Ξεσπούν οι Γροιλανδοί κατά Τραμπ και Δανίας: «Η χώρα μας δεν πωλείται - Δεν είμαστε αντικείμενα»
«Η Δανία δεν έχει πια δικαίωμα να μας πουλάει», δηλώνουν οι κάτοικοι του νησιού, με ορισμένους να βλέπουν θετικά μια «συμφωνία» με τις ΗΠΑ.
Οργή αλλά και σκεπτικισμό έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Γροιλανδίας, η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα απέκλειε τη χρήση στρατιωτικής βίας για την προσάρτηση του νησιού στις ΗΠΑ.
Ο Guardian κατέγραψε, σε ρεπορτάζ του, ορισμένες από τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτών της Γροιλανδίας, στη δήλωση του νεοεκλεγμένου Αμερικανού προέδρου που σόκαρε τον πλανήτη και προκάλεσε τα σφροδρά πυρά των Ευρωπαίων ηγετών.
«Η χώρα είναι δική μας - δεν είναι προς πώληση», δήλωσε ο 27χρονος Ole Hjorth, μιλώντας στο βρετανικό μέσο. «Ο Τραμπ λέει πολλά πράγματα που δεν είναι πολύ σοβαρά, αλλά τώρα έχει γίνει πολύ τρομακτικό. Βλέποντας ένα Boeing 757 με γραμμένο το όνομα ‘Trump’ να έχει προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Nuuk δεν μπορούσα να πιστέψω τι συνέβαινε. Ήταν μια πολύ σουρεαλιστική εμπειρία», είπε ο Hjorth, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στη Γροιλανδία την Τρίτη (7/1).
«Η συζήτηση για την προσάρτησή μας είναι τρομακτική και γελοία. Εάν χρησιμοποιούσε στρατιωτική βία, αυτό θα σήμαινε ότι θα πολεμήσει με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ και θα επιβάλει κυρώσεις και δασμούς στη Δανία, και συνεπώς και στην υπόλοιπη ΕΕ», ανέφερε ο 27χρονος Γροιλανδός, ο οποίος εργάζεται ως ελεγκτής κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.
«Ο φόβος μου είναι ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει το ίδιο είδος διχασμού εδώ, με αυτό που υπάρχει στις ΗΠΑ. Βλέπουμε ήδη ανθρώπους να φορούν καπέλα MAGA (Make America Great Again). Και ανησυχώ ότι θα ξεκινήσουν μια προπαγανδιστική εκστρατεία και θα αρχίσουν να προσπαθούν να επηρεάσουν τις εκλογές μας και τον τρόπο με τον οποίο διευθύνουμε τη χώρα μας», τόνισε ο Hjorth.
«Έχοντας κάνει πολλές πρόσφατες συζητήσεις για ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Γροιλανδία, θα ήταν πολύ περίεργο αν συμφωνούσαμε να πουλήσουμε τους εαυτούς μας σε άλλη χώρα», πρόσθεσε.
«Μας αφαιρεί τη φωνή και μας απανθρωποποιεί»
«Καταδικάζω απόλυτα την απειλή κατάληψης της Γροιλανδίας με τη βία», δήλωσε από την πλευρά του, ο 45χρονος Patrick Abrahamsen, διασώστης στο επάγγελμα, ο οποίος μένει επίσης στην πρωτεύουσα Nuuk.
«Είμαι μισός Ινουίτ. Προς το παρόν, υπάρχει μια συζήτηση που τρέχει πάνω από τα κεφάλια των Ινουίτ. Υπάρχουν πολλοί υψηλόβαθμοι άνθρωποι που μιλούν για τη Γροιλανδία και τους ανθρώπους της, σαν να είναι αντικείμενο, ιδιοκτησία, σαν να είναι κάτι που μπορεί να αγοραστεί. Μας αφαιρεί τη φωνή και μας απανθρωποποιεί», υπογράμμισε.
«Το είδαμε τελευταία φορά το 2019, με τον Τραμπ να μιλά για μια μεγάλη ‘συμφωνία real estate’», είπε, αναφερόμενος σε παλιότερη δήλωση του Τραμπ για το ενδεχόμενο η Αμερική να εξαγοράσει τη Γροιλανδία από τη Δανία.
«Είναι υπέροχο που το κράτος πρόνοιάς μας, το οποίο υποστηρίζει τους απλούς ανθρώπους, είναι χτισμένο πάνω στις αρχές της Δανίας. Αλλά πρέπει να βρούμε τη δική μας πορεία -στην υγειονομική περίθαλψη, τα σχολεία, τη φροντίδα των παιδιών και ούτω καθεξής- και να το κάνουμε αυτό με τον δικό μας ρυθμό. Αυτό πρέπει να είναι το έθνος μας, όχι μέρος κάποιου άλλου», σημείωσε ο Abrahamsen.
«Ίσως οι ΗΠΑ να προσφέρουν μια καλύτερη συμφωνία από ό,τι η Δανία»
Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι που μπαίνουν στη συζήτηση για να βρεθεί η Γροιλανδία υπό μια διαφορετική σφαίρα επιρροής, «σπάζοντας» το σημερινό δεσμό της με τη Δανία, της οποίας αποτελεί έδαφος. Ίσως αυτό, πιστεύουν, να σημαίνει περισσότερη ανεξαρτησία για τη Γροιλανδία.
«Ως κάποιος που έχει μεγαλύτερους γονείς (στην ηλικία των 60 και 70 ετών), που έχουν περάσει την εποχή της αποικιοκρατίας και τον Ψυχρό Πόλεμο, υπάρχει μια τόσο περίεργη ατμόσφαιρα γύρω από όλα όσα συμβαίνουν», ανέφερε η 22χρονη Paneeraq, από το Sisimiut.
«Το μίσος για τη Δανία δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο, σε ορισμένα μέρη του πληθυσμού, και η ευγνωμοσύνη για τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου, όσον αφορά τη στρατιωτική προστασία, δεν ήταν ποτέ υψηλότερη. Υπάρχει ελπίδα όσον αφορά τη χώρα μας να είναι πιο ανεξάρτητη από ό,τι με τη Δανία, αλλά και κάποια ελπίδα ότι θα υπάρξει αυξημένη αίσθηση ασφάλειας από τις ΗΠΑ», δήλωσε.
«Δεν θα υποστηρίξω ποτέ τον Τραμπ και ποτέ δεν θα υποστηρίξω αυτό που έκαναν οι αποικιοκράτες Αμερικανοί στους ιθαγενείς Αμερικανούς, αλλά πάντα θα υπάρχει ελπίδα για κάποιο είδος συμφωνίας και από τις δύο πλευρές που θα ωφελούσε τον λαό της Γροιλανδίας», πρόσθεσε.
«Θέλουμε να εμπορευόμαστε ανεξάρτητα με τον κόσμο»
«Θέλουμε να διαχειριστούμε ανεξάρτητα τη σχέση μας με τις ΗΠΑ και να εμπορευόμαστε με τον κόσμο», είπε η Malina, 39 χρονών, δασκάλα στο επάγγελμα.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε απευθείας με τις ΗΠΑ και να αποσχιστούμε από τη Δανία. Όχι, δεν θέλουμε να είμαστε μέρος των ΗΠΑ, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε και μέρος της Δανίας», τόνισε η 39χρονη.
«Θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητοι, όπως οι άλλες χώρες. Είμαστε ανοιχτοί στο εμπόριο. Δεν έχουμε εχθρούς. Τα πρώτα μας αεροδρόμια κατασκευάστηκαν από την Αμερική. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αμερική είχε τη Γροιλανδία και την άνοιξε για όλο τον κόσμο. Ήταν η πρώτη φορά που η ανάπτυξη της χώρας ξεκίνησε πραγματικά», σημείωσε.
«Το 1979 η Γροιλανδία απέκτησε τη δική της κυβέρνηση (όταν ιδρύθηκε το κοινοβούλιο της Γροιλανδίας) και το 2009 η Γροιλανδία άρχισε να ελέγχει ανεξάρτητα τη χώρα, αλλά παρέμεινε εντός του δανικού βασιλείου. Η Δανία δεν έχει πλέον δικαίωμα να μας πουλάει», δήλωσε η Malina.