«Χορός» Ρίχτερ στη Σαντορίνη: Σεισμός 4,9R τα ξημερώματα - Μαζική φυγή των κατοίκων
Πυκνώνει η σεισμική καταιγίδα στον θαλάσσιο χώρο γύρω από τη Σαντορίνη με αλλεπάλληλες δονήσεις. Σε επιφυλακή επιστήμονες και Αρχές, εγκαταλείπουν μαζικά το νησί οι κάτοικοι.
Σαντορίνη και Αμοργός παραμένουν το επίκεντρο της ανησυχίας για τις Αρχές, τους επιστήμονες και τους κατοίκους, την ώρα που η σεισμική καταιγίδα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου πυκνώνει με αλλεπάλληλους σεισμούς.
Ακόμη τέσσερις σεισμικές δονήσεις, με αντίστροφη χρονολογική σειρά 4, 4,2, 4,9 και 4 βαθμών Ρίχτερ, καταγράφτηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες —αντίστοιχα στις 05:03, στις 04:48, στις 04:46 και στις 03:19— στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τέσσερις σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.
Η δόνηση των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε υποθαλάσσια περιοχή, κοντά σε Σαντορίνη και Ανάφη.
Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 14 χλμ. Το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC),εντοπίζεται στα 30 χλμ. νοτιοανατολικά από τα Φηρά.
Να σημειωθεί πως η αρχική εκτίμηση του EMSC ήταν 5 Ρίχτερ.
Δεν υπάρχει κύρια δόνηση, θα συνεχιστεί η σεισμικότητα
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε χθες Δευτέρα ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες».
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια.
Οι εκατοντάδες σεισμοί έχουν φέρει αναστάτωση σε κάτοικους και τουρίστες, που εγκαταλείπουν άρον άρον με πλοία και αεροπλάνα τη Σαντορίνη. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 9.000 άνθρωποι (κάτοικοι και τουρίστες) έχουν εγκαταλείψει το νησί.
Σημειώνεται πως για σήμερα έχουν προγραμματιστεί έκτακτες πτήσεις τόσο από την Aegean όσο και από την Sky Express.
Παράλληλα, αποφασίστηκε τα σχολεία σε 4 νησιά των Κυκλάδων, (Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό) να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή (07/02/25) ενώ χθες και ο δήμος Τήνου αποφάσισε να αναστείλει σήμερα Τρίτη τη λειτουργία σχολικών μονάδων και εγκαταστάσεων. Επίσης, ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης αποφάσισε αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης την Τρίτη 04 Φεβρουαρίου 2025, λόγω των επικείμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών και της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας.
Διυπουργική σύσκεψη στις 9
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στις 9 το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).
Αύριο Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00 για λάβει χώρα νέα κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Να σημειωθεί πως η η στατιστική εκτίμηση των σεισμών αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από σήμερα το πρωί που ξεκινούν να στέλνουν το σήμα τους οι νέοι σταθμοί καταγραφής σε Ανάφη και Αμοργό.
Συστάσεις
Οι αρχές καλούν τους πολίτες να:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας .