Μόλι Μπράουν: Ποια ήταν η «Αβύθιστη Μόλι» που επιβίωσε από τον Τιτανικό
Ήταν ένα πλοίο όνειρο. Κάθε μέρα, 176 θερμαστές έριχναν κοντά στους 600 τόνους κάρβουνο στους καυστήρες για να διατηρήσουν την (πολύ ισχυρή για την εποχή) ιπποδύναμη των 46.000 ίππων, την ώρα που τέσσερα τεράστια φουγάρα έβγαζαν 100 τόνους στάχτη στον αέρα.
Ο λόγος φυσικά για τον μυθικό Τιτανικό, το πλοίο που έμελλε να γραφτεί στην Ιστορία. Αυτός, βέβαια, ήταν εξαρχής ο σκοπός για τους κατασκευαστές του πολυτελούς πλοίου, αλλά αργά τη νύχτα της 14ης Απριλίου 1912, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η πρόσκρουση του σε ένα παγόβουνο θα αναδείκνυε τον Τιτανικό ως το πλοίο με την πιο λυπηρή ιστορία.
Το RMS Τιτανικός χτύπησε σε ένα παγόβουνο σε απόσταση 600 περίπου χιλιομέτρων από το Νιουφάουντλαντ και λίγες ώρες αργότερα, αυτό το ολοκαίνουριο μηχανικό θαύμα θα βυθιζόταν στον «παγωμένο» Ατλαντικό ωκεανό.
Η σύγκρουση αποδείχθηκε μοιραία γιατί το παγόβουνο έσκισε τα πλαϊνά του πλοίου, πλημμυρίζοντας πέντε από τα υδατοστεγή του διαμερίσματα, ένα πολύ μεγάλο νούμερο για να καταφέρει να κρατηθεί στην επιφάνεια.
Μέσα σε τρεις ώρες, ο Τιτανικός είχε σπάσει στα δύο, με περισσότερους από χίλιους ανθρώπους να παραμένουν ακόμα πάνω του, συμπεριλαμβανομένης της ορχήστρας, που συνέχισε να παίζει για τους πανικόβλητους επιβάτες μέχρι που το νερό κατάπιε τα πάντα.
Μάλιστα, ο πανικός είχε διασκορπιστεί μέχρι και στο πλήρωμα του Τιτανικού, με αποτέλεσμα να ρίχνουν στον Ατλαντικό μισογεμάτες σωσίβιες λέμβους. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα από τους 2.224 επιβάτες του παρθενικού (και τελικά μοναδικού) ταξιδιού του Τιτανικού να επιβιώσουν γύρω στα 700 άτομα.
Η Μάργκαρετ Μπράουν που έγινε η «Αβύθιστη Μόλι»
Μεταξύ αυτών των 700 ατόμων, μία γυναίκα έγινε ιδιαίτερα γνωστή μετά τη βύθιση του Τιτανικού, κυρίως χάρη στις εντυπωσιακές προσπάθειες που κατέβαλε κατά τη διάρκεια της καταστροφής. Ο λόγος, φυσικά, για την «Αβύθιστη» Μόλι Μπράουν, η οποία ήταν μία από τους τυχερούς επιζήσαντες που κατέληξαν στο σωστικό πλοίο «Καρπάθια».
Ήταν εκείνη που, σύμφωνα με τις τότε μαρτυρίες, όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε, απαίτησε (ανεπιτυχώς) από το πλήρωμα της «σωστικής λέμβου 6» να επιστρέψει στον χώρο του ναυαγίου για να βρουν τυχόν επιζώντες.
Αργότερα, μοίραζε φαγητό, νερό και κουβέρτες στους υπόλοιπους επιβάτες που επέζησαν της τραγωδίας, ενώ στη συνέχεια συγκέντρωσε με έρανο 10.000 δολάρια για εκείνους που είχαν χάσει όλα τους τα υπάρχοντα.
Σε ένα γράμμα προς την κόρη της, το οποίο έγραψε αφού έφτασε στη Νέα Υόρκη, η Μόλι Μπράουν ανέφερε: «Αφού βούτηξα στη σαλαμούρα, παστώθηκα κι έγινα τουρσί μέσα στον ωκεανό, τώρα έχω μείνει σύξυλη... έστειλαν αίτημα στο κογκρέσο να μου δώσει παράσημο. Αν αναγκαστώ να φωνάξω κάποιον ειδικό για να δει αν είμαι στα συγκαλά μου, θα ‘ναι επειδή με φωνάζουν Ηρωίδα του Τιτανικού».
Για τις ενέργειές της, η Μόλι όντως έλαβε το μετάλλιο της γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής και αργότερα αξιοποίησε τη φήμη της στην καμπάνια για τα δικαιώματα των γυναικών.
Είχε έντονη ακτιβιστική δράση ενώ συχνά εξέφραζε τις ανησυχίες της για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των γυναικών, την εκπαίδευση και τον αναλφαβητισμό των παιδιών.
Μάλιστα, το σπίτι στο οποίο ζούσε έγινε από το 1971 μουσείο, στο οποίο καταγράφεται η ιστορία της Μόλι στον Τιτανικό αλλά και στις ακτιβιστικές της δράσεις. Χαρακτηριστική της δημοφιλίας της Μόλι Μπράουν ήταν η κίνηση των αστροναυτών Gus Grissom και John Young να ονομάσουν το διαστημικό σκάφος του Gemini ως «Molly Brown» προς τιμήν της.
Η Μόλι Μπράουν έγινε τακτικός και ιδιαίτερα αγαπητός χαρακτήρας στις δημοφιλείς αποδόσεις της βύθισης του Τιτανικού. Ήταν εκείνη που παρείχε μια ρανίδα ελπίδας εν μέσω της πιο τραγικής ναυτικής συμφοράς που έχει γίνει ποτέ...