Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Το μέγιστο που περιμένουμε είναι το πολύ έως 6 Ρίχτερ»
«Οροφή» τα 6 Ρίχτερ βλέπουν οι ειδικοί για τη σεισμική έξαρση που είναι σε εξέλιξη στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων.
Ο τρόπος που καταγράφονται και παρακολουθούνται οι σεισμοί τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει, επισήμανε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στο MEGA, και εξηγεί ότι πλέον η επιστημονική κοινότητα μπορεί να μιλά βάσει δεδομένων.
Αυτός είναι ο λόγος που για τις πρόσφατες σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη οι επιστήμονες μπορούν να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις για μέγεθος που μπορεί να φτάσει ένας σεισμός, δεδομένων όλων των καταγραφών που έχουν συλλεγεί και αξιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
«Είμαι περήφανος που έχω μαθητές την κ. Νομικού, τον κ. Λέκκα, και πολλούς άλλους που έχουν μια εντελώς άλλη αντίληψη και ξεφύγαμε από τη δεκαετία του ’80, που οι επιστήμονες ήταν περισσότερο γνωστοί για τις κόντρες τους», είπε ο κ. Παπανικολάου και πρόσθεσε:
«Το κλειδί είναι ότι έχουμε στοιχεία πάνω στα οποία βγάζουμε τις απόψεις μας. Μέχρι πριν από 15 χρόνια τα στοιχεία ήταν στατιστικής φύσης. Κοιτάζαμε τι ξέραμε για τους σεισμούς και προσπαθούσαμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Το μεγαλύτερο ατού τώρα είναι ότι έχουμε χαρτογραφήσει το ηφαίστειο Κολούμπο.
«Τις επόμενες μέρες θα γίνει ο κύριος σεισμός»
«Το πιθανότερο είναι τις επόμενες μέρες να δούμε την κορύφωση του φαινομένου με τον μεγαλύτερο σεισμό – τον κύριο – ή την σταθεροποίηση σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος και την εκτόνωση»
Στη συνέχεια ξέρουμε για την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Έχουμε 12 ηφαιστειακούς κρατήρες ΒΑ του Κολούμπο. Ακριβώς σε αυτή την περιοχή των κρατήρων του Κολούμπο είναι που νότια μέχρι την νήσο Άνυδρο γίνεται όλη αυτή η δραστηριότητα».
«Έχουμε χαρτογραφήσει όλα τα ρήγματα. Κάναμε πέρσι τις γεωτρήσεις, ξέρουμε την ιστορία του κάθε ρήγματος, ξέρουμε ότι το Κολούμπο έχει δώσει έξι μεγάλες εκρήξεις σαν αυτή του 1650.
«Περιμένουμε κύριο σεισμό το πολύ έως 6 Ρίχτερ»
Από αυτά προκύπτει η ενημέρωση των στοιχείων. Δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει μετά από αυτά τα στοιχεία και να πει ό,τι θέλει. Μας απασχολεί η ρηξιγενής ζώνη από την Άνυδρο μέχρι ανατολικά της Σαντορίνης. Οι μελέτες που κάνουμε συνάδουν στο ότι μπορεί ο σεισμός να φτάσει τα 6 Ρίχτερ», συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου.
«Το μέγιστο που περιμένουμε είναι το 5,5 έως το πολύ 6 Ρίχτερ. Έχουμε τη ρηξιγενή ζώνη αλλά δεν θα σπάσει όλο το ρήγμα. Δεν ξέρουμε μέχρι πόσο θα κρατήσει. Μόλις ξεφύγαμε και πήγαμε σε πιο αισθητούς σεισμούς, που είναι οι κλασικοί τεκτονικοί σεισμοί μεσαίου μεγέθους αλλά από το 4,1 φτάσαμε στο 4,9.
Αυτό μας δείχνει ότι η καμπύλη εκτόνωσης είναι αρκετά γρήγορη και το πιθανότερο είναι τις επόμενες μέρες να δούμε την κορύφωση του φαινομένου με τον μεγαλύτερο σεισμό – τον κύριο – ή την σταθεροποίηση σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος και την εκτόνωση», τόνισε κλείνοντας.