Τaste Atlas: Αυτό είναι το ελληνικό φρούτο που αναδείχθηκε «πρωταθλητής»
Γεύση Ελλάδας είχε η λίστα Taste Atlas που αποθέωσε γνωστό ελληνικό φρούτο, το οποίο μάλιστα κατέκτησε και την κορυφή.
Συγκεκριμένα το φρούτο που χάρισε στην χώρα μας την πρωτιά είναι τα ροδάκινα Νάουσας.
«Μαζεύονται όταν είναι ώριμα, ελέγχονται και συσκευάζονται αμέσως για να διατηρήσουν την φρεσκάδα τους. Λόγω του πλούσιου αρώματος και της γλυκιάς τους γεύσης, είναι περιζήτητα από τους καταναλωτές τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός αυτής. Ιδιαίτερα στις αγορές της Ευρώπης και της Αραβικής Χερσονήσου όπου πωλούνται από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου», καταλήγει το κείμενο της πλατφόρμας.
Ωστόσο δεν είναι τα μοναδικά ελληνικά φρούτα που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της λίστας. Στην 7η θέση βρίσκονται τα μανταρίνια Χίου τα οποία η πλατφόρμα περιγράφει «από τα πιο αρωματικά στον κόσμο».
Τα δέκα κορυφαία φρούτα
- Ροδάκινα Νάουσας (Ελλάδα): Ποικιλίες όπως May Crest, Spring Crest και Red Haven ευδοκιμούν στη χώρα, χάρη στο μεσογειακό κλίμα. Αυτά τα ροδάκινα φημίζονται για το πλούσιο άρωμά τους και τη γλυκιά τους γεύση, καθιστώντας τα περιζήτητη λιχουδιά στην Ευρώπη και την Αραβική Χερσόνησο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.
- Mangosteen (Νησιά Σούντα): Γνωστό για τη γλυκιά του γεύση, το Mangosteen είναι μια τροπική απόλαυση. Η προέλευσή του εντοπίζεται στα νησιά Σούντα και διακρίνεται για το σκούρο μοβ κέλυφος του και τους ζουμερούς λευκούς καρπούς του.
- Truskawka Kaszubska (Πολωνία): Αυτές οι φράουλες, ιδίως οι ποικιλίες Elsanta, Honeoye και Senga Sengana, καλλιεργούνται στις περιοχές Kartuski, Kościerski και Bytowski της Πολωνίας, προσφέροντας μια μοναδική και δροσερή γεύση.
- Deglet Nour (Αλγερία): Μια κοινή ποικιλία χουρμάδων στη Βόρεια Αφρική. Το φρούτο έχει κεχριμπαρένιο χρώμα και προσφέρει μια γλυκιά και καραμελένια γεύση που την ξεχωρίζει από τις άλλες ποικιλίες χουρμάδων.
- Lucuma (Νότια Αμερική): Το Lúcuma είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο και το σίδηρο. Η γλυκύτητα που μοιάζει με σφενδάμι το καθιστά ιδανικό συστατικό για επιδόρπια και παγωτά.
- Limone di Sorrento (Ιταλία): Αυτά τα αρωματικά λεμόνια, που καλλιεργούνται στην επαρχία της Νάπολης από την Αναγέννηση, προέρχονται από τον οικολογικό τύπο Ovale di Sorrento. Είναι διάσημα για το αρωματικό τους ξύσμα και τη γεύση τους.
- Μανταρίνια Χίου (Ελλάδα): Αυτά τα μανταρίνια είναι γνωστά για την τρυφερή, νόστιμη σάρκα τους, το έντονο άρωμα και την υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, απόδειξη του ευνοϊκού κλίματος και του εδάφους της περιοχής.
- Wisnia Nadwislanka (Πολωνία): Καλλιεργούνται σε διάφορες περιοχές της Πολωνίας, τα κεράσια αυτά χρησιμοποιούνται τόσο για άμεση κατανάλωση όσο και για παραγωγή χυμού, προσφέροντας ένα μοναδικό γευστικό προφίλ που είναι ταυτόχρονα πικρό και γλυκό.
- Acai Berries (Νότια Αμερική): Το μούρο açaí, που καλλιεργείται από τον φοίνικα açaí, συχνά χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή. Το σκούρο μοβ χρώμα του και οι φαρμακευτικές του ιδιότητες το καθιστούν δημοφιλή επιλογή στους κύκλους υγείας και ευεξίας.
- Jabuticaba (Βραζιλία): Τα μούρα Jabuticaba είναι μοναδικά επειδή αναπτύσσονται απευθείας στους κορμούς των δέντρων. Η σπανιότητά τους, η σύντομη διάρκεια ζωής τους και τα χαρακτηριστικά της ζύμωσης τα καθιστούν πολύτιμο φρούτο στη βραζιλιάνικη κουζίνα.
Πώς προκύπτουν τα αποτελέσματα;
Σύμφωνα με το TasteAtlas, αυτή η λίστα βασίστηκε στις αξιολογήσεις του κοινού, μέλη της πλατφόρμας, που είχαν δημοσιευθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Μετά από αξιολόγηση να να μην επηρεαστεί το αποτέλεσμα από ψεύτικους λογαριασμούς ή πολίτες μιας χώρας που ψηφίζουν μεροληπτικά, λήφθηκαν υπ’ όψιν 2.890 αξιολογήσεις από τις 4.442 που είχαν κατατεθεί,αναφέρει το economistas.gr.
Η πλατφόρμα αναφέρει επίσης ότι οι λίστες δεν μπορούν να θεωρηθούν σαν ένα παγκόσμιο συμπέρασμα και ο σκοπός τους είναι να προωθήσουν τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα κάθε χώρας.