Το απαγορευμένο Νησί των Φιδιών στη Βραζιλία: Ένα «χρυσωρυχείο» με πανάκριβα ερπετά
Η χρυσή οχιά προκαλεί τον φόβο και τον τρόμο στην Ilha da Queimada Grande της Βραζιλίας και κοστίζει ένα ασύλληπτο ποσό.
![wikimedia commons wikimedia commons](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/74/ilha-da-queimada-grande-itanhaem3-HpVAS.jpg?crop=690,426,0,299)
Με πληθυσμιακή πυκνότητα ενός φιδιού κάθε 100 τετραγωνικά μέτρα, η νήσος Ilha da Queimada Grande είναι γνωστή ως η «Νήσος των Φιδιών». Είναι μια βραχονησίδα, 33 χλμ. ανοιχτά των ακτών της Βραζιλίας, με έκταση 430.000 τετραγωνικών μέτρων. Από τα ερπετά που διαβιούν εκεί, το πιο σπάνιο είναι η χρυσή οχιά, ένα είδος φιδιού της οικογένειας των κροταλιδών που δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο.
11.000 χρόνια απομόνωσης
Η χρυσή οχιά εξελίχθηκε λόγω της οικολογικής απομόνωσης, που δημιουργήθηκε όταν η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε πριν 11.000 χρόνια. Αν και έχει μήκος μικρότερο από ένα μέτρο, η φήμη της την κατατάσσει ανάμεσα στα πιο επικίνδυνα φίδια του πλανήτη. Το δηλητήριό της είναι από τα πιο ισχυρά και προκαλεί επώδυνο θάνατο.
Δεν προκαλεί απορία, λοιπόν, που μόνο στρατιωτικοί και επιστήμονες επιτρέπεται να επισκεφτούν το νησί. Όταν ο YouTuber Λόρδος Μάιλς κατάφερε να ξεφύγει από την επιτήρηση των αρχών της Βραζιλίας και επισκέφτηκε το νησί, φόρεσε μια ειδική ολόσωμη στολή για να προστατευτεί από τις δαγκωματιές.
Και όμως δεν είναι επικίνδυνη
Σύμφωνα με τους βιολόγους, η χρυσή οχιά δεν είναι επιθετική και δεν αντιδρά όταν την προσεγγίζουν άνθρωποι. Είναι ένας οργανισμός που στήνει ενέδρες σε πουλιά και τα ακινητοποιεί με το δηλητήριό της. Ειδικότερα, η λεία της αποτελείται από τα μεταναστευτικά είδη Elaenia chilensis και Turdus flavipes, ενώ τα ενδημικά Troglodytes musculus και Coereba flaveola έχουν αναπτύξει μηχανισμούς διαφυγής.
Όσον αφορά τον αριθμό των φιδιών, υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 4.000, δηλαδή περισσότερα από ένα ανά 100 τετραγωνικά μέτρα (όσα ένα σπίτι). Οι επιστήμονες εικάζουν ότι ο πληθυσμός τους ήταν μεγαλύτερος στο παρελθόν, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί λόγω λαθροθηρίας. Ένα φίδι μόνο μπορεί να «πιάσει» ακόμα και 30.000 δολάρια. Έτσι, φαίνεται ότι η απαγόρευση δεν είναι για να προστατεύσει τους ανθρώπους, αλλά και τα ξεχωριστά αυτά ερπετά.