Ζωή στο χάος - Μία νέα υπεργαία δίνει ελπίδες για την ύπαρξη εξωγήινων όντων
Ο πρόσφατα ανακαλυφθείς εξωπλανήτης HD 20794 d παρουσιάζει τις καλύτερες πιθανότητες για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής.
![Caption Caption](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/74/sa.png)
Μέχρι τώρα, γνωρίζαμε τον Proxima b, την πλησιέστερη «Γη» στον δικό μας πλανήτη, με μάζα 1,3 φορές μεγαλύτερη από τη Γη και απόσταση μόλις 4,2 έτη φωτός. Όπως φαίνεται, όμως, οι επιστήμονες δεν σταματούν να αναζητούν πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Astronomy & Astrophysics, ο εξωπλανήτης HD 20794 d, ο οποίος έχει μάζα έξι φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Γης, ενδέχεται να διαθέτει υγρό νερό στην επιφάνειά του.
Η βιώσιμη ζώνη
Ο συγκεκριμένος πλανήτης μπορεί να φιλοξενεί ήδη ζωή, καθώς βρίσκεται στη βιώσιμη ζώνη του ηλιακού του συστήματος—αρκετά κοντά ώστε να θερμαίνεται, αλλά όχι τόσο ώστε να εξατμίζεται το νερό.
Οι ερευνητές από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισημαίνουν ότι η μικρή απόστασή του από τη Γη -μόλις 20 έτη φωτός- καθιστά τον HD 20794 d έναν ιδιαίτερα ελκυστικό στόχο για μελλοντικές αποστολές.
Το μόνο στοιχείο που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι η ελλειπτική και όχι κυκλική τροχιά του, σε αντίθεση με τη Γη.
Ένα ευτυχές «ατύχημα»
Ωστόσο, οι ερευνητές είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς η επιβεβαίωση της ύπαρξής του επιτεύχθηκε μόλις δύο χρόνια μετά τη λήψη ενός σήματος από τον φασματογράφο του Παρατηρητηρίου Λα Σίλα στη Χιλή. Σημάδια για την ύπαρξή του υπήρχαν εδώ και 20 χρόνια.
Ο Δρ. Μιχαήλ Κρετινιέ, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου, δήλωσε: «Για εμάς, ήταν τεράστια χαρά όταν καταφέραμε τελικά να το επιβεβαιώσουμε».
«Ήταν επίσης μια ανακούφιση, καθώς το αρχικό σήμα βρισκόταν στα όρια της δυνατότητας ανίχνευσης του φασματογράφου, γεγονός που καθιστούσε δύσκολο να είμαστε απολύτως βέβαιοι στην αρχή» συμπλήρωσε.