Αυτό το ελληνικό τυρί είναι 2ο στα καλύτερα του κόσμου - Δεν είναι η φέτα
Στη λίστα του Taste Atlas με τα καλύτερα σκληριά τυριά του κόσμου βρέθηκε για άλλη μία φορά ένα ελληνικό τυρί, καταλαμβάνοντας μάλιστα στη δεύτερη θέση.
Πρόκειται για τη Γραβιέρα Νάξου, την οποία ξεπερνά μόνο το Parmigiano Reggiano.
Μάλιστα, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται και άλλα δύο ελληνικά τυριά. Πρόκειται για το Κεφαλοτύρι και την Κεφαλογραβιέρα.
Ακόμα, στη 50αδα βρίσκονται η Γραβιέρα Κρήτης, το Μελίχλωρο Λήμνου και η Φέτα.
Τι αναφέρει το Taste Atlas για το ελληνικό τυρί
Το Taste Atlas αναφέρει ότι η Γραβιέρα Νάξου παράγεται στο νησί εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή από μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος σε ποσοστό 20% το πολύ.
Έχει λεπτή φλούδα και ανοιχτό κίτρινο, συμπαγές εσωτερικό γεμάτο μικρές τρύπες. Η Γραβιέρα Νάξου είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα. Έχει μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 38% και περιεκτικότητα σε λιπαρά τουλάχιστον 40%.
Μπορεί να κοπεί σε φέτες και να σερβιριστεί ως ορεκτικό, να τηγανιστεί και να καταναλωθεί ως σνακ ή να τριφτεί πάνω σε ζυμαρικά.
Τι είπε Δημήτρης Καπούνης για την παραγωγή και την τιμή της γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μίλησε στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action 24 για την τιμή του κορυφαίου προϊόντος της Ε.Α.Σ., της γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π.
«Παράγουμε περίπου 1.200 τόνους γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. τον χρόνο, παρά την πτώση (κατά περίπου 300 τόνους) στις ποσότητες γάλακτος που παραλαμβάνουμε. Το γάλα στο νησί έχει μειωθεί αισθητά, οι κτηνοτρόφοι έχουν παρατήσει το επάγγελμα. Πέρυσι παραλαμβάναμε γύρω στους 34 τόνους γάλα, φέτος 24», είπε, αρχικά, ο Δ. Καπούνης.
Ερωτηθείς, κατόπιν, για την τιμή που βρίσκει ο καταναλωτής τη γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. στο ράφι και αν τη θεωρεί «λογική», ο Δ. Καπούνης απάντησε: «Από εμάς το προϊόν φεύγει, χωρίς τον ΦΠΑ, στα 10,50 ευρώ. Προσθέτοντας τα μεταφορικά και τον ΦΠΑ πάει από 15,5 έως 16,10 ευρώ. Νομίζω ότι είναι λογική η τιμή, εάν συνυπολογίσουμε τα μεταφορικά, τον ΦΠΑ, το μερίδιο που λαμβάνει ο υπεύθυνος για τη διανομή και το ποσοστό το οποίο πρέπει να πάει στο μάρκετ. Γι’ αυτό και εμείς, εδώ στη Νάξο, ζητάμε να επανέλθει το ΦΠΑ στο 13% σε όλα, όπως ήταν παλιά. Πρέπει να αλλάξει, είναι στη μέση η νησιωτικότητα».
Ο Δημήτρης Καπούνης πρόσθεσε, επίσης, πως «οι αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο έχουν επηρεάσει τους παραγωγούς. Είναι ανεβασμένα τα κόστη, η παραγωγή είναι μειωμένη, συνεπώς η τιμή του προϊόντος πρέπει να αυξηθεί – πώς θα ζήσει ο παραγωγός;».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ ρωτήθηκε γιατί το ίδιο ακριβώς προϊόν, στην ίδια συσκευασία, κ.λπ., το βρίσκει κανείς ακριβότερο στην Ελλάδα σε σχέση, λ.χ., με την Γερμανία και σχολίασε: «Εκτιμώ ότι αυτό αφορά στην διαπραγμάτευση που έχει κάνει η κάθε εταιρεία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μπορεί να είναι παλιές οι τιμές και γι’ αυτό να είναι εκεί που είναι. Εμείς, πάντως, ως Ένωση, ελέγχουμε το προϊόν και θεωρώ πως δεν υπάρχει αισχροκέρδεια».