Ένας αστικός μύθος καταρρίπτεται: Δείτε τι πραγματικά συμβαίνει όταν καταπίνουμε τσίχλα
Οι γιατροί απάντησαν επιτέλους στο μακροχρόνιο ερώτημα αν η κατάποση τσίχλας είναι επικίνδυνη.
Οι περισσότεροι το έχουν ακούσει από παιδιά ακόμα, πως αν καταπιείς την τσίχλα, αυτή θα παραμείνει στο πεπτικό σου σύστημα για πολύ καιρό. «Εφτά χρόνια», έλεγαν κάποτε χαρακτηριστικά, καθώς δεν λιώνει με τίποτα. Άλλοι πάλι το πήγαν παρακάτω, λέγοντας πως φράσσει τα έντερα και παθαίνεις βλάβη ανεπανόρθωτη.
Αυτές οι ανησυχητικές ιδέες έχουν παραμείνει για χρόνια, ωστόσο ειδικοί τις διαψεύδουν προσφέροντας πιο καθησυχαστικές εξηγήσεις για το τι πραγματικά συμβαίνει όταν καταπίνεται η τσίχλα.
Η Cleveland Clinic εξηγεί ότι η τσίχλα παρασκευάζεται από μια ουσία η οποία δεν αποτελείται από φυσικά συστατικά τροφίμων. Η συγκεκριμένη ουσία είναι μη αφομοιώσιμη και δεν παρέχει καμία θρεπτική αξία. Σε αντίθεση με τα περισσότερα τρόφιμα, τα οποία ο οργανισμός διασπά και απορροφά, η βάση τσίχλας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη καθώς περνάει από το πεπτικό σύστημα.
Η διαιτολόγος Beth Czerwony από την κλινική Cleveland Clinic διευκρινίζει: «Η ουσία δεν μπορεί να χωνευτεί, οπότε απλά παραμένει στο έντερό σας σε όλη τη διαδρομή και δεν διασπάται». Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει την τσίχλα όπως συμβαίνει με άλλες τροφές. Ωστόσο, καθησυχάζει επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού αν έχετε καταπιεί πρόσφατα μια τσίχλα.
Στην πραγματικότητα, αν καταπιείτε μια τσίχλα, συνήθως θα περάσει από το πεπτικό σας σύστημα και θα αποβληθεί περίπου 40 ώρες αργότερα. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να χωνευτεί, βγαίνει ολόκληρη. Έτσι, ενώ μπορεί να μην είναι επιβλαβές να καταπίνετε τσίχλα περιστασιακά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η τσίχλα δεν έχει σχεδιαστεί για να τρώγεται και η τακτική κατανάλωσή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνο.
«Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μεγάλες ποσότητες τσίχλας σε συνδυασμό με δυσκοιλιότητα έχουν μπλοκάρει τα έντερα στα παιδιά. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να αποθαρρύνεται η συχνή κατάποση τσίχλας, ειδικά στα παιδιά. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα ή έντονες κράμπες μετά την κατάποση, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο και αίσθημα πρηξίματος», σύμφωνα με την Cleveland Clinic