Πώς ένας πλοίαρχος κατάφερε να καταλάβει τη Χαβάη «στο όνομα της Βρετανίας»
Γνωστή είναι η ταραχώδης ιστορία της Χαβάης, η οποία είχε ονομαστεί από τον διάσημο Βρετανό εξερευνητή Τζέιμς Κουκ ως «νησιά Σάντουιτς» το μακρινό 1778. Τότε βέβαια επρόκειτο για ένα ανεξάρτητο κράτος, μέχρι που έπεσε στα «νύχια» των ΗΠΑ το 1898 και μετονομάστηκε επίσημα σε Χαβάη.
Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν πως για μικρό χρονικό διάστημα στη Χαβάη είχε επιβληθεί βρετανική εξουσία, λόγω της φιλοδοξίας ενός πλοιάρχου και αν δεν επενέβαινε δυναμικά το Λονδίνο, ίσως σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα να μην ήταν Αμερικανός αλλά Βρετανός.
Ο λόγος για τον λόρδο Τζορτζ Πόλετ, τον καπετάνιο του HMS Carysfort, ο οποίος αφού κατέπλευσε στο λιμάνι της Χονολουλού για να ερευνήσει μία καταγγελία άδικης μεταχείρισης απέναντι στους Βρετανούς του νησιού, μία ημέρα σαν σήμερα, στις 25 Φεβρουαρίου του 1843 ύψωσε τη βρετανική σημαία και επέβαλλε τη βρετανική εξουσία.
Η Βρετανία και οι νήσοι της Χαβάης ήταν σύμμαχοι από τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν η επιρροή της Βρετανίας έφτανε σε κάθε γωνιά του κόσμου. Ήταν επίσης η εποχή που οι Χαβανέζοι ανησυχούσαν με την αυξανόμενη παρουσία Γάλλων και Αμερικανών στα νησιά και ήλπιζαν πως η Βρετανία ως «φίλη χώρα» θα διαφύλαττε την ανεξαρτησία τους.
Χαρακτηριστικό μάλιστα της φιλίας μεταξύ των δύο κρατών ήταν πως οι Χαβανέζοι είχαν υιοθετήσει μία σημαία με τα βρετανικά χρώματα στη μία της γωνία. Αυτή η σχέση όμως έμελλε να χαλάσει από τα μεγαλόπνοα σχέδια του πλοιάρχου Πόλετ, ο οποίος όχι μόνο πήρε την εξουσία στα χέρια του αλλά ουσιαστικά καθαίρεσε τον βασιλιά της Χαβάης Καμεκαμέχα Γ’ δίνοντάς του ένα τελεσίγραφο, το οποίο ο Χαβανέζος ηγέτης αποδέχθηκε για να αποφύγει την αιματοχυσία.
Η έντονη αντίδραση της Βρετανίας όταν κατάλαβαν τα... καμώματα του Πόλετ
Η χαβανέζικη σημαία καταργήθηκε και ο πλοίαρχος Πόλετ πήρε στα χέρια του ουσιαστικά την πολιτική εξουσία στα νησιά, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια των αρμοδιοτήτων του. Διόρισε τον εαυτό του και τρεις άλλους σε μια επιτροπή που θα αποτελούσε τη νέα κυβέρνηση και επέμεινε να έχει τον άμεσο έλεγχο κάθε κτηματικής συναλλαγής. Η κυριαρχία του, ωστόσο, δεν κράτησε πολύ καθώς, σχεδόν 6 μήνες μετά, έφτασε στη Χονολουλού ένας ιεραρχικά ανώτερός του Βρετανός.
Ο ναύαρχος Ρίτσαρντ Τόμας ήταν ο διοικητής του Βασιλικού Ναυτικού στον Ειρηνικό Ωκεανό, ο οποίος έγινε έξαλλος όταν έμαθε τα... καμώματα του Πόλετ, καθώς οι ενέργειές του είχαν καταστρέψει την εικόνα της Βρετανίας ως «καλοκάγαθης» μεγάλης δύναμης στην περιοχή.
Ο Πόλετ καρατομήθηκε πάραυτα και το βασίλειο της Χαβάης αποκαταστάθηκε. Βέβαια, οι σχέσεις με τη Βρετανία ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν πλήρως κάτι που έπαιξε τον ρόλο του όταν το 1898 οι ΗΠΑ με τον κλασικό αμερικανικό... τσαμπουκά, απορρόφησαν τη Χαβάη ανατρέποντας την τότε βασίλισσα Λιλιουοκαλανί.