Σαν σήμερα ο «Χριστόφορος Κολόμβος» της Αγγλίας ανακοίνωσε πως βρήκε την... ανατολική Ασία
Ο «Άγγλος Κολόμβος» με καταγωγή από τη... Γένοβα ανακάλυψε την Αμερική 5 χρόνια μετά τον «ορίτζιναλ» και έγινε η απόλυτη διασημότητα.
Ένας από τους σπουδαιότερους εξερευνητές της Αγγλίας ήταν Ιταλός. Είναι μία άβολη αλήθεια, την οποία οι Άγγλοι αποφεύγουν να παραδεχθούν, αποκαλώντας τον Τζον Κάμποτ αντί να χρησιμοποιούν το πραγματικό του όνομα: Τζιοβάνι Καμπότο. Σαν σήμερα, λοιπόν, 10 Αυγούστου του 1497, ο γενοβέζικης καταγωγής θαλασσοπόρος επέστρεψε στην αυλή του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Ζ’ για να τον ενημερώσει πως είχε ανακαλύψει μία νέα γη στα δυτικά της Ιρλανδίας ονόματι Newfoundland, δηλαδή «νεοευρεθείσα γη» ή πιο απλά... «Νέα Γη».
Μόλις το μικρό του πλοίο, το «Matthew» έφτασε στο Μπρίστολ, εκείνος αμέσως συνέχισε το ταξίδι ανατολικά, μέχρι το Λονδίνο, έχοντας μαζί του έναν χάρτη και μία υδρόγειο που είχε φτιάξει ο ίδιος θέλοντας να δείξει τη διαδρομή του ταξιδιού του. Χρησιμοποιώντας αυτά τα αντικείμενα, κατάφερε να πείσει τους πάντες. Σύμφωνα με έναν πρέσβη: «Τα λέει με τέτοιο τρόπο, καθιστώντας τα πάντα τόσο απλά, ώστε... νιώθω την ανάγκη να τον πιστέψω».
Ο βασιλιάς αντάμειψε τον Κάμποτ πλουσιοπάροχα, με την προοπτική περαιτέρω ανταμοιβών στο μέλλον. Έτσι, του έδωσε δέκα λίρες (σσ. περίπου 6.500 λίρες ή 7.500 ευρώ σε σημερινά χρήματα) και λέγεται πως του παραχώρησε σύνταξη μέχρι να «να διερευνηθεί περαιτέρω αυτή η ιστορία». Όταν βγήκε έξω, στους δρόμους τον αντιμετώπισαν ως διασημότητα. Ο κόσμος τον αποκαλούσε «Ναύαρχο» και τον κυνηγούσαν «σαν δαιμονισμένοι». Ο Κάμποτ υποσχέθηκε στους φίλους του επαρχίες ή νησιά στον νέο κόσμο που είχε ανακαλύψει. Νόμιζε -και πέθανε συνεχίζοντας να το νομίζει, όπως κι ο Χριστόφορος Κολόμβος- πως αυτό που είχε βρει ήταν η ανατολική Ασία.
Η ανακάλυψη της Αμερικής άλλαξε τα πάντα για την Αγγλία, όμως χρειάστηκε πολύς καιρός μέχρι να γίνει αυτό. Αφού πέθανε ο Ερρίκος Ζ’, ο γιος του Ερρίκος Η’ δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εξερευνήσεις, προτιμώντας να κάνει τον νταή στην Ευρώπη. Άλλες περιοχές της Ευρώπης με ακτογραμμή στον Ατλαντικό Ωκεανό -η Γαλλία, η Βρετάνη, η χώρα των Βάσκων, η Πορτογαλία- έστειλαν περισσότερα πλοία εκεί πολύ νωρίτερα.
Σταδιακά, όμως, και κυρίως κατά τον 17ο αιώνα, οι Άγγλοι κατέληξαν να πάνε εκεί μαζικά -για να μείνουν, όχι απλώς για την επίσκεψη- και κατά τη διαδικασία αυτή σε μεγάλο βαθμό κατέστησαν τη νέα ήπειρο αγγλοκρατούμενη.