Συνταγή για λαχανόρυζο με ασιατική πινελιά και τραγανό σουσάμι
Σερβίρεται ζεστό, με φρέσκα μυρωδικά ή γιαούρτι στο πλάι. Ένα comfort πιάτο με ανατρεπτική νότα.

Αυτό το πρωτότυπο λαχανόρυζο συνδυάζει την ελληνική παράδοση με ασιατικές γεύσεις, προσφέροντας ένα πιάτο ελαφρύ, αρωματικό και γεμάτο χαρακτήρα. Το λάχανο και το καρότο σοτάρονται με τζίντζερ και σκόρδο, ενώ το σησαμέλαιο και η σόγια σος προσθέτουν βάθος και νοστιμιά. Το ρύζι απορροφά τα αρώματα, δημιουργώντας μια ισορροπημένη γευστική εμπειρία, ιδανική για vegetarians ή όσους αγαπούν τις εναλλακτικές γεύσεις. Το καβουρδισμένο σουσάμι στο τέλος δίνει τραγανή υφή και έξτρα άρωμα. Σερβίρεται ζεστό, με φρέσκα μυρωδικά ή γιαούρτι στο πλάι. Ένα comfort πιάτο με ανατρεπτική νότα.
Υλικά (για 4 άτομα):
- 1/2 κούπα ρύζι νυχάκι ή jasmine
- 1 μικρό λάχανο ψιλοκομμένο (πράσινο ή κινέζικο)
- 1 μεγάλο καρότο, σε λεπτές λωρίδες (julienne)
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 2 κ.σ. σησαμέλαιο (ή ελαιόλαδο αν δεν έχεις)
- 2 κ.σ. σόγια σος
- 1/2 κ.γ. μπούκοβο ή λίγη πάστα τσίλι (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. ξίδι ρυζιού ή μηλόξιδο
- 1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 2 κ.σ. σουσάμι (καβουρδισμένο)
Προαιρετικά για topping:
- Φρέσκο κόλιανδρο ή δυόσμο
- Λίγο γιαούρτι με λεμόνι στο πλάι
- Ψιλοκομμένο φυστίκι ή κάσιους
Εκτέλεση:
- Βράσε το ρύζι όπως συνηθίζεις (ή άτμισέ το για πιο αφράτο αποτέλεσμα). Άφησέ το να σταθεί.
- Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή γουόκ, ζέστανε το σησαμέλαιο και σοτάρισε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και το τζίντζερ για 1-2 λεπτά.
- Πρόσθεσε το καρότο και το λάχανο και σοτάρισε σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο.
- Ρίξε τη σόγια σος, το ξίδι, το μέλι και το μπούκοβο (αν βάλεις). Ανακάτεψε καλά και χαμήλωσε τη φωτιά.
- Πρόσθεσε το ρύζι και ανακάτεψε να πάει παντού η σάλτσα. Άφησε για 2-3 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις.
- Πασπάλισε με το σουσάμι και σέρβιρε ζεστό, με φρέσκα μυρωδικά από πάνω.
Σημείωση: Αν θες να το κάνεις πιο πλήρες πιάτο, πρόσθεσε κομμάτια τόφου, μανιτάρια ή ακόμα και αυγό ποσέ.