Το μάσημα τσίχλας μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας; Τι λένε οι επιστήμονες
Το μάσημα τσίχλας μετά από ένα γεύμα ενισχύει τη ροή του σάλιου ενεργοποιώντας τους στοματικούς υποδοχείς. Η αυξημένη παραγωγή σίελου, βοηθά στην εξουδετέρωση του οξέος που παράγεται από τα βακτήρια της πλάκας, προστατεύοντας έτσι το σμάλτο των δοντιών μας.
Όπως αναφέρει το News4helth.gr, το σάλιο δρα και ως ρυθμιστικός παράγοντας έναντι των οξέων στα τρόφιμα και βοηθώντας στην απομάκρυνση τους από την στοματική κοιλότητα.
Μια συστηματική ανασκόπηση σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, έδειξε ότι η κατανάλωση τους μετά από ένα γεύμα μπορεί να ωφελήσει την στοματική υγιεινή.
Βοηθάει στο αδυνάτισμα;
Άραγε η δημοφιλής αυτή διατροφική συνήθεια, συμβάλει στην καύση θερμίδων και στην απώλεια βάρους; Ελάχιστα, διευκρινίζουν οι διατροφολόγοι καθώς δεν επηρεάζει την διαδικασία καύσης λίπους. Ωστόσο, σε ικανό αριθμό ατόμων, η τσίχλα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης τους, οδηγώντας έμμεσα σε μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Αυτή η παρατήρηση όμως έχει και την αντίστροφη ανάγνωση, επισημαίνουν οι ειδικοί, καθώς μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι μετά το μάσημα μιας τσίχλας αισθάνονται πεινασμένοι πιθανόν ως αποτέλεσμα της αυξημένης δραστηριότητας του σάλιου και των πεπτικών σημάτων στον εγκέφαλο.
Τελικά να... μασάμε;
Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να προσφέρει οφέλη κυρίως για την στοματική υγεία, με την προϋπόθεση ότι η διάρκεια της μάσησης δεν παρατείνεται υπερβολικά, καταλήγουν οι ειδικοί σε θέματα διατροφής, αφού μπορεί να δράσει υποστηρικτικά στην προστασία των δοντιών μας μαζί με την βασική ρουτίνα στοματικής υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε.
Πηγή: Healthnews.com