Γιατί πρέπει να τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη
Δύο μερίδες σολομού την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ.
Περίπου 1 στους 9 ενήλικες άνω των 45 θα έρθει αντιμέτωπος με την υποκειμενική γνωστική εξασθένηση, που εκδηλώνεται με μείωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης και σύγχυσης.
Aν δυσκολεύεστε να θυμηθείτε πράγματα, ξεχνάτε πού αφήσατε το κινητό σας ή πού έμεινε μια συζήτηση που είχατε με κάποιον, τότε πρέπει να ξανασκεφτείτε τη διατροφή σας. Αυτή η απώλεια μνήμης μπορεί να είναι φυσιολογική, αλλά μπορεί να συνδέεται και με παθολογικές καταστάσεις.
Η πρωτεΐνη παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία και εμπλέκεται στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, που είναι τα χημικά σήματα που διεξάγουν την επικοινωνία των κυττάρων», εξηγεί η διαιτολόγος Lauren Manaker. «Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, ρυθμίζουν τη διάθεση, τη γνωστική ικανότητα και τη γενική ψυχική λειτουργία».
Mε αυτά ως δεδομένα, οι φυτικές πρωτεΐνες είναι μια καλή ιδέα, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι μια τροφή είναι ανώτερη από όλες τις υπόλοιπες: ο σολομός. Τα 100 γραμμάρια σολομού έχουν 25 γραμμάρια πρωτεΐνης. «Και η πρωτεΐνη του σολομού είναι της καλύτερης ποιότητας για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών», συμπληρώνει η Manaker.
Υπάρχει όμως ένας λόγος ακόμα που το κρέας του σολομού είναι ανώτερης ποιότητας. Η Elana Natker, ειδικός επί της διατροφής, εξηγεί ότι «ο σολομός περιέχει σε μεγάλες ποσότητες τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA)».
Τα λιπαρά οξέα αυτά βρίσκονται σε όλο τον οργανισμό, αλλά κυρίως στον εγκέφαλο, υποστηρίζοντας την εγκεφαλική λειτουργία, τη μνήμη και τη μάθηση. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να παράγει μόνο μια μικρή ποσότητα αυτών, και για αυτό χρειάζονται δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.
Η κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και 30% χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ. Η κατανάλωση συμπληρωμάτων έχει επίσης συνδεθεί με θετικές αλλαγές στη γνωστική λειτουργία.