Γιατί η ζάχαρη ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης φαίνεται πως επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και συμβάλλει στην εμφάνιση βλαβών στο δέρμα.

Πώς η ζάχαρη επηρεάζει την εμφάνιση και τη νεανικότητα της επιδερμίδας; Οι μηχανισμοί είναι πολλοί, αλλά οι περισσότεροι συνδέονται με τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα—γνωστά και ως «ζάχαρο»—και τη φλεγμονή που προκαλείται στον οργανισμό. Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Δρ. Μάρκος Μιχελάκης (ειδικός στην αισθητική δερματολογία και τη δερματοχειρουργική) εξηγεί πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό.
Αύξηση του σακχάρου στο αίμα και επιπτώσεις στο δέρμα
«Οι περισσότερες πληροφορίες που έχουμε για τη σχέση της ζάχαρης με το δέρμα προέρχονται από μελέτες για τον σακχαρώδη διαβήτη», αναφέρει ο Δρ. Μιχελάκης. «Η έρευνα έχει δείξει ότι η περίσσεια γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά δερματικά προβλήματα, όπως ρυτίδες, καφέ κηλίδες, θαμπάδα και χαλάρωση».
Η γλυκόζη του αίματος αυξάνεται όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, ιδιαίτερα τους απλούς. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τρόφιμα όπως η ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, το λευκό ψωμί, τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού (με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες), τα λευκά ζυμαρικά και οι πατάτες. Αυτές οι τροφές έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι προκαλούν ταχεία και απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, με αρνητικές συνέπειες για το δέρμα και γενικότερα για την υγεία.
Διαβάστε περισσότερα για τη σχέση ζάχαρης και ρυτίδων!