Θα πούμε το κρασί κρασάκι; Γιατί μειώνεται επικίνδυνα η παραγωγή οίνου
Οι κακές καιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να προκαλέσουν πτώση της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού σε χαμηλό επίπεδο έξι δεκαετιών φέτος. Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) αναφέρει ότι η παραγωγή κρασιού σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να είναι περίπου 7% χαμηλότερη το 2023 σε σχέση με πέρυσι. Μια τέτοια απόδοση θα ήταν η χειρότερη από το 1961.
Ο OIV αποδίδει τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής στις κακές καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων του παγετού, των ισχυρών βροχοπτώσεων και της ξηρασίας.
«Μια τέλεια καταιγίδα στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο δημιούργησε αυτή την καταστροφική κατάσταση», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής των στατιστικών του OIV, Giorgio Delgrosso.
Η ανάλυση βασίζεται σε πληροφορίες από χώρες που αντιπροσωπεύουν το 94% της παγκόσμιας παραγωγής.
Η παραγωγή κρασιού μειώθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παράγει πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Σύμφωνα με τον OIV, οι χαμηλότερες αποδόσεις οφείλονται σε βροχές και καταιγίδες σε ορισμένες χώρες και σε ξηρασίες σε άλλες.
Ενδεικτικά οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 14% στην Ισπανία και κατά 12% στην Ιταλία, όπου η ξηρασία μείωσε τη φετινή συγκομιδή σταφυλιών. Αντιθέτως παρέμεινε απόλυτα ισοσκελισμένη στη Γαλλία, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, ξεπερνώντας την Ιταλία.
Η εικόνα ήταν ζοφερή και σε άλλα μέρη του κόσμου, με τις χώρες του νότιου ημισφαιρίου να πλήττονται ιδιαίτερα.
Οι παραγωγοί αντιμετώπισαν ένα σοκ στη Χιλή, τον μεγαλύτερο παραγωγό κρασιού στο νότιο ημισφαίριο, όπου οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 20% ως αποτέλεσμα ξηρασίας και πυρκαγιών. Η συγκομιδή ήταν ομοίως δυσοίωνη στην Αυστραλία, όπου η παραγωγή μειώθηκε κατά ένα τέταρτο σε σχέση με πέρυσι. Στον αντίποδα, η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη στις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με το 2022.
Πηγή: BBC