Βάλτε αυτόν τον «θησαυρό» στο πρωινό σας - Θωρακίζει την υγεία της καρδιάς λένε ειδικοί
Η λύση που σας γεμίζει με ενέργεια και παράλληλα παρέχει μια ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους
Το πρωινό δικαίως χαρακτηρίζεται συχνά ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αφού παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μας δίνει την ενέργεια που έχει ανάγκη τόσο το σώμα όσο και το μυαλό μας. Παρά τη σημασία του όμως, πολλοί άνθρωποι το παραλείπουν συστηματικά και το αντικαθιστούν με μια κούπα καφέ ή με επιλογές που μπορεί να στερούνται θρεπτικής αξίας.
Όμως όσο περίεργο και να ακούγεται υπάρχει μια τροφή που βάζει τέλος στην δικαιολογία του «δεν προλαβαίνω», συνδυάζοντας τους πολυπόθητους υδατάνθρακες, την πρωτεΐνη και το λίπος. Ταιριάζει παντού και σας κρατάει χορτάτους όλη μέρα!
Η τροφή αυτή είναι το φυστικοβούτυρο. Αυτό το πλούσιο, κρεμώδες άλειμμα, είναι φτιαγμένο από αλεσμένα φιστίκια. Αν και κερδίζει τους περισσότερους με την γεύση του, δεν υστερεί σε θρεπτική αξία.
Σε δημοσίευμα του Independent, η διατροφολόγος Alexa Mullane εξηγεί ότι «το φυστικοβούτυρο περιέχει υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών, συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης (το αντιοξειδωτικό στο κόκκινο κρασί) που έχει βρεθεί ότι είναι ένα αντιικό, αντιφλεγμονώδες και αντιγηραντικό θρεπτικό συστατικό».
Το φυστικοβούτυρο περιέχει επίσης μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και ενδεχομένως στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Η Mullane προσθέτει ότι «μια μελέτη το 2022 διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση φιστικιών οδήγησε σε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση».
Δεν απολαμβάνουν όλοι να τρώνε φιστίκια, αλλά το φυστικοβούτυρο μπορεί να προστεθεί σε σχεδόν οποιοδήποτε πρωινό γεύμα. Αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη με ένα κουτάλι πάνω από τη βρώμη, από το ψωμί ή τη μπανάνα. «Τα φιστίκια περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς όπως αργινίνη, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε και η τακτική κατανάλωση έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 , λόγω του υγιούς λίπους που βρίσκεται στα φιστίκια, δηλαδή το ελαϊκό οξύ», εξηγεί η διατροφολόγος.
Μπορούμε να τρώμε φυστικοβούτυρο κάθε μέρα;
Το φυστικοβούτυρο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του εντέρου και μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι μέχρι το επόμενο γεύμα σας.
Ένα πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες είναι ιδανικό εάν αντιληφθείτε ότι αντιμετωπίζετε αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα σας, αισθάνεστε πεινασμένοι λίγο μετά το φαγητό ή αισθάνεστε κουρασμένοι το πρωί. Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του φυστικοβούτυρου, αφού το καταναλώσετε, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας θα παραμείνουν σταθερά και θα πρέπει να αισθάνεστε κορεσμένοι μέχρι το μεσημεριανό γεύμα, ώστε να αποτελεί μια εξαιρετική καθημερινή επιλογή πρωινού.
Ακόμη, αν είστε κάποιος που έχει υιοθετήσει διαλειμματιή νηστεία και επιλέγει να παραλείψει το πρωινό, το φυστικοβούτυρο είναι εξαιρετικό για το πρώτο γεύμα της ημέρας για τους ίδιους λόγους. Το τριπλό του χτύπημα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους, μαζί με φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, το καθιστούν εύκολο στο στομάχι και είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την παροχή ενέργειας όλη την ημέρα.
Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή μετά το γυμναστήριο για να συμπληρώσετε τα ενεργειακά σας αποθέματα, να τροφοδοτήσετε τους μύες σας και να βοηθήσετε την αποκατάσταση. Η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και βιταμίνη Ε στα φιστίκια είναι ιδανική για αυτό και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή της κούρασης.
Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε το φυστικοβούτυρο με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη και επιλέξτε ένα φυστικοβούτυρο χωρίς φοινικέλαιο για μια πιο υγιεινή λύση στις ανάγκες του πρωινού σας