Σε δημοπρασία σπάνιο κράνος Σπαρτιάτη πολεμιστή της εποχής του Χρυσού Αιώνα του Περικλή
Κορινθιακό κράνος «στο σφυρί» από τον Οίκο Apollo Art Auctions. Η μοναδική τεχνική του και η σημασία του.
Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στο Λονδίνο, αναμένεται να δημοπρατηθεί ένα σπάνιο κορινθιακό κράνος, χρονολογούμενο από τον 5ο αιώνα π.Χ. και πιθανόν συνδεδεμένο με έναν Σπαρτιάτη πολεμιστή. Η δημοπρασία του οίκου Apollo Art Auctions περιλαμβάνει 499 αντικείμενα από την κλασική ελληνική και ρωμαϊκή περίοδο.
Το κορινθιακό κράνος, κατασκευασμένο από χαλκό και κασσίτερο, με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου μέρους του κεφαλιού αφήνοντας μόνο τα μάτια και το στόμα εκτεθειμένα, αποπνέει την τέχνη και τη δεξιοτεχνία των αρχαίων Ελλήνων. Σήμερα, αυτό το εξαιρετικό αντικείμενο, φορτισμένο με ιστορία και συμβολισμό, ετοιμάζεται να πωληθεί σε δημοπρασία, προσφέροντας στους συλλέκτες την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα σπάνιο κομμάτι της αρχαιότητας.
Το κράνος που θα παρουσιαστεί, χρονολογούμενο περίπου το 500 με 450 π.Χ., προέρχεται από την εποχή του Χρυσού Αιώνα του Περικλή και εκτιμάται ότι συνδέεται με έναν Σπαρτιάτη στρατιώτη. Η εκτιμώμενη τιμή του κυμαίνεται από 60.000 έως 90.000 λίρες, ενώ το αντικείμενο αυτό έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας, καθώς έχει καταχωρηθεί στο μητρώο χαμένων έργων τέχνης Art Loss Register.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιολογίας Άντονι Σνόντγκρας, τέτοια κράνη χρησιμοποιούνταν από πολεμιστές σε διάφορες πόλεις-κράτη της Ελλάδας, με τη Σπάρτη να ξεχωρίζει για την έντονη στρατιωτική παράδοσή της. Παρά την περιορισμένη όραση και ακοή που προσέφεραν, τα κορινθιακά κράνη ήταν σύμβολα προστασίας και δύναμης, απαραίτητα για την επιβίωση των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης.
Καθώς ο χρόνος περνούσε, τα κράνη εξελίχθηκαν, αποκτώντας περισσότερα ανοιχτά σημεία και διακοσμητικά στοιχεία, όπως τρίχες αλόγου και γεωμετρικά σχέδια, αλλά πάντα διατηρώντας την ίδια ουσία: την προστασία του πολεμιστή και την ενίσχυση της πολεμικής του ταυτότητας.