Σαντορίνη: Τι λένε οι ειδικοί για τη σεισμική «καταιγίδα» - 9.000 εγκατέλειψαν το νησί
Η έντονη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς. Το γεγονός ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί περισσότερες από 240 σεισμικές δονήσεις πάνω από 3 Ρίχτερ και τουλάχιστον 39 που ξεπέρασαν τους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, δεν επιτρέπει στους σεισμολόγους να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να εκτονωθεί το φαινόμενο με έναν μεγάλο σεισμό.
«Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται, αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης. Όπως εξηγεί από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο του 3 στην κλίμακα Ρίχτερ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 4 έφτασαν τους 39.
«Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ακολουθία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί», αναφέρει.
Τέλος επισημαίνει ότι το πρωί της Τρίτης (04/02) η στατιστική εκτίμηση θα βοηθηθεί αρκετά και από τους νέους σταθμούς σε Ανάφη και Αμοργό που θα στέλνουν το σήμα τους από τις επόμενες ώρες.
Παπαζάχος: «Πολύ έντονο φαινόμενο»
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής σεισμολογίας και εφαρμοσμένης γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στo Action 24 τονίζει ότι ένας μεγάλος σεισμός δεν θα ήταν έκπληξη, με δεδομένη την έντονη σεισμική ακολουθία στην περιοχή.
«Είναι αληθές ότι πρέπει να φοβόμαστε ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός. Δεν σημαίνει όμως ότι οπωσδήποτε θα γίνει. Είναι μια από τις δύσκολες ακολουθίες του ελληνικού χώρου, με μεγάλο αριθμό ενδιαμέσου μεγέθους σεισμών. Έχουν γίνει πάρα πολλά 4άρια, 4,5, κοντά στο 5. Επιμένει για μία εβδομάδα το φαινόμενο. Είναι πολύ έντονο. Δεν θα είναι έκπληξη αν γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός».
Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος τόνισε μιλώντας στο Attica TV: «Με βεβαιότητα δεν μπορούμε να το πούμε αν είναι μπροστά μας η πίσω μας ο κύριος σεισμός. Αυτό είναι ένα σμήνος σεισμών διαφορετικό. Διαφέρει στον αριθμό των σεισμών και επίσης διαφέρει και στα μεγέθη που είναι σχετικά μεγάλα. Αν γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός θα είναι γύρω στο 5,5, το πολύ 6 Ρίχτερ. Αν οι σεισμοί γίνουν στη θάλασσα δηλαδή μακριά από τη Σαντορίνη, αλλά και μακριά από την Αμοργό και την Ανάφη, δεν θα προκαλέσουν μεγάλες ζημιές».
Νομικού: «Μας ανησυχεί η περιοδικότητα»
Στη συχνότητα των σεισμών στάθηκε και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, η οποία τόνισε στο Action 24: «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Κάθε 10-15 λεπτά σημειώνονται σεισμικές δονήσεις. Υπάρχουν δύο ηφαιστειακά κέντρα. Η Νέα Καμμένη, στην οποία αναφερόμαστε ως το ηφαίστειο της Σαντορίνης και υπάρχει και ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο, του Κολούμπου. Όλα τα επίκεντρα από τις 27 Ιανουαρίου είναι στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης, σε μια περιοχή που είναι πάρα πολύ ενεργή. Την έχουμε χαρτογραφήσει, τη μελετάμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Γνωρίζουμε τα ρήγματα. Αναλύουμε συνεχώς τα δεδομένα. Υπάρχει μια τεκτονική δραστηριότητα, κάποια ρήγματα έχουν ενεργοποιηθεί. Η Νέα Καμμένη είναι ήσυχη. Το Κολούμπο είναι πάρα πολύ ενεργό. Χρειαζόμαστε χρόνο για να δούμε πώς συνδέεται η ηφαιστειότητα με την τεκτονική. Μας ανησυχεί η περιοδικότητα του φαινομένου».
Έχουν φύγει 9.000 από τη Σαντορίνη
Στο μεταξύ, συνεχίζεται το κύμα φυγής από τη Σαντορίνη, υπό τον φόβο ενός μεγάλου σεισμού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από το νησί έχουν αποχωρήσει ήδη 9.000 άτομα με πλοία και αεροπλάνα.
Τα πλοία και τα αεροπλάνα αναχωρούν από τη νησί ασφυκτικά γεμάτα, αφού κάτοικοι και επισκέπτες ανησυχούν λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας και ψάχνουν τρόπο να φύγουν.
Οι κάτοικοι της Σαντορίνης προτιμούν να κοιμούνται σε πάρκινγκ και ανοικτούς χώρους, μέσα στα αυτοκίνητά τους, καθώς δεν αισθάνονται ασφαλείς να παραμείνουν στα σπίτια τους στη διάρκεια της νύχτας.
Υπό τον φόβο ενός μεγάλου σεισμού κι ενώ η ζήτηση για αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχει αυξηθεί σημαντικά, έκτακτα δρομολόγια με πλοία και αεροπλάνα προγραμματίζονται τις τελευταίες ώρες, με την ανησυχία των κατοίκων εξαιτίας της καταιγιστικής σεισμικής ακολουθίας να εντείνεται.