Shein και Temu απειλούν το ελληνικό εμπόριο - Μοντέλο Τραμπ με σκληρούς φόρους ζητούν οι έμποροι
Μια στις 10 ηλεκτρικές αγορές γίνονται στην ασιατική αγορά σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία, ενώ σε όλη την Ευρώπη συνολικά 4 δισεκατομμύρια δέματα φθάνουν από την Κίνα.
Την ώρα που οι καταναλωτές αναζητούν τις πιο οικονομικές επιλογές για τις αγορές τους λόγω του περιορισμένου εισοδήματος «χρυσές» δουλειές κάνουν οι κινεζικές διαδικτυακές πλατφόρμες οι οποίες πωλούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές τα προϊόντα τους και μάλιστα σε άνισο φορολογικό και εμπορικό καθεστώς σε σχέση με το ευρωπαϊκό αλλά και πιο συγκεκριμένα το ελληνικό εμπόριο.
Σύμφωνα με εκπροσώπους από τον εμπορικό κόσμο οι συγκεκριμένες πλατφόρμες εκμεταλλεύονται τα κενά που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία με αποτέλεσμα σε πολλά από τα προϊόντα που εισάγονται να μην επιβάλλεται ΦΠΑ ή να υπόκεινται σε χαμηλότερους συντελεστές κάτι που δικαιολογεί και τις υπερβολικά χαμηλές τιμές πώλησης σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα που διακινούνται από Έλληνες εμπόρους.
Μάλιστα συχνά παρακάμπτονται ευρωπαϊκοί κανονισμοί σχετικά με την ασφάλεια και ποιότητα των εισαγόμενων προϊόντων γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για τους καταναλωτές.
Παράλληλα, η χρήση πολύ φθηνών ταχυμεταφορών που εξαιρούνται από δασμούς, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των τοπικών επιχειρήσεων.
Δραστική παρέμβαση ζητούν οι Έλληνες έμποροι
Εκπρόσωποι του εμπορικού κλάδου στην Ελλάδα βάζουν στο στόχαστρο τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζουν πλατφόρμες τρίτων χωρών όπως είναι το Temu και το Shein ενώ εκφράζουν ανησυχία για την επιβάρυνση που υφίσταται η ελληνική αγορά. Μάλιστα ζητούν την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη.
«Το θεωρώ από τα κρισιμότερα θέματα για το οποίο θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες. Είμαι σε συνεννόηση με το επιστημονικό προσωπικό της Συνομοσπονδίας και ελπίζω πως σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε τη στήριξη της πολιτείας αλλά και του Πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει χρόνος, πρέπει να κινηθούμε άμεσα γιατί κινδυνεύουν χιλιάδες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας» μας αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) Σταύρος Καφούνης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται η Ε.Σ.Ε.Ε. οι ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές καταγράφουν πάνω από 10 εκατομμύρια δέματα ημερησίως, δηλαδή κοντά στα 4 δις δέματα κάθε χρόνο. Αν αυτό το στοιχείο πολλαπλασιαστεί με μια μέση αξία 100 ή 150 ευρώ έχει τεράστια σημασία για το πανευρωπαϊκό εμπόριο. Μόνο η αξία των προϊόντων χαμηλής αξίας (περίπου 9,5 ευρώ ανά δέμα) για το 2024 υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 4 δις ευρώ το 2024.
Ο Σταύρος Καφούνης σε παρέμβαση του στην ετήσια συνεδρίαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Λιανικού Εμπορίου (FIRA) στη Νέα Υόρκη ζήτησε τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμούκαθώς ο αθέμιτος ανταγωνισμός από επιχειρήσεις τρίτων χωρών έχει παγκόσμια διάσταση και η Ευρώπη δεν έχει βρει τις κατάλληλες απαντήσεις.
«Η είσοδος προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν είναι ασφαλή και δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, σε συνδυασμό με την έλλειψη δίκαιης φορολογικής αντιμετώπισής τους, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».
Τι ζητά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ηλεκτρονικού εμπορίου
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ηλεκτρονικού Εμπορίου ζητά ίση φορολόγηση στις εταιρείες αυτές με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αλλά και τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων.
Επιπλέον απαραίτητη είναι η τήρηση κανόνων ασφάλειας των προϊόντων σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες το λεγόμενο DSA (Digital Services Act) το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες εμπορικές πρακτικές σε εκπτώσεις και προσφορές προκειμένου να επιβάλλονται και τα ανάλογα πρόστιμα σε όλες τις εταιρείες .
«Έχουν περάσει 4 μήνες από την έκκληση μας να ενισχυθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές από τρίτες χώρες για να διασφαλιστεί ίση μεταχείριση των εταιρειών. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες που υφίστανται οι ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της άνισης φορολόγησης αλλά και άνισης εφαρμογής του νόμου και ελέγχου στις εταιρείες από τρίτες χώρες. Και θα πρέπει να γίνει άμεσα» μας αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας και μέλος ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικού Εμπορίου Μάκης Σαββίδης.
Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία από το 90% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στις ηλεκτρονικές αγορές το 1% προέρχεται από τις κινεζικές πλατφόρμες ενώ το 10% του ηλεκτρονικού εμπορίου της χώρας μας έχουν πάρει οι ασιατικές πλατφόρμες.