Είναι νηστίσιμα τα τουλουμπάκια; Η αυθεντική και η διαφορετική συνταγή
Η τουλούμπα είναι ένα τηγανητό επιδόρπιο που βρίσκεται στην κουζίνα της Τουρκίας και στις τοπικές κουζίνες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τουλούμπες φτιάχνουν σε όλη την Ελλάδα, όμως, στη Θεσσαλονίκη ήταν πάντα πολύ πιο διαδεδομένες ως κέρασμα, προφανώς λόγω της εγγύτητάς της με την Κωνσταντινούπολη και των επιρροών που δέχθηκε από τη βυζαντινή, την πολίτικη και την οθωμανική κουζίνα.
Η τουλούμπα είναι ένα τηγανητό επιδόρπιο που βρίσκεται στην κουζίνα της Τουρκίας και στις τοπικές κουζίνες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι ένα τηγανισμένο κυλινδρικό γλυκό εμποτισμένο με σιρόπι, παρόμοιο με το βορειοαφρικάνικο τζαλέμπι και τον ισπανικό τσούρο. Φτιάχνεται από κομμάτι ζύμης (μήκους περίπου 3 εκ.) με μικρό ωοειδές σχήμα με ραβδώσεις με τη χρήση μιας σακούλας ζαχαροπλαστικής ή πρέσας μπισκότων με κατάλληλο άκρο. Πρώτα τηγανίζεται σε χρυσαφί χρώμα και στη συνέχεια περιχύνεται με γλυκό σιρόπι όταν είναι ακόμα ζεστό. Τρώγεται κρύo.
Η τουλούμπα κυριολεκτικά σημαίνει «αντλία» στα τουρκικά από τα ιταλικά tromba, η οποία με τη σειρά της προήλθε από την περσική λέξη που υπάρχει για την αντλία: tolombe.
Στα ζαχαροπλαστεία τις βρίσκουμε σε ατομικές αλλά και σε μικρές μελωμένες μπουκίτσες, τα περίφημα τουλουμπάκια στα οποία αποκλείεται να αντισταθείτε και να φάτε μόνο ένα.
Είναι νηστίσιμα τα τουλουμπάκια;
Η αυθεντική συνταγή θέλει τη χρήση βούτυρου και αυγού ωστόσο τα βρίσκει κανείς και σε νηστίσιμη εκδοχή.
Η αυθεντική συνταγή:
Υλικά
Για 50-60 μερίδες:
Για τη ζύμη
- 2 φλ νερό
- 2 κτσ βούτυρο φρέσκο
- 1/2 κτγ αλάτι
- 1 κτγ ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 1/2 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κτσ κορν φλάουερ
- 3 κτσ σιμιγδάλι ψιλό
- 2 βανίλιες ή 1 κτγ σιρόπι βανίλιας
- 3 αυγά
- μπόλικο λάδι για τηγάνισμα (σπορέλαιο)
Για το σιρόπι
- 500 ml νερό
- 450 γρ. ζάχαρη
- 20 γρ. μέλι
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε το σιρόπι πρώτα για να κρυώνει. Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι (την ζάχαρη, το νερό, το μέλι και τον χυμό λεμονιού). Μόλις πάρει βράσει απομακρύνουμε από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει
Για τα τουλουμπάκια, σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και την ζάχαρη. Αφήνουμε να ζεσταθεί καλά και να λιώσει το βούτυρο. Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι. Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου ομογενοποιηθούν όλα μας τα υλικά και δεν φαίνεται ίχνος αλευριού. Η ζύμη θα είναι σφιχτή, βελούδινη και ελαστική. Την μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ μας να κρυώσει ελαφρώς.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το σιμιγδάλι. Έπειτα τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ (όπου είναι η ζύμη)μαζί με την βανίλια. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον αναδευτήρα και προσθέτουμε διαδοχικά ένα ένα τα αυγά στην ζύμη.
Ωστόσο, βάζουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί καλά. Τοποθετούμε μέρος τη ζύμης σε ένα κορνέ με μεγάλο - φαρδυ ρουξούνι. Μόλις το λάδι είναι έτοιμο, πιέζουμε το κορνέ και αφήνουμε ένα μικρό μέρος ζύμης ελεύθερο το οποίο κόβουμε κάθε φορά με το ψαλίδι. Τηγανίζουμε τα τουλουμπάκια μέχρι να ροδίσουν.
Έχουμε δίπλα ακριβώς την κατσαρόλα με το κρύο πλέον σιρόπι. Σουρώνουμε τα τουλουμπάκια από το καυτό λάδι και τα ρίχνουμε μέσα στο κρύο σιρόπι. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να "ρουφήξουν" σιρόπι μέχρι να τηγανιστούν τα επόμενα. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Τα αραδιάζουμε σε σκεύος που θα κλείνει με καπάκι για να παραμείνουν φρέσκα μέχρι να φαγωθούν (εάν προλάβουν).
Η νηστίσιμη εκδοχή
Φυσικά μπορούμε να τα βρούμε και σε νηστίσιμη βερσιόν:
Υλικά Συνταγής
Σιρόπι:
- 650γρ ζάχαρη
- 450γρ νερό
- Χυμό από μισό λεμόνι
- 1κ.σ γλυκόζη προαιρετικά
Για την ζύμη:
- 750γρ νερό
- 50γρ ηλιέλαιο
- 50γρ ζάχαρη
- 100γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 450γρ αλεύρι
- 2 κάψουλες βανίλια
- 1 καλή τσιμπιά αλάτι
- 50γρ νερό επιπλέον με 1κ.γ μπέικιν πάουντερ
- Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής: