Ντικ Τέρπιν: Ο βίαιος ληστής που έγινε μύθος - Ο απίστευτος τρόπος που πιάστηκε
Ήταν ένας «βίαιος, επικίνδυνος κακούργος», του οποίου η φήμη παραμένει μάλλον πολύ καλύτερη απ’ ότι κανονικά του αξίζει. Σαν σήμερα, 7 Απριλίου του 1739, ο φημισμένος ληστής και συμμορίτης Ντικ Τέρπιν -ή Ρίτσαρντ Τέρπιν, όπως είχε βαφτιστεί το 1705- εκτελέστηκε για κλοπή αλόγων και δολοφονίες αλλά κανείς δεν περίμενε τι θα ακολουθούσε.
Η δεκαετία του 1730 «σημαδεύτηκε» στην Αγγλία από τη δράση του διαβόητου εγκληματία Ντικ Τέρπιν (Dick Turpin). Αν και ξεκίνησε ως ευυπόληπτος οικογενειάρχης και κρεοπώλης με ειδικότητα στη... λαθροθηρία ελαφιών, με τη συμμορία του είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος του Έσεξ.
Η δράση της εγκληματικής ομάδας με τις ληστείες σπιτιών θα έληγε γρήγορα καθώς τα μέλη της πιάστηκαν και έτυχαν αρκετά σκληρής αντιμετώπισης: Από δημόσια διαπόμπευση σε ξύλινα δεσμά, μέχρι εξορία ή εκτέλεση, οι συμμορίτες του τέρπιν δεν είχαν καλό τέλος.
Ο αρχηγός, όμως, της συμμορίας παρέμενε ασύλληπτος, με αποτέλεσμα οι Αρχές να γεμίσουν την περιοχή με αφίσες που πρόσφεραν αμοιβή για τη σύλληψή του. Οι 100 λίρες για το κεφάλι του τέρπιν τον έκαναν έναν από τους πιο καταζητούμενους εγκληματίες στην Αγγλία κάτι που... ιντρίγκαρε αρκετούς κυνηγούς κεφαλών.
Αυτό όμως δεν πήγε και τόσο καλά, τελικά, καθώς κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού μέσα στο δάσος του Epping, ο Ντικ Τέρπιν προσέθεσε και τη δολοφονία στο «παλμαρέ» του. Οι Αρχές διπλασίασαν την αμοιβή για τον εντοπισμό του ενώ οι εφημερίδες της εποχής άρχισαν να κάνουν «τρελές δουλειές» πουλώντας φύλλα με κεντρικό θέμα το σκάνδαλο του διαβόητου κλέφτη και δολοφόνου «Μεγάλου Τέρπιν».
Τον συνέλαβαν λόγω μίας επιστολής
Κανείς όμως δεν περίμενε τον τρόπο που τελικά θα κατέληγε στα χέρια των Αρχών. Έχουμε φτάσει στο 1739 και για χρόνια ο διαβόητος Ντικ Τέρπιν διαφεύγει από την αστυνομία του Λονδίνου. Μέχρι που έφτασε στο αστυνομικό τμήμα ένας τύπος, ονόματι Τζέιμς Σμιθ, ο οποίος ανέφερε ότι προχώρησε σε μία απόστευτη ανακάλυψη.
Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Σμίθ ήταν στο ταχυδρομείο όταν είδε ένα γράμμα που του φαινόταν γνωστό. Έφερε την υπογραφή κάποιου Τζον Πάλμερ. Όταν όμως είδε τον γραφικό χαρακτήρα συνειδητοποίησε ότι ήξερε τον συντάκτη και ότι δεν επρόκειτο για κανέναν Πάλμερ αλλά για τον διαβόητο Ντικ Τέρπιν.
Ο Τζέιμς Σμιθ ήταν στο σχολείο με τον Τέρπιν κια μάλιστα ήταν αυτός που του είχε μάθει να γράφει. Έτσι, γνώριζε πολύ καλά τον γραφικό χαρακτήρα του Ντικ Τέρπιν. Οι Αρχές άνοιξαν το εν λόγω γράμμα και με έκπληξη διαπίστωσαν πως η «νέμεσή» τους εδώ και χρόνια, βρισκόταν ήδη στη... φυλακή!
Ο μεγάλος και τρανός Ντικ Τέρπιν είχε συλληφθεί έξω από το Λονδίνο για ένα πλημμέλημα αλλά είχε φυλακιστεί στην πόλη του Γιορκ με το όνομα Τζον Πάλμερ, όπως είχε ισχυριστεί πως τον έλεγαν.
Ο Τζέιμς Σμιθ πήγε στο Γιορκ και αναγνώρισε τον παλιό του συμμαθητή (και τσέπωσε φυσικά τις 200 λίρες). Ο Τέρπιν καταλήγει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, με το δικαστήριο να τον κρίνει ένοχο και να τον καταδικάζει σε θάνατο.
Ακόμα όμως και μπροστά στον θάνατο, ο Ντικ Τέρπιν κάνει... σόου, καθώς υποκλίνεται στο πλήθος, πιάνει κουβέντα με τον δήμιο, μέχρι που τελικά απαγχονίστηκε.
Το φυσικό του όμως χάρισμα φαίνεται πως τον βοήθησε και μετά θάνατον καθώς τα μέσα της εποχής έσπευσαν να ωραιοποιήσουν τα κατορθώματά του δημιουργώντας τον πρώτο «αντιήρωα» της εποχής. Όλα τα εγκλήματα του Ντικ Τέρπιν εξωραΐστηκαν και μετατράπηκαν σε θέματα για θεατρικά έργα, κόμικ, βιβλία και διαφημίσεις με ιστορίες που περιελάμβαναν μία τελείως φανταστική διαδρομή μήκος όλης της Αγγλίας, από το Λονδίνο στο Γιορκ, καβάλα στο πιστό του άλογο, τη Μαύρη Μπες.
Έτσι ένας από τους πιο μοχθηρούς εγκληματίες μετατράπηκε σε έναν από τους πιο αγαπητούς ήρωες...