Ο Τύμβος Καστά «μίλησε»: Ο άγριος θάνατος της Ολυμπιάδας - Πολυτάραχη ζωή κι αδυναμία στον Αλέξανδρο
Σύμφωνα με αποκάλυψη του Flash.gr η Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου,βρίσκεται μεταξύ των νεκρών στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.
Νέο κεφάλαιο έρχεται να γράψει στην Ιστορία η σημαντική ανακάλυψη που έχει γίνει στην Αμφίπολη, την οποία αποκάλυψε το flash.gr, σύμφωνα με την οποία μεταξύ των νεκρών στον Τύμβο Καστά βρίσκονται η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα και ο αδελφικός του φίλος, Ηφαιστίωνας.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό άρθρο του flash.gr και του Φώτη Νάκου, οι εργαστηριακές έρευνες των ειδικών επιστημόνων έχουν προχωρήσει και έχουν ταυτοποιηθεί οι σκελετοί και η τέφρα που βρέθηκαν στον τύμβο και ανήκουν στην Ολυμπιάδα μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον καλύτερο φίλο του τον Ηφαιστίωνα, έναν στρατηγό του και ένα βρέφος.
Ειδικότερα, όσον αφορά τη μητέρα του μεγάλου στρατηλάτη, μεγάλη μερίδα αρχαιολόγων και ειδικών επιστημόνων, που έχουν γνώση των ευρημάτων, εκτιμούν ότι ο γυναικείος σκελετός ανήκει στην Ολυμπιάδα. Μάλιστα το κρανίο φέρεται να έχει τραύμα και στην πίσω πλευρά, γεγονός που συνάδει με τις ιστορικές αναφορές ότι δολοφονήθηκε δια λιθοβολισμού το έτος 316 π.Χ.
Ποια όμως ήταν η Ολυμπιάδα και πώς ακριβώς πέθανε;
Ολυμπιάδα: Μία ισχυρή προσωπικότητα
Η Ολυμπιάδα, ως ιστορική προσωπικότητα έζησε στη σκιά δύο μεγάλων ιστορικών χαρακτήρων, του Φιλίππου Β´ και του γιου της, Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ωστόσο επειδή δεν υστερούσε καθόλου σε δύναμη προσωπικότητας, η συμμετοχή ή η παρέμβασή της συνετέλεσαν σημαντικά στη διαμόρφωση πολλών ιστορικών γεγονότων της εποχής της.
Ήταν η δευτερότοκη κόρη του Νεοπτόλεμου Β´, βασιλιά των Μολοσσών της Ηπείρου, και γεννήθηκε το 373 π.Χ. στην Πασσαρώνα (Νομός Ιωαννίνων), την πρωτεύουσα του βασιλείου των Μολοσσών. Το όνομα της, σύμφωνα με τον ιστορικό W. Heckel ήταν Πολυξένη όταν ήταν παιδί, Μυρτάλη όταν παντρεύτηκε, και αργότερα μετονομάστηκε σε Ολυμπιάδα και Στρατονίκη. Το όνομα Ολυμπιάδα της δόθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, ύστερα από τη νίκη του Φίλιππου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 356 π.Χ.
Η Ολυμπιάδα ήταν η πιο μορφωμένη από όλες όσες παντρεύτηκε ο Φίλιππος και από όλες γενικά τις Μακεδόνισσες αρχόντισσες. Εξασκούσε μια απαράμιλλη γοητεία με την ομορφιά της, τη μόρφωση και τη σοβαρότητά της. Θυσίαζε πολλά για την ακόρεστη φιλαρχία της, εκτός από τη ζωή ή τη φήμη του γιου της, Αλέξανδρου, που αγαπούσε παθολογικά. Ο Πλούταρχος, ο οποίος έζησε πολλούς αιώνες αργότερα, τη χαρακτήριζε κακότροπη και ζηλιάρα.
Αργότερα, λέγεται ότι η ίδια ομολόγησε στον σύζυγό της ότι ο Αλέξανδρος δεν ήταν γιος του, αλλά ότι τον είχε συλλάβει από ένα φίδι που εμφανίστηκε στον ύπνο της, το οποίο, σύμφωνα με τον μύθο, ήταν ενσάρκωση του ίδιου του Δία, και ότι ο ίδιος ο Φίλιππος Β´ τη χώρισε και την έστειλε στην Ήπειρο, κατηγορώντας την για μοιχεία.
Η Ολυμπιάδα είχε τάξει τη ζωή της σε ένα μόνο σκοπό και τον υπηρετούσε με πάθος: πώς θα εξασφάλιζε για τον γιο της τη διαδοχή του θρόνου της Μακεδονίας μέσα στη δίνη των μηχανορραφιών και δολοπλοκιών στην αυλή της Πέλλας. Οι σχέσεις των δύο συζύγων έως τo 337 π.Χ., οπότε και η Μακεδόνισσα Κλεοπάτρα, ανεψιά του στρατηγού Άτταλου, ανυψώνεται ως ισότιμη και νόμιμη βασίλισσα, υπήρξαν κατά βάσιν αρμονικές, χωρίς να λείπουν κάποιες εκρήξεις. Ο Φίλιππος της εμπιστευόταν τη διακυβέρνηση του κράτους, όταν απουσίαζε στις συχνές και μακρόχρονες εκστρατείες του. Η Ολυμπιάδα είχε δημιουργήσει στην Αυλή δικό της κύκλο ευνοουμένων, που τους προστάτευε ακόμα και από τη στράτευσή τους και την αποστολή στα διάφορα μέτωπα.
Ο Μέγας Αλέξανδρος διακρινόταν για την αφοσίωση στη μητέρα του, παρά τον δύστροπο και αυταρχικό χαρακτήρα της. Όταν ο Αντίπατρος, που είχε μείνει τοποτηρητής στη Μακεδονία, έγραψε στον Αλέξανδρο, που βρισκόταν στην Ασία, ένα εκτενές γράμμα, γεμάτο παράπονα για την Ολυμπιάδα, ο Μέγας Αλέξανδρος είπε, αφού το διάβασε: «Δεν ξέρει ο Αντίπατρος ότι ένα μόνο δάκρυ της μητέρας μου αρκεί, για να σβήσει χίλιες τέτοιες επιστολές».
Η απροσδόκητη και θλιβερή αγγελία του θανάτου του γιου της Αλέξανδρου Γ´, το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα, τη συνέτριψε. Δε θέλησε ποτέ να δεχτεί πως ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε από φυσιολογικό θάνατο και θρηνούσε ακόμα που μάθαινε ότι έμενε άταφος στη Βαβυλώνα επί δύο χρόνια, εξαιτίας των άγριων αγώνων διαδοχής των στρατηγών του.
Μετά τους εξοντωτικούς πολέμους των επιγόνων, ο Κάσσανδρος, υπ' αριθμόν ένα εχθρός της Ολυμπιάδας, έγινε κυρίαρχος στρατηγός στη Μακεδονία και ο Φίλιππος Αρριδαίος με την Ανταία Ευρυδίκη συμμάχησαν μαζί του και τον ανακήρυξαν επιμελητή του Μακεδονικού θρόνου. Η Ολυμπιάδα, βλέποντας να κινδυνεύουν τα συμφέροντα του εγγονού της, Αλεξάνδρου Δ', εγκαταλείπει την Ήπειρο και εκστρατεύει στη Μακεδονία. Σε σύγκρουση με τα στρατεύματα της Ευρυδίκης και του Αρριδαίου, οι τελευταίοι αιχμαλωτίζονται από τη γηραιά βασίλισσα και θανατώνονται άγρια.
Ο Κάσσανδρος, απασχολημένος την εποχή εκείνη στην Αθήνα, κατευθύνεται εναντίον της Ολυμπιάδας, η οποία καταφεύγει στην οχυρωμένη παραθαλάσσια πόλη του Θερμαϊκού κόλπου Πύδνα, έχοντας μαζί της τον μικρό Αλέξανδρο Δ´, τη Ρωξάνη, τη Θεσσαλονίκη και πολλούς πιστούς της. Μετά από επτάμηνη στενή πολιορκία και αφού η κατάσταση των πολιορκημένων έγινε αφόρητη (οι εγκλωβισμένοι αναγκάσθηκαν να σφάξουν και να φάνε έναν ελέφαντα δώρο του Μ. Αλεξάνδρου), η Ολυμπιάδα συνθηκολόγησε για να σώσει τον εγγονό της.
Όπως σημειώνει ο Σαράντος Καργάκος στο έργο του «Ολυμπιάδα -Ο βίος και η πολιτεία της μητέρας του Μ.Αλέξανδρου», η έλλειψη της ανθρωπιάς, εκ μέρους της Ολυμπιάδας έναντι των αντιπάλων της αμαύρωσε την προσωπικότητά της και σύντομα έφερε την καταστροφή της ίδιας. Ο Κάσσανδρος ανέθεσε την εκτέλεση της Ολυμπιάδας στους συγγενείς των θυμάτων της. Η Ολυμπιάδα σκοτώθηκε με λιθοβολισμό…
Και ήταν το τέλος της, τέλος που δεν το φαντάστηκε ποτέ γιος της. Ήταν τέλος όλως διόλου αντίθετο προς τις επιθυμίες του. Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος είχε αποφασίσει να καθοσιώσει την μητέρα του Ολυμπιάδα μεταξύ των αθανάτων. Και αντί για τιμητική ταφή, ο Κάσσανδρος δεν επέτρεψε καν την ταφή της. Πέταξε το πτώμα της άταφο σε ερημικό μέρος…
Στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης η Ολυμπιάδα
Το τέλος για την Ολυμπιάδα φαίνεται ότι βρίσκεται στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, όπου η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει την τελευταία δεκαετία στην επιφάνεια σημαντικά ευρήματα. Το θέμα ανέδειξε αποκλειστικά σε δημοσίευμα του το Flash.gr.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Flash.gr, οι εργαστηριακές έρευνες των ειδικών επιστημόνων έχουν προχωρήσει και έχουν ταυτοποιηθεί οι σκελετοί και η τέφρα που βρέθηκαν στον τύμβο και ανήκουν στην Ολυμπιάδα μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ηφαιστίωνα στον καλύτερο φίλο του, έναν στρατηγό του και ένα βρέφος.
Με τις εργαστηριακές έρευνες και την ιστορική μελέτη να προχωρούν, πλέον μεγάλη μερίδα αρχαιολόγων και ειδικών επιστημόνων, που έχουν γνώση των ευρημάτων, εκτιμούν ότι ο γυναικείος σκελετός ανήκει στη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα. Μάλιστα το κρανίο φέρεται να έχει τραύμα και στην πίσω πλευρά, γεγονός που συνάδει με τις ιστορικές αναφορές ότι δολοφονήθηκε δια λιθοβολισμού το έτος 316 π.Χ.