Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικό διάλογο: «Ακόμη δεν υπάρχει κοινό πλαίσιο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα»
Σκιαγράφησε την πορεία των ελληνοτουρκικών συνομιλιών ο πρωθυπουργός. Τι είπε για την εκλογή Τραμπ από τη Βουδαπέστη.
Το στίγμα των κινήσεων της Αθήνας στον ελληνοτουρκικό διάλογο, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουδαπέστη όπου βρίσκεται, για την άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ανέφερε πως υπάρχει καλό κλίμα στις συζητήσεις αλλά ξεκαθάρισε πως ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί «κοινό πλαίσιο» για να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι και να μιλήσουν για «τη μία μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επικράτηση Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και αποκάλυψε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τον εκλεγμένο πρόεδρο.
Ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις που έκανε, μιλώντας για τη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και του ιδίου με τον πρόεδρο Ερντογάν, ανέφερε: «Η κανονικότητα πιστεύω ότι πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις μεταξύ γειτόνων. Έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν πολλές φορές και επίσημα και όποτε έχουμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε και ανεπίσημα, πάντα θα ανταλλάξουμε μια ευγενική κουβέντα, γιατί αυτό πιστεύω ότι αρμόζει σε γειτονικά κράτη, τα οποία πρέπει να έχουν καλές σχέσεις παρά τις μεγάλες διαφορές που ενδέχεται να έχουν.
»Δεν έχω ενημερωθεί ακόμα λεπτομερώς από τον υπουργό Εξωτερικών, είδα όμως τις δηλώσεις και του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Φιντάν και νομίζω ότι και οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε. Αλλά, ταυτόχρονα, ναι, σίγουρα δεν υπάρχει ακόμα ένα κοινό πλαίσιο προκειμένου να συζητήσουμε σε βάθος τη μία μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
»Το γεγονός, όμως, ότι έγινε μια συνολική καταγραφή, η οποία αναγνωρίστηκε από τις δύο πλευρές, της προόδου που έχουμε πετύχει, η οποία πρόοδος αφορά και τον τρόπο με τον οποίον οι δύο λαοί μας έρχονται πιο κοντά, για παράδειγμα, η πολύ επιτυχημένη χορήγηση βίζας εξπρές στα νησιά του Aνατολικού Αιγαίου, η οποία στήριξε πολύ τον τουρισμό στα νησιά αυτά, η καλή -και μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη- συνεργασία που έχουμε στο προσφυγικό, η συνεργασία μας σε διεθνείς οργανισμούς, όλα αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
» Και θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές. Σε όσους ανησυχούν θέλω να ξαναπώ ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση από μία ισχυρή θέση. Είμαστε μία χώρα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, με σταθερή και αναπτυσσόμενη οικονομία, με ένα πλαίσιο γεωπολιτικών συμμαχιών το οποίο αναγνωρίζει το δίκαιο των θέσεών μας, με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θωρακίζουν τις ελληνικές θέσεις. Επομένως, βεβαίως και συνομιλούμε και θα συνομιλούμε. Και έστω και αν δεν μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο να συμφωνήσουμε στην κεντρική μας διαφορά, οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα ήρεμα νερά, τα οποία τελικά αποβαίνουν, νομίζω, προς όφελος και των δύο λαών».
«Ισχυρές οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις - Ελπίζω ότι η Ευρώπη δεν θα μπει σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ»
Αναφορικά με τη νίκη του Τραμπ και τι μπορεί αυτή η εξέλιξη να σημαίνει για τις ελληνοαμερικανικές θέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε: «Πιστεύουμε στην μεγάλη σημασία των ευρωατλαντικών σχέσεων. Πιστεύω ότι θα βρούμε τρόπο και με το νέο πρόεδρο να της ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο αναλαμβάνοντας ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Όταν ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε πολλά από τα ευρωπαϊκά κράτη προ των ευθυνών τους για τη δαπάνη για ΝΑΤΟ.
»Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν στις ευρωατλαντικές σχέσεις αν θα μπούμε δηλαδή έναν εμπορικό πόλεμο - ελπίζω πως όχι.
Να επαναλάβω ότι ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αυτές παραμένουν ισχυρές με στρατηγικό περιεχόμενο είναι θωρακισμένες μέσα από την αμυντική συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει την οποία θέλω να θυμίσω ότι έχει πενταετή διάρκεια. Είναι θέσεις που επιβεβαιώνονται ότι όταν κλήθηκα να μιλήσω στο αμερικανικό κογκρέσο. Η πρόσκληση απευθύνθηκε και από τους ρεπουμπλικάνους και τους δημοκρατικούς γερουσιαστές.
»Εκτιμώ ότι θα έχω την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον πρόεδρο Τραμπ στις επόμενες ημέρες. Μην ξεχνάτε ότι ήμουνα στους παλαιότερους για το ευρωπαϊκό συμβούλιο άρα είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ μαζί του κατά την πρώτη του θητεία». Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες «κατέστησε σαφές από όλους εμάς ότι αυτή η αναγκαιότητα για την στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας καθίσταται ακόμη πιο κατεπείγουσα μετά από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ».
Μιλώντας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτές παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές» και πρόσθεσε πως «είναι σχέσεις με στρατηγικό περιεχόμενο, και θωρακισμένες μέσα από την αμυντική συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει, η οποία θέλω να θυμίσω ότι έχει πια και πενταετή διάρκεια. Είναι θέσεις, εξάλλου, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και από το γεγονός ότι, όταν κλήθηκα να μιλήσω στο Αμερικανικό Κογκρέσο, η πρόσκληση ήρθε και από τους Δημοκρατικούς και από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλευτές και Γερουσιαστές».
Στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - που γίνεται παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι - το θέμα συζήτησης στην ατζέντα είναι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα με αφορμή την έκθεση Ντράγκι. Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αναλυτικά για την έκθεση του κ. Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας (Διακήρυξη της Βουδαπέστης).
Μιλώντας για αυτό το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Είχαμε ευκαιρία να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση με τον κύριο Ντράγκι και θα σχολιάσουμε τα πολύ επίκαιρα και κρίσιμα ζητήματα τα οποία αναδεικνύει στην έκθεσή του. Πιστεύω ότι θα υπάρχει μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Και ότι τα ζητήματα ανταγωνιστικότητας σε ευρωπαϊκές οικονομίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο πολύ πιο δραστικό από ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα.
»Είναι κοινός τόπος ότι σήμερα Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην ενέργεια παρά το γεγονός ότι επενδύουμε πολύ στις ανανεώσιμες πηγές. Θεωρώ ότι εξαιρετικό θετικό το γεγονός ότι στην δήλωση της Βουδαπέστης υπάρχει μία αναφορά στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο κατεπείγοντα. Όμως για να μπορέσει η αγορά ενέργειας να λειτουργεί προς όφελος όλων των ευρωπαίων καταναλωτών πρέπει να γίνουν δύο σημαντικές παρεμβάσεις πρώτα τις διασυνδέσεις Και πιστεύω ότι πρέπει να ξαναδούμε πια τα πράγματα θέματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να μην καθορίζει το φυσικό αέριο την οριακή τιμή του συστήματος όπως γίνεται σήμερα».
Για την κοινή άμυνα
Τέλος, αναφορικά με την κοινή άμυνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είχα την ευκαιρία να μιλήσω πάλι σήμερα για μία παρέμβαση που θα δώσει πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο εκείνες τις χώρες που επιλέγονται παιδιών σημαντικά ποσά στην άμυνα. Η χώρα μας σε επενδύσεις και το τρία τοις 100 του ΑΕΠ τεστ στην άμυνα πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε παρότι συμφωνήσαμε σχετικά πρόσφατα στους δημοσιονομικούς κανόνες ένα ποσό από αυτές τις αμυντικές δαπάνες ανά εξαιρείται από τους υπολογισμούς των οροφών των δαπανών. Δε χρειάζεται αυτή η πρόταση πρώτα τα ευρωπαϊκά χρήματα αλλά μία διαφορετική ματιά για να δούμε τον τρόπο με τον οποίον υπολογίζουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες από δω και στο εξής».