Άνοια: Πώς η εισπνοή καπνού από φωτιά «εκτοξεύει» τον κίνδυνο εμφάνισής της - Αποκαλυπτική έρευνα
Πρόκειται για μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να φθάσουν βαθιά στους πνεύμονες και να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Ο καπνός από τις πυρκαγιές μπορεί να είναι χειρότερος για την υγεία του εγκεφάλου από ό,τι άλλοι τύποι ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με νέα έρευνα που τον συνδέει με αυξημένο κίνδυνο άνοια.
Τα ευρήματα, τα οποία αναφέρθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στη Φιλαδέλφεια, αφορούν τα μικροσκοπικά σωματίδια PM2.5 , περίπου 30 φορές μικρότερα από τη διάμετρο μιας ανθρώπινης τρίχας, που μπορούν να φθάσουν βαθιά στους πνεύμονες και να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Αυτή η ρύπανση – από τα αυτοκίνητα, τα εργοστάσια και τις πυρκαγιές – μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, και η νέα μελέτη προσθέτει ότι μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο και στην άνοια.
Όπως αναφέρει ο Independent, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα αρχεία υγείας από 1,2 εκατομμύρια ηλικιωμένους στη Νότια Καλιφόρνια μεταξύ 2009 και 2019.
Χρησιμοποίησαν την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και άλλα δεδομένα για να εκτιμήσουν την έκθεση των κατοίκων σε PM2,5 σε διάστημα τριών ετών από τον καπνό των πυρκαγιών ή άλλες αιτίες.
Αντίστοιχα, ο αυξημένος κίνδυνος για σωματίδια που δεν προέρχονται από πυρκαγιές, είναι 3% για κάθε αύξηση κατά 3 μικρογραμμάρια, κατέληξαν οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Ουάσινγκτον και της Πενσυλβάνια.
Πιο ευάλωτοι οι πληθυσμοί με χαμηλότερο εισόδημα
«Δεν είναι σαφές γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά. Αλλά με την αύξηση των δασικών πυρκαγιών, αυτό χρειάζεται περισσότερη μελέτη» δήλωσε η επικεφαλής επιστημονική υπεύθυνη της Ένωσης Αλτσχάιμερ Μαρία Καρίγιο.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, της πιο συχνής μορφής άνοιας, είναι υψηλότερος για τους πληθυσμούς με χαμηλότερο εισόδημα, οι οποίοι μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να αποφεύγουν τον ανθυγιεινό αέρα, συμπλήρωσε η ίδια.
Οι προειδοποιήσεις για την υγεία προτρέπουν να μένουμε σε εσωτερικούς χώρους όταν η ποιότητα του αέρα είναι κακή, αλλά «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να μείνουν στο σπίτι ή εργάζονται έξω», σημείωσε η Καρίγιο.