Σφαγείς ανθρώπων και κανίβαλοι στην Εποχή του Χαλκού - Συγκλονιστικά ευρήματα των αρχαιολόγων
Τεμαχισμένα κόκαλα και ίχνη οδοντοστοιχιών σκιαγραφούν μια σκοτεινή εικόνα για την Αγγλία της Χαλκολιθικής Εποχής.
Συνήθως, οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις φωτίζουν τη θετική πλευρά της ανθρωπότητας: την τέχνη, την αρχιτεκτονική, την επιστήμη, τη γλώσσα, το εμπόριο, τη μηχανική κ.ά. Στο Τσάρτερχαους Γουόρεν του Σόμερσετ της Αγγλίας, ωστόσο, μια ομάδα αρχαιολόγων μελέτησε 3.000 οστά από την Εποχή του Χαλκού και βρήκε ότι τα οστά τουλάχιστον 37 ατόμων έχουν ίχνη δολοφονίας, σφαγής και κανιβαλισμού, πριν πεταχτούν σε ένα φρεάτιο 15 μέτρων.
Ίχνη βίας
Η μελέτη των επιστημόνων δημοσιεύεται στο περιοδικό Antiquity και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ένδειξη βίας μεταξύ ανθρώπων στη Βρετανική προϊστορία. Ο Ρικ Σούλτινγκ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξηγεί ότι «συνήθως βρίσκουμε περισσότερα ίχνη τραυμάτων σε σκελετούς της Νεολιθικής Εποχής, και έτσι τα ευρήματα είναι ασυνήθιστα».
Τα ευρήματα στο Τσάρτερχαους Γουόρεν ανήκουν σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που πιθανότατα ήταν μέλη της ίδιας κοινότητας. Τα κρανία έχουν ίχνη από βίαια χτυπήματα με αμβλύ εργαλείο, ενώ τα οστά φέρουν σημάδια από τομές και σπασίματα που συνέβησαν κοντά στον χρόνο θανάτου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα θύματα τεμαχίστηκαν και μερικώς καταναλώθηκαν.
Οστά βοοειδών και ανθρώπων
Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ο κανιβαλισμός την Παλαιολιθική Εποχή (πριν την Εποχή του Χαλκού) ήταν ένα είδος ιεροτελεστίας πριν την ταφή. Τα ευρήματα στο Τσάρτερχαους Γουόρεν είναι μια άλλη ιστορία. Ενώ ο θάνατος ήταν βίαιος, δεν υπάρχουν σημάδια πάλης, κάτι που δείχνει ότι τα θύματα αιφνιδιάστηκαν. Παράλληλα, στο ίδιο φρεάτιο βρέθηκαν άφθονα οστά βοοειδών, κάτι που σημαίνει ότι ο κανιβαλισμός δεν έγινε λόγω έλλειψης τροφής. Πιθανότατα, τα θύματα δολοφονήθηκαν από τους εχθρούς τους και κανιβαλίστηκαν ατιμωτικά.
Δύο από τα παιδιά είχαν ίχνη πανώλης στα δόντια τους, αλλά οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν αν αυτό έχει κάποια σχέση με τη σφαγή και τον κανιβαλισμό. Η βία στο Τσάρτερχαους Γουόρεν ίσως δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός, αλλά μέρος ενός φαύλου κύκλου φρικαλεοτήτων και εκδίκησης.
«Το Τσάρτερχαους Γουόρεν είναι από εκείνες τις σπάνιες αρχαιολογικές ανασκαφές που ανατρέπουν την οπτική του παρελθόντος», λέει ο Σούλτινγκ. «Είναι μια υπενθύμιση ότι οι άνθρωποι στο παρελθόν μπορεί να ήταν ικανοί για φρικαλεότητες, όπως οι σύγχρονοι άνθρωποι, και φωτίζει πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς».