«Ξυπνητήρι σε μισώ, σε μισώ»: Έτσι θα σηκωθείτε από το κρεβάτι με το πρώτο χτύπημα
Το snooze για πολλούς είναι η αγαπημένη διαδικασία όταν ακούγεται για πρώτη φορά το ξυπνητήρι το πρωί.
«Μη με ξυπνάς απ' τις 6 πριν ακόμα η μέρα να φέξει» λέει ένα πασίγνωστο παιδικό τραγούδι. Πόσοι από εμάς δεν έχουμε βάλει πάνω από μια ειδοποιήσεις στο ξυπνητήρι με σκοπό να μπορέσουμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι για να φτάσουμε στην ώρα μας στη δουλειά; Η μια αναβολή διαδέχεται την άλλη μέχρι που φτάνει η ώρα «παραπέντε» και εσείς πρέπει να φύγετε ακριβώς από το σπίτι.
Σύμφωνα με το CNN που επικαλείται μια ομάδα επιστημόνων ειδικών στον ύπνο, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που προκαλούν προβλήματα στον άνθρωπο αλλά και λύσεις προκειμένου να μην ζορίζεται στο ξύπνημα.
Όπως αναφέρει ο νευρολόγος Brandon Peters που εργάζεται στο κέντρο ύπνου Virginia Mason Franciscan Health από το Σιάτλ «Είναι ικανοποιητικό να χτυπάς το snooze και να καθυστερείς να σηκωθείς από το κρεβάτι για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, αλλά στην πραγματικότητα υπονομεύει την ποιότητα ύπνου».
«Τις τελευταίες ώρες της διαδικασίας του ύπνου, οι άνθρωποι συνήθως μπαίνουν και βγαίνουν από το τέταρτο και τελευταίο στάδιο του κύκλου, γνωστό ως ύπνος ταχείας κίνησης των ματιών (REM). Αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επεξεργασία της μνήμης και τη δημιουργική σκέψη», πρόσθεσε. «Ο κατακερματισμός αυτού του σταδίου ύπνου θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου» καταλήγει.
Γιατί δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι το πρωί με την Cathy Goldstein από το κέντρο ύπνου Michigan Medicine Sleep Disorders Centers να απαντά «η έλλειψη ποιοτικού ύπνου προκαλεί μια δύσκολη μετάβαση στη διαδικασία του ξυπνήματος. Τις περισσότερες φορές κάποιος που χρειάζεται πολλαπλά ξυπνητήρια για να ξυπνήσει το πρωί στερείται, ουσιάστικά, ύπνου».
Η ίδια έθεσε κάποια ερωτήματα που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας:
1. Κοιμόμαστε πραγματικά τον ύπνο που χρειαζόμαστε;
Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου επτά με εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα, αλλά θα πρέπει να καταλάβετε πόσο ύπνο χρειάζεστε.
Όπως τονίζει, μπορούμε να μετρήσουμε τις ώρες που νιώθουμε πλήρης όταν είμαστε σε διακοπές και η ιδανική περίοδος είναι το καλοκαίρι που το χρονικό διάστημα που κοιμόμαστε είναι μεγαλύτερο. Εκεί θα βρούμε, όπως αναφέρει, χρήσιμες απαντήσεις.
2. Τι ώρες κοιμάστε;
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, υπάρχουν άνθρωποι που από τη φύση τους είναι νυχτόβιοι και μάλιστα παρομοιάζονται με «κουκουβάγιες».
«Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα πηγαίναμε για ύπνο όταν νυστάζουμε και θα ξυπνούσαμε όταν είμαστε χορτάτοι. Δεν είναι αυτός ο κόσμος στον οποίο ζούμε» σημειώνει η Alicia Roth, κλινική ιατρός στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου του Cleveland Clinic στο Οχάιο.
Τι πρέπει να κάνουμε
«Εάν βιολογικά πρέπει να ξυπνήσετε στις 7 το πρωί και το ξυπνητήρι χτυπήσει στις 6 αυτό σημαίνει ότι έχετε στερηθεί μια ώρα ποιοτικού ύπνου» σημειώνει η Roth. «Αν και είναι καλύτερο να ρυθμίσετε μόνο ένα ξυπνητήρι, μπορεί να είναι δύσκολο να σηκωθείτε μόνο με αυτό αφού ενεργοποιείτε πολλαπλούς συναγερμούς ως δίχτυ ασφαλείας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη Roth μια λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ξυπνητήρια που έχουν ενσωματωμένα ένα φως ή ένα ξυπνητήρι που βρίσκεται σε απομακρυσμένο σημείο από το κρεβάτι ώστε να σας αναγκάσει να σηκωθείτε.
Η λήψη 15 έως 30 λεπτών ηλιακού φωτός το πρωί μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μετατόπιση του εσωτερικού ρολογιού και είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους είναι φυσικοί ξενύχτηδες.
«Είναι επίσης σημαντικό να ξυπνάτε και να κοιμάστε περίπου τις ίδιες ώρες κάθε μέρα», σημειώνει η Goldstein. «Αν είστε κάποιος που κοιμάται πολύ καλά από τις 3 το πρωί έως το μεσημέρι και έτσι κοιμάστε τα Σαββατοκύριακα, αλλά τη Δευτέρα το πρωί, πρέπει να ξυπνήσετε στις 6 το πρωί για να μετακινηθείτε θα είναι δύσκολο», είπε. «Αυτό είναι νωρίτερα από ό,τι ορίζει η βιολογία σας και θα σας είναι πολύ δύσκολο να σηκωθείτε» κατέληξε.
Έτσι, συνιστά σε όσους επιθυμούν να αλλάξουν το βιολογικό τους ρολόι να κοιμούνται τουλάχιστον 30 λεπτά ή μια ώρα νωρίτερα ώστε το σώμα και κυρίως ο εγκέφαλος να αρχίσουν να συνηθίζουν στη μετάβαση.
Η αποφυγή των δυνατών φώτων και ο περιορισμός του χρόνου οθόνης έως και τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να συμβάλει στην παραγωγή μελατονίνης του σώματος, πρόσθεσε.
«Εάν κάποιος διαπιστώσει ότι έχει ξυπνήσει πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι του δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ελέγξει την ώρα που δείχνει το ρολόι του», σημειώνει ο Peters. Αυτό θα τον αποτρέψει να ξανακοιμηθεί και σε περίπτωση που το κοιτάξει θα του προκαλέσει άγχος για το πόση ώρα ύπνου του απομένει για να ξανασηκωθεί.
Αντίθετα, ο Peters συνιστά να προσπαθείτε να ξανακοιμηθείτε μέχρι να νιώσετε σαν να έχουν περάσει 15 με 20 λεπτά. Εάν είστε ακόμα ξύπνιοι, τότε μπορείτε να ελέγξετε την ώρα και να αποφασίσετε αν θέλετε να σηκωθείτε ή όχι. «Αν είναι κοντά στην κανονική ώρα αφύπνισης, μπορεί να ξεκινήσετε τη μέρα σας λίγο νωρίτερα. Εάν είναι στη μέση της νύχτας, μπορείτε να ανοίξετε ένα βιβλίο ώστε να σας προκαλέσει πάλι νύστα με αποτέλεσμα να επιστρέψετε στο κρεβάτι».