Γιατί η Τουρκία ταράζει τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο - Τα αντιπολιτευτικά «βέλη» και ο γρίφος με Τραμπ
Οι δηλώσεις του Γιασάρ Γκιουλέρ έφεραν φουρτούνες. Γιατί ο Τούρκος ΥΠΑΜ επέλεξε να κλιμακώσει τη ρητορική του.
Ανταπόκριση - Κωνσταντινούπολη
Ο Γιασάρ Γκιουλέρ ξετύλιξε τη βεντάλια των τουρκικών αξιώσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ταράζοντας σε επίπεδο ρητορικής τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.
Την ώρα που συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας στην Άγκυρα στις αρχές του 2025, όπου αναμένεται να συναντηθούν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν, οι δηλώσεις του Γιασάρ Γκιουλέρ έφεραν φουρτούνες στα ήρεμα νερά στο Αιγαίο που επικρατούν από την διακήρυξη των Αθηνών και μετά.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές στάσεις και δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο, βάζοντας ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης 23 νησιών του Αιγαίου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο Καστελόριζο.
Πίεση από την αντιπολίτευση
Παρά τη διακήρυξη των Αθηνών, η Άγκυρα έθετε με κάθε ευκαιρία τις αξιώσεις της στο τραπέζι, με πιο πρόσφατο παράδειγμα οι δηλώσεις του Χακάν Φιντάν, ο οποίος επιμένει να μιλάει για λύση - «πακέτο» στο Αιγαίο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Ωστόσο σε αντίθεση με το διπλωματικό ύφος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας χρησιμοποίησε μια πιο σκληρή ρητορική, βάλλοντας κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ένας από τους λόγους που ενδεχομένως ο Γιασάρ Γκιουλέρ, επιλέγει να κλιμακώσει τη ρητορική του, είναι η πίεση που υπάρχει από την αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός, ότι στην αρχική του εισήγηση ο υπουργός Άμυνας έδωσε έμφαση στα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, ενώ όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ανέβασε τους τόνους κατά της Ελλάδας, θέλοντας να τονίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θέλει να έχει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί συστηματικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την διακήρυξη των Αθηνών και μετά, ότι κάνει παραχωρήσεις στην Ελλάδα και εγκατέλειψε στη πράξη το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Νοεμβρίου βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος κατέθεσαν ερώτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση με θέμα την «ελληνική κατοχή τουρκικών νησιών», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Η ανησυχία για τη νέα κυβέρνηση Τραμπ
Την ίδια ώρα, η τοποθέτηση Γκιουλέρ μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μήνυμα στις ΗΠΑ, με τις οποίες οι σχέσεις παραμένουν ακόμη σε προβληματικό επίπεδο. Μπορεί η εκλογή Τραμπ να έθρεψε προσδοκίες σε κύκλους στην Τουρκία, για βελτίωση του αμερικανοτουρκικού διαλόγου, ωστόσο τα κομμάτια του παζλ του υπουργικού συμβουλίου του νέου πλανητάρχη, φέρνουν προβληματισμό στην Άγκυρα μιας και δεν τρέφουν ιδιαίτερα φιλοτουρκικά αισθήματα.
Μόνο τυχαία άλλωστε δεν μπορεί να θεωρηθεί, η ενόχληση του Γκιουλέρ για τις αμερικανικές βάσεις στην Αλεξανδρούπολη η οποία αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του και καλύφθηκε ευρέως από τα τουρκικά μέσα. Εντύπωση προκάλεσε επίσης η επισήμανση του Τούρκου υπουργού Άμυνας ότι με φόντο την αύξηση των αμερικανικών βάσεων στην Αλεξανδρούπολη η Άγκυρα λαμβάνει τα απαραίτητα διπλωματικά αλλά και στρατιωτικά μέτρα για την προστασίας της εθνικής της ασφάλειας.