Αρχαία τσίχλα ρίχνει φως στη διατροφή και την υγεία εφήβων στη Λίθινη Εποχή
Το DNA από έναν τύπο «τσίχλας» που χρησιμοποιούσαν έφηβοι στη Σουηδία πριν από 10.000 χρόνια ρίχνει αποκαλύπτει τον τύπο διατροφή που ακολουθούσαν οι άνθρωποι της λίθινης εποχής αλλά και την στοματική τους υγεία, σύμφωνα με έρευνα.
Οι τσίχλες είναι φτιαγμένες από κομμάτια πίσσας από φλοιό σημύδας, μια μαύρη ρητίνη που μοιάζει με πίσσα και φέρουν ευδιάκριτα σημάδια από τα δόντια. Βρέθηκαν πριν από 30 χρόνια δίπλα σε οστά στον αρχαιολογικό χώρο Huseby Klev, 9.700 ετών, βόρεια του Γκέτεμποργκ στη δυτική Σουηδία, έναν από τους παλαιότερους χώρους της χώρας με ανθρώπινα απολιθώματα
Οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες πιθανότατα μάσησαν τη ρητίνη «για να χρησιμοποιηθεί ως κόλλα» για τη συναρμολόγηση εργαλείων και όπλων, είπε ο Άντερς Γκέτερστρομ, ο συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
«Αυτή είναι η πιο πιθανή υπόθεση – θα μπορούσαν να τα είχαν μασήσει μόνο επειδή τους άρεσαν ή επειδή νόμιζαν ότι είχαν κάποιο ιατρικό σκοπό», είπε.
«Υπήρχαν αρκετές τσίχλες και τις μασούσαν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες. Τα περισσότερα από αυτά φαίνεται να τα μασούσαν έφηβοι. Υπήρχε κάποια ηλικία σε αυτό», είπε ο Γκέτερστρομ.
Μια προηγούμενη μελέτη του 2019 για τις τσίχλες χαρτογράφησε το γενετικό προφίλ των ατόμων που τις μασούσαν.
Τι περιελάμβανε η διατροφή των εφήβων
Αυτή τη φορά, ο Götherström και η ομάδα παλαιοντολόγων του στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης μπόρεσαν να προσδιορίσουν, πάλι μέσω DNA που εντοπίστηκε στην τσίχλα, ότι η διατροφή των εφήβων της λίθινης εποχής περιελάμβανε ελάφια, πέστροφες και φουντούκια. Εντοπίστηκαν επίσης ίχνη μήλου, πάπιας και αλεπούς.
«Αν εξετάσουμε ένα ανθρώπινο κόκαλο, τότε θα πάρουμε DNA. Άρα μπορούμε να πάμε κατευθείαν στα δόντια και να πάρουμε πληροφορίες. Όμως αυτή τη φορά συλλέγουμε DNA από αυτό που μασούσαν», είπε ο Γκέτερστρομ. «Είναι αδύνατον να το καταλάβουμε με άλλο τρόπο».
Επιπλέον, σε ένα κομμάτι που μασήθηκε από μια έφηβη, οι ερευνητές βρήκαν μια σειρά από βακτήρια που υποδηλώνουν σοβαρή περίπτωση περιοδοντίτιδας, μια μόλυνση των ούλων.
«Πιθανότατα θα άρχιζε να χάνει τα δόντια της λίγο μετά το μάσημα αυτής της τσίχλας. Πρέπει να πόνεσε αρκετά», είπε ο Γκέτερστρομ.