Τα φάρμακα τύπου Ozempic μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας
Η λιραγλουτίδη μειώνει τη γνωστική εξασθένηση και τον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Αλτσχάιμερ υποδηλώνει ότι η λιραγλουτίδη, ένα φάρμακο στην ίδια κατηγορία με τη σεμαγλουτίδη (Ozempic και Zepbound), μειώνει τη συρρίκνωση των τμημάτων του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τη γλώσσα, τη λήψη αποφάσεων και τη μάθηση.
Συνολικά η λιραγλουτίδη μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση κατά 18% σε έναν χρόνο.
Τα φάρμακα τύπου λιραγλουτίδης, τα οποία συγκροτούν την κατηγορία των αγωνιστών GLP-1, μιμούνται τη φυσική δράση αυτής της ορμόνης που απελευθερώνεται στο στομάχι μετά το φαγητό και βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Παράλληλα είναι αποτελεσματικά και χρησιμοποιούνται για τη μείωση του καπνίσματος και άλλων εξαρτήσεων.
Μέχρι τώρα ήταν γνωστό από πειράματα σε ζώα, ότι τα φάρμακα αυτά μειώνουν τις πρώιμες μορφές αμυλοειδών, ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στον εγκέφαλο και βελτιώνουν τη μάθηση. Η λιραγλουτίδη εμπλέκεται σε περισσότερους μηχανισμούς στον εγκέφαλο.
«Νέες θεραπείες σε διάφορα στάδια μπορούν να επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση λόγω Αλτσχάιμερ», αναφέρει η Δρ Maria C. Carrillo της Εταιρείας Αλτσχάιμερ.
«Η εύρεση νέων χρήσεων για φάρμακα που είναι ήδη εγκεκριμένα έχει το πλεονέκτημα ότι βασίζεται σε δεδομένα από προηγούμενες έρευνες και χρήση, επομένως ξέρουμε πολλά για την αποτελεσματικότητά τους και τις παρενέργειες», προσθέτει η Carrillo.
Ο Δρ Paul Edison, καθηγητής Επιστήμης Imperial College London, που διεξήγαγε τη μελέτη αναφέρει ότι η επιβράδυνση της απώλειας εγκεφαλικής ουσίας υποδηλώνει ότι η λιραγλουτίδη προστατεύει τον εγκέφαλο όπως οι στατίνες προστατεύουν την καρδιά ].
«Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, η λιραγλουτίδη μπορεί να εμπλέκεται σε διάφορους μηχανισμούς μειώνοντας τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, μειώνοντας τα επίπεδα αντοχής στην ινσουλίνη και των τοξικών βιοδεικτών (δηλ. του β-αμυλοειδή και του tau, δείκτη ολικής πρωτεΐνης) βελτιώνοντας την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων» καταλήγει.