Τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη και δημιουργούν ασπίδα για την καρδιά
Μακροζωία σημαίνει γερή καρδιά και αυτό μπορεί να επιτευχθεί συν τοις άλλοις με την καλής ποιότητας διατροφή.
Η υψηλή χοληστερόλη, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις (π.χ. στεφανιαία νόσο) και εγκεφαλικά επεισόδια.
Ωστόσο, η διαχείρισή της δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο φαίνεται. Μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ένα από τα βασικά βήματα είναι η κατανάλωση των κατάλληλων τροφών.
Η διαιτολόγος Σέρι Μπέργκερ, γνωστή ως The Plant Strong Dietitian, ανέφερε στο Shefinds.com δύο αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση της χοληστερόλης: την ενσωμάτωση διαλυτών φυτικών ινών και ωμέγα-3 λιπαρών στη διατροφή μας.
1. Ενίσχυση της πρόσληψης διαλυτών φυτικών ινών
Οι φυτικές ίνες είναι βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της LDL χοληστερόλης (γνωστής και ως «κακής» χοληστερόλης). Σύμφωνα με την Μπέργκερ, τροφές όπως το πλιγούρι βρώμης, το πίτουρο, τα φασόλια, το κριθάρι, τα μήλα, τα αχλάδια και ο λιναρόσπορος βοηθούν στη δημιουργία ενός τζελ γύρω από την LDL κατά την πέψη, διευκολύνοντας την αποβολή της από το σώμα. Για ιδανικά αποτελέσματα, προτείνει την κατανάλωση 5-10 γραμμαρίων διαλυτών φυτικών ινών καθημερινά.
Με απλές προσαρμογές στη διατροφή, μπορούμε να προάγουμε την υγεία μας και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα επίπεδα χοληστερόλης μας.
Διαβάστε περισσότερα για τις τροφές που μειώνουν την χοληστερόλη.