Η επιστήμη δικαιώνει τον Στιβ Τζομπς: Οι ισχυροί άνθρωποι έχουν αυτή τη μοναδική ικανότητα
«Επιτυχημένος άνθρωπος είναι αυτός που λέει συναρπαστικές ιστορίες» λέει ο Τζομπς και η νευροεπιστήμη συμφωνεί.
Ο Στιβ Τζομπς έμεινε στην ιστορία κυρίως για τη δεύτερη «θητεία» του στην Apple και την επιτυχία του iPhone, που άλλαξε την καθημερινότητα δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Στον γκουρού της τεχνολογίας αποδίδεται το internet στην τσέπη, το μοντέλο των iTunes και πολλές άλλες καινοτομίες.
Ο Τζομπς είχε ιδρύσει την Apple με τον Στιβ Βόσνιακ σε ένα γκαράζ, κατασκεύασε έναν από τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές και δημιούργησε μια αυτοκρατορία. Ακολούθησαν 10 χρόνια «εξορίας» από τη δική του εταιρεία και αργότερα η δεύτερη ακόμα πιο επιτυχημένη θητεία.
To Reality distortion field
Ο ιδρυτής της Apple ήταν επίσης γνωστός για τη μοναδική του ικανότητα να «διαστρεβλώνει την πραγματικότητα» με τον τρόπο που ήθελε, να αλλάζει τη σκέψη και τη ζωή των ανθρώπων με τους οποίους συνεργαζόταν, να λέει ιστορίες και να κάνει «μάγια» (όπως είχε πει και ο Μπιλ Γκέιτς) στους συνομιλητές του. Ο Στιβ Τζομπς είχε τρομακτική πειθώ και αυτό βασιζόταν στο ταλέντο του να λέει ιστορίες.
Οι ιστορίες είναι μια μορφή επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων αλλά όταν μπουν στο μυαλό μας αλλάζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και αντιδρούμε. Όπως αναφέρεται στο Inc, ο Μάλκολμ Γκλάντγουελ, συγγραφέας, λέει αν πάθεις μια καρδιακή προσβολή σε μία πόλη θα έχεις διαφορετική περίθαλψη από ό,τι σε μια άλλη πόλη. Και αυτό όχι γιατί έπαθες κάτι διαφορετικό, αλλά γιατί οι γιατροί που θα σε αναλάβουν έχουν διαφορετική συμπεριφορά, αξίες, πιστεύω και αντιδρούν διαφορετικά.
Ο χορός των ορμονών
Ο Πολ Ζακ, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο Claremont Graduate μελέτησε διάφορες ορμόνες σε εθελοντές καθώς άκουγαν συναρπαστικές ιστορίες. Όταν η δράση κορυφωνόταν, εκκρίνονταν μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης. Όταν λυνόταν το μυστήριο, αυξανόταν η οξυτοκίνη. Τα χάπι εντ απελευθέρωναν ντοπαμίνη. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές είχαν αντίκτυπο στην πνευματική κατάσταση και των αφηγητών και των ακροατών.
Οι ορμόνες επιδρούν στις ζωές μας και μας οδηγούν σε αποφάσεις και δράσεις. Ο Ζακ έδειξε ότι οι καλές ιστορίες έχουν περισσότερη δύναμη από παρουσιάσεις που βασίζονται σε στοιχεία και μπορούν να οδηγήσουν σε πράξεις φιλανθρωπίας όπως δωρεές.
Και η «σκληρή» επιστήμη στο παιχνίδι
Ο Ούρι Χέισον, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Princeton χρησιμοποίησε απεικονιστικές μεθόδους (MRI) για να καταγράψει την εγκεφαλική δραστηριότητα και έδειξε ότι τόσο αυτοί που διηγούνται ιστορίες όσο και οι ακροατές «συντονίζονται» καθώς προχωράει η ιστορία.
Αυτό το είδος σύζευξης έχει ουσιώδη επίδραση και προσδιορίζει το ποιοι είμαστε λέει ο Χέισον.
Οι επιστήμονες διαφωνούν για τον τρόπο με τον οποίο η αφήγηση ιστοριών επηρεάζει τον εγκέφαλό μας, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Στιβ Τζομπς είχε δίκιο: αν θέλεις να είσαι επιδραστικός θα πρέπει να μπορείς να πεις καθηλωτική ιστορία.