Η διαφορά ανάμεσα στο χαλούμι με ένα «λ» και στο χαλλούμι με «λλ» - Τι πρέπει να ξέρετε
Χάρη στη σφιχτή του υφή, αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη χορτοφαγική διατροφή.

Το χαλλούμι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τυριά παγκοσμίως, φημισμένο για τη σφριγηλή υφή του, το χαρακτηριστικό «τρίξιμο» στο μάσημα και την αλμυρή του γεύση. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του καλοκαιρινού μπάρμπεκιου, ενώ η μοναδική του σύσταση του επιτρέπει να διατηρεί το σχήμα του ακόμα και όταν ψηθεί.
Ωστόσο, έχετε παρατηρήσει ότι στις ετικέτες εμφανίζεται άλλοτε ως «χαλούμι» με ένα «λ» και άλλοτε ως «χαλλούμι» με δύο «λ»;
Ποια είναι η διαφορά
Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατοχύρωσε το χαλλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), προστατεύοντας έτσι την κυπριακή του ταυτότητα.
Η ονομασία «Χαλλούμι» (στα ελληνικά) ή «Hellim» (στα τουρκοκυπριακά) χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τυρί που παράγεται στην Κύπρο, ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή με μείγμα τοπικού αγελαδινού, κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος.
Αντίθετα, το «χαλούμι» με ένα «λ» αναφέρεται συνήθως σε τυρί που μπορεί να παρασκευάζεται εκτός Κύπρου, κυρίως από αγελαδινό γάλα.
Αυτό σημαίνει ότι το αυθεντικό χαλλούμι με δύο «λ» είναι ποιοτικά ανώτερο, αλλά και ακριβότερο. Γι’ αυτό, αν θέλετε να απολαύσετε το γνήσιο κυπριακό προϊόν, φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα προσεκτικά!
Διατροφική αξία του χαλλουμιού
Το χαλλούμι είναι πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως:
- Πρωτεΐνη
- Ασβέστιο
- Φώσφορο
- Ψευδάργυρο
- Ιώδιο
- Βιταμίνη Α
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β12, Β2, φολικό οξύ)
- Σελήνιο
Χάρη στη σφιχτή του υφή, αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη χορτοφαγική διατροφή.
Προσοχή στην Κατανάλωση
Παρόλο που το χαλλούμι προσφέρει σημαντικά οφέλη, είναι πλούσιο σε αλάτι. Μια μερίδα 70 γραμμαρίων περιέχει 2,1 γραμμάρια αλατιού, που αντιστοιχεί σε περίπου το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Είναι Κατάλληλο για Δίαιτα;
Οι διατροφολόγοι συνιστούν προσοχή, καθώς το χαλλούμι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (12 γραμμάρια ανά 70 γραμμάρια τυριού), τα οποία σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης.
Ο τρόπος παρασκευής του παίζει επίσης ρόλο: το τηγάνισμα με μεγάλη ποσότητα λαδιού αυξάνει τις θερμίδες. Αντίθετα, μια μικρή μερίδα ψημένη στη σχάρα, σερβιρισμένη με ανάμεικτη σαλάτα, ψητά λαχανικά, κινόα, μαϊντανό και χυμό λεμονιού, αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή.