Μέγας Αλέξανδρος: Τα μυστικά του μωσαϊκού της Πομπηίας αποκαλύπτονται με σύγχρονη τεχνολογία
2 εκατομμύρια ψηφίδες συνθέτουν το μωσαϊκό της μάχης της Ισσού και η προέλευσή τους συναρπάζει τους επιστήμονες.
Ένα από τα πιο εμβληματικά πορτρέτα του Μεγάλου Αλεξάνδρου διασώζεται στο ψηφιδωτό που απεικονίζει τη μάχη της Ισσού και το οποίο βρέθηκε στην Πομπηία. Το εν λόγω έργο τέχνης αποτελείται από 2 εκατομμύρια ψηφίδες, που προέρχονται από λατομεία πολύ πέρα από τις κατακτήσεις του μεγάλου στρατηλάτη.
Ο Μέγας Αλέξανδρος, γιος του Φιλίππου Β' και της Ολυμπιάδας (η οποία έχει ταφεί στον Τύμβο Καστά σύμφωνα με ρεπορτάζ του flash.gr και του Φώτη Νάκου) Στην ακμή της, η αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου έφτανε από τα Βαλκάνια έως το σύγχρονο Πακιστάν, αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ψηφίδες του μωσαϊκού προέρχονται από τη δυτική Ευρώπη, την Ιβηρική Χερσόνησο και την Τυνησία.
Το σχεδόν 2.000 ετών ψηφιδωτό θάφτηκε στη στάχτη του Βεζούβιου μετά την έκρηξη του 79 μ.Χ. και ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους το 1831. Πλέον, φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.
Η αποκατάσταση του έργου
Οι ιθύνοντες του μουσείου ξεκίνησαν το 2020 ένα πρόγραμμα μελέτης και αποκατάστασης του μωσαϊκού με σύγχρονες τεχνικές, που επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων για την κατασκευή του χωρίς παρέμβαση. Μέσω φθορισμού ακτίνων Χ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ψηφίδες ήταν 10 διαφορετικών χρωμάτων (λευκές, καφέ, κόκκινες, κίτρινες, ροζ, πράσινες, γκρι, μπλε, μαύρες και υαλώδεις) και πολλών περισσότερων αποχρώσεων, που συνδυάστηκαν μαεστρικά για να προκύψει ένα σπουδαίο έργο τέχνης.
Ψηφίδες με σπάνια χρώματα
Οι τεχνίτες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο πρόσωπο του Αλεξάνδρου, που αποτελείται από διάφορες αποχρώσεις ροζ ψηφίδων, οι οποίες οφείλονται στις χημικές ιδιότητές τους. Λεπτομέρειες σαν αυτή αποδεικνύουν γιατί αυτή είναι η πιο εμβληματική απεικόνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εξετάζοντας τα αρχαία λατομεία που χρησιμοποιήθηκαν κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, οι επιστήμονες βρήκαν ότι κάποιες από τις λευκές ψηφίδες προήλθαν από τα λατομεία των Άλπεων Απουάν,τα οποία ξεκίνησαν να εξορύσσουν μάρμαρο τον 1ο αιώνα π.Χ.
Παράλληλα, οι έντονες ροζ ψηφίδες μάλλον προήλθαν από την Πορτογαλία, ενώ κάποιες κίτρινες από τον Σίμιθο της σημερινής Τυνησίας. Τα σκούρα κόκκινα κομμάτια ενδέχεται να προέρχονται από το Ακρωτήριο Ταίναρο στην Ελλάδα. Η ερευνητική ομάδα βρήκε, επίσης, ίχνη γύψου που χρησιμοποιήθηκε ως προστατευτικό κατά τη διάρκεια των έργων αποκατάστασης στη σύγχρονη εποχή.