Πρόβλημα στέγασης: Με αύξηση επιδότησης προσπαθούν να ξεκλειδώσουν τα κλειστά ακίνητα
Με αύξηση της επιδότησης στο 60% προσπαθεί το κράτος να δελεάσει ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων να τα ανακαινίσουν και να τα νοικιάσουν.
Με περισσότερα κίνητρα προσπαθεί το κράτος να δελεάσει τους ιδιοκτήτες κλειστών ακίνητα να τα ανακαινίσουν και να τα ρίξουν στην αγορά προς ενοικίαση.
Εκτιμάται ότι τα κλειστά και παλαιά ακίνητα ξεπερνούν τα 12.500, ενώ εάν αυτά τα διαμερίσματα ήταν διαθέσιμα, τότε τα ενοίκια θα συμπιέζονταν και το κόστος στέγασης θα έπεφτε.
Σύμφωνα με τον Θέμη Μπάκα πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates τα υφιστάμενα κριτήρια, δηλαδή επιδότηση 40% για ποσό ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ για ακίνητο μέχρι 100 τμ δεν ήταν ρεαλιστικό, μιας και το καθαρό ποσό της ανακαίνισης με την αφαίρεση του ΦΠΑ έπεφτε κάτω από 8.000 ευρώ.
Για ένα ακίνητο έως 100 τμ λίγα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν με 8.000 ευρώ. Η κυβέρνηση τώρα ρίχνει στο τραπέζι το χαρτί της αύξησης του ποσού και του ποσοστού της επιδότησης για να δελεάσει τους ιδιοκτήτες. Για αυτό τώρα αυξάνει το όριο στα 15.000 ευρώ και το ποσοστό της επιδότησης ανεβαίνει στα 60% δηλαδή 9.000 ευρώ.
Ειδικότερα, για να ενταχθεί ένα ακίνητο στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω» θα πρέπει αυτό να μην είναι μεγαλύτερο των 100 τμ και να είναι σε οικιστική περιοχή. Οι δικαιούχοι να μην έχουν εισόδημα μεγαλύτερο από 40.000 ευρώ ακίνητη περιουσία μεγαλύτερη των 300.000 ευρώ το ακίνητο να είναι κενό στο Ε2 τα τελευταία τρία έτη και οι δικαιούχοι να μην έχουν πάρει επιδότηση για ανακαίνιση και εξοικονόμηση σε ακίνητο για τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το στοίχημα είναι να αυξηθεί η διαθεσιμότητα σε περιοχές που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εξεύρεσης στέγασης, όπως πχ οι Αμπελόκηποι, το Παγκράτι και τα Πατήσια.