Το απόλυτο τρικ: Πώς θα σταματήσεις να «κλαις» όταν ψιλοκόβεις κρεμμύδια
Τι είναι αυτό που κάνει τα μάτια μας να «καίνε» και να τρέχουν δάκρυα κάθε φορά που κόβουμε κρεμμύδια, και πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;
Έχεις βρεθεί ποτέ στη θέση να ψιλοκόβεις κρεμμύδια και να νιώθεις σαν να παρακολουθείς δραματική ταινία; Τα μάτια τσούζουν, τα δάκρυα κυλούν και η κουζίνα γίνεται πεδίο μάχης.
Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τα μάτια μας να «καίνε» και να τρέχουν δάκρυα κάθε φορά που κόβουμε κρεμμύδια, και πώς μπορούμε να το αποφύγουμε;
Γιατί «κλαίμε» όταν κόβουμε κρεμμύδια
Όταν κόβεις ένα κρεμμύδι, τα κύτταρά του απελευθερώνουν ένζυμα που δημιουργούν ένα αέριο, γνωστό ως προπανάλη-S-οξείδιο. Αυτό το αέριο φτάνει στα μάτια σου, ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις και προκαλεί τα δάκρυα.
«Όχι πια δάκρυα» όταν κόβεις τα κρεμμύδια
Αφού μια χρήστης του TikTok παραπονέθηκε ότι κλαίει «πολύ» όταν ψιλοκόβει κρεμμύδια, ένας γιατρός επειγόντων περιστατικών μοιράστηκε μια στρατηγική για να αποφύγεις το κλάμα που «ρίχνεις» όταν προσπαθείς να μαγειρέψεις.
«Θα σας μάθω πώς να μην κλάψετε ποτέ ξανά κόβοντας κρεμμύδια», δήλωσε ο Δρ Joe Whittington στο TikTok.
Τα λευκά, κίτρινα και κόκκινα κρεμμύδια έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις του ενζύμου που απαιτείται για την παραγωγή της πτητικής ένωσης, ενώ τα γλυκά κρεμμύδια και τα πράσινα κρεμμύδια δεν έχουν τόσα πολλά.
Για την αποφυγή των δακρύων, τοποθετήσετε μια χαρτοπετσέτα την οποία έχετε μουσκέψει με άφθονο νερό κοντά στο κρεμμύδι για να λειτουργήσει ως «μαγνήτης» που θα απορροφήσει το προπανεθιακό S-οξείδιο καθώς το κόβετε σε φέτες.
«Η υγρασία προσελκύει τις ενώσεις του θείου, βοηθώντας στην πρόληψη του ερεθισμού, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να δακρύσετε όταν ψιλοκόβετε», εξήγησε ο Whittington.