλοπούλα μέχρι ψητό αρνί.
Οι απόλυτα τραγανές πατάτες φούρνου ωστόσο είναι ένα στοίχημα που δύσκολα μπορεί να κερδίσει κανείς. Κι αυτός γιατί θέλουν... τέχνη στο μαγείρεμα, προκειμένου να έχουν την τραγανή υφή που θα τις κάνει ακαταμάχητες.
«Κλειδί» η προετοιμασία
Σύμφωνα με τον Βρετανό σεφ, Alfie Cutler, η διαδικασία της προετοιμασίας είναι το «κλειδί» για να γίνουν τραγανές οι πατάτες φούρνου. Ο Alfie συμβουλεύει να βράσουμε τις πατάτες σε «καλά αλατισμένο» νερό την προηγούμενη μέρα και να τις αφήσουμε όλη τη νύχτα να κρυώσουν, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουν το σχήμα τους και θα παραμείνουν αφράτες εσωτερικά, μετά το ψήσιμο.
Μόλις έρθει η ώρα του ψησίματος, ο σεφ προτείνει να χρησιμοποιήσετε ζωικό λίπος, όπως λίπος χήνας ή πάπιας και τονίζει τη σημασία της χρήσης μιας γενναιόδωρης ποσότητας στο ταψί.
Αφού προθερμάνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, ζεσταίνουμε το λάδι για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν προσθέσουμε τις πατάτες. Μόλις ζεσταθεί, τοποθετούμε τις πατάτες μέσα στον φούρνο και τις αφήνουμε να ψηθούν.
Μετά από 15 λεπτά, τις ανακατεύουμε προκειμένου να πετύχουμε την απόλυτη τραγανότητα, ενώ συνεχίζουμε να τις ανακατεύουμε περιστασιακά. Μόλις αρχίσουν να αποκτούν μια χρυσαφένια, τραγανή εμφάνιση, προσθέτουμε σκόρδο, δεντρολίβανο και θυμάρι και ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά.
Τέλος, βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι και απολαμβάνουμε!