Τάφος 5.000 ετών μπορεί να είναι η πύλη ενός προϊστορικού βασιλείου, λένε αρχαιολόγοι
Ιστορίες μεγαλείου, ενδείξεις βανδαλισμού και περίτεχνα αντικείμενα σκιαγραφούν ένα κραταιό αρχαίο βασίλειο της νεολιθικής εποχής.
Η Wangzhuang στην επαρχία Henan της Κίνας έχει δώσει στο παρελθόν πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά κανένα σαν τον πρόσφατα ανεσκαμμένο τάφο Μ27. Κρίνοντας από την αρχιτεκτονική, τα φέρετρα και την πληθώρα κειμηλίων, ο εν λόγω τάφος πιθανότατα ανήκε σε προϊστορικό βασιλιά. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος να είναι πρωτεύουσα βασιλείου του νεολιθικού πολιτισμού Dawenkou, που αναπτύχθηκε από το 4.000 έως το 2.600 π.Χ.
Ο Zhu Guanghua, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Capital Normal και επικεφαλής αρχιτέκτονας της ανασκαφής, αναφέρει στην China Daily ότι «η τελευταία ανακάλυψη δείχνει ότι τα ερείπια της Wangzhuang δεν είναι οποιοσδήποτε οικισμός, αλλά πρωτεύουσα προϊστορικού βασιλείου».
Τα εντυπωσιακά φέρετρα
Η πρώτη ένδειξη είναι το μέγεθος του τάφου, που έχει μήκος πέντε μέτρων και πλάτος τεσσάρων. Τα ξύλινα φέρετρα είναι εντυπωσιακά, με εσωτερικό και εξωτερικό αγγείο περίπου 17 τετραγωνικών μέτρων, ενώ βρέθηκαν 350 ταφικά κειμήλια, συμπεριλαμβανομένων 200 κοσμημάτων από νεφρίτη, εργαλείων από οστά, υπολειμμάτων ζώων και 100 κομματιών κεραμικής. Η παρουσία και μόνο οστών χοίρου είναι απόδειξη πλούτου.
Τα κειμήλια που βρέθηκαν στον τάφο αποδεικνύουν την επικοινωνία και τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ ανατολικών και κεντρικών περιοχών της αρχαίας Κίνας και της λεκάνης του ποταμού Yangtze. «Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τις ανταλλαγές του πρώιμου κινέζικου πολιτισμού και είναι απόδειξη της ποικιλομορφίας του», υποστηρίζει ο Li Zinwei, υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαίας Ιστορίας στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.
Ενώ πολλά αντικείμενα προέρχονταν από μακρινές και διαφορετικές περιοχές, υπήρχαν ευρήματα που παραπέμπουν σε τοπικές τελετές, όπως η ταφή των δοντιών του κινέζικου ελαφιού του έλους και αγγείων με στενό στόμιο. Το περιοδικό Archaeology ανέφερε ότι ο πολιτισμός Dawenkou είναι γνωστός για την παραγωγή κεραμικής και βοήθησε στη διαμόρφωση της τελετουργικής κουλτούρας των κινεζικών δυναστειών.
Ίχνη βανδαλισμού
Αυτό που είναι πιο συναρπαστικό είναι οι ενδείξεις σύλησης του τάφου μετά την κατασκευή του, που θα μπορούσαν να είναι πράξεις αμφισβήτησης ή αντεκδίκησης. Τα οστά είχαν αφαιρεθεί, εκτός από τα δάχτυλα των ποδιών, και κάποια τελετουργικά αντικείμενα είχαν σκόπιμα καταστραφεί.
Περίτεχνα εργαλεία και αντικείμενα από νεφρίτη
Ο τάφος Μ27 ήταν το πιο εντυπωσιακό εύρημα στον χώρο, αλλά οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν συνολικά 45 τάφους από την κουλτούρα του Dawenkou. «Η εξαιρετική κεραμική, τα λίθινα εργαλεία και τα αντικείμενα από νεφρίτη καταδεικνύουν την εργασιακή εξειδίκευση και το επίπεδο της παραγωγικότητας της εποχής», δήλωσε ο αρχαιολόγος Liu Haiwang. «Η πλούσια συλλογή των ταφικών αντικειμένων συνδέεται στενά με το μέγεθος των τάφων, υποδεικνύοντας ότι είχε ήδη εμφανιστεί μια σαφής κοινωνική ιεραρχία και ταξική διαφοροποίηση».