Προκλητικός Γκιουλέρ τορπιλίζει τη θετική ατζέντα: Απειλές για Αιγαίο - Αλεξανδρούπολη - Καστελλόριζο
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως «η Ελλάδα με τετελεσμένα γεγονότα προσπαθεί να καταχραστεί τις προβληματικές περιοχές στο Αιγαίο».
Για «μαξιμαλιστικές και παράνομες απαιτήσεις» της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο ο Γιασάρ Γκιουλέρ, επαναφέροντας στο τραπέζι τη σκληρή ρητορική της Άγκυρας εν μέσω του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των μαξιμαλιστικών και παράνομων απαιτήσεων της Ελλάδας και της 'Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, υφίστανται μια σειρά διαφωνιών για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η χώρα μας πραγματοποιεί διάφορες πρωτοβουλίες τόσο επί του πεδίου όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο».
Και συνέχισε: «Με τις συμφωνίες για τις περιοχές θαλάσσιες δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την "ΤΔΒΚ" το 2011 και με τη Λιβύη το 2019, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα μας που διακηρύξαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση ότι είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο. Την αποφασιστική αυτή στάση την δείχνουμε και στο πεδίο, εμποδίζοντας τις μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες που κατευθύνονται προς την υφαλοκρηπίδα μας».
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ αν και στην εισήγησή του έδωσε έμφαση στα ήρεμα νερά στο Αιγαίο, στη συνέχεια ξεδίπλωσε τις αξιώσεις της Άγκυρας, επαναφέροντας την θεωρία περί αποστρατιωτικοποίησης 23 νησιών του Αιγαίου κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο Καστελόριζο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν θα διαστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα της που ορίζουν οι διεθνείς συμφωνίες για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
"Το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και απέχει από εμάς 1.900 μέτρα. Είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων από αυτά τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, κατά παράβαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει. Η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά είναι σαφής. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε τον εξοπλισμό αυτών των νησιών και την παραβίαση του καθεστώτος τους. Έχουμε δηλώσει από το παρελθόν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες για να ανατρέψει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών αυτών».
«Καμία δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια της χώρας μας»
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έθιξε και την ένταση του Ιουλίου, με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου στην Κάσο, παρουσιάζοντας την εκδοχή ότι οι δραστηριότητες του πλοίου Ievoli Relume συνεχίστηκαν μετά την έγκριση της Τουρκίας.
«Τελευταία, αυτόν τον Ιούλιο, η ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων του ιταλικού πλοίου İevoli Relume στην υφαλοκρηπίδα μας εμποδίστηκε από την αποτρεπτική στάση των στοιχείων μας στην περιοχή και εν τέλει το ιταλικό πλοίο μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές του αφού είπε «Ναι, αποδέχομαι την δική σας περιοχή ευθυνών. Μου επιτρέπετε (έχω την άδειά σας;».)
Με αυτό, δείξαμε ότι καμία δραστηριότητα έργων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδεια της χώρας μας. Όπως γνωρίζετε, το έργο EastMed είναι ένα έργο που έχει μείνει στα χαρτιά. Είναι μια από τις σημαντικότερες αποδείξεις της αποφασιστικής στάσης της χώρας μας».
Την ίδια ώρα, συνεχίζοντας να βάλλει κατά της Ελλάδας κατηγόρησε την Αθήνα για δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο, κατηγορώντας την παράλληλα ότι επιχείρησε να κάνει έρευνες χωρίς άδεια στην δυνητική τουρκική υφαλοκρηπίδα, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο της Βέρνης.
«Στα τετελεσμένα γεγονότα που επιχειρεί η Ελλάδα με την εκμετάλλευση των προβληματικών περιοχών στο Αιγαίο, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας μεταξύ των χωρών μας που έχουν προτεραιότητα, δίνονται οι απαραίτητες απαντήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών μας στο πεδίο της διπλωματίας και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χωρίς χάσιμο χρόνου.
Το τελευταίο διάστημα, το Υπουργείο Εξωτερικών μας προέβη στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες που η ελληνική πλευρά προσπάθησε να πραγματοποιήσει χωρίς άδεια στη δυνητική μας υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, κατά παράβαση του Πρωτοκόλλου της Βέρνης μεταξύ των δύο χωρών το 1976 και το διεθνές δίκαιο, και στο πεδίο, η Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων και η Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος ανέλαβαν δράση.
Δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις».
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δεν έκρυψε την ενόχληση του και για τις αμερικανικές βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας ότι επηρεάζονται οι στρατηγικές ισορροπίες στη περιοχή, με την Άγκυρα σύμφωνα με τα λεγόμενα του να λαμβάνει τα απαραίτητα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα για την προστασία της εθνικής της ασφάλειας.
«Παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, σε ό,τι αφορά την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας
μας και αξιολογούμε τις επιπτώσεις τους στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο γνωρίζουμε την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ποιες βάσεις χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη στρατιωτικών στοιχείων από τις ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας.
Η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών στοιχείων στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας. Παρακολουθούμε από κοντά αυτές τις εξελίξεις και λαμβάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας».