Πόνος στις αρθρώσεις; - 5 τροφές «κλειδιά» που υπόσχονται ανακούφιση
Η διατροφή όπως και ο τρόπος ζωής παίζουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη αλλά και στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να μετριάσουν κατά πολύ τα συμπτώματα.
Η φλεγμονή είναι μια φυσική διαδικασία του οργανισμού που βοηθά στην προστασία του από λοιμώξεις και τραυματισμούς. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες χρόνιες ασθένειες, όπως αρθρίτιδα και πόνο στις αρθρώσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα αυξημένα επίπεδα στρες και η κακή διατροφή είναι δύο από τους κυριότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση χρόνιας φλεγμονής.
Ωστόσο. ένα πρώτο και βασικό βήμα για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της φλεγμονής είναι η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και η ένταξη τροφών στο διαιτολόγιο σας που την καταπολεμούν.
Η Dr Emma Patel, ειδικός σε θέματα διατροφής, μιλώντας στην Daily Expess ισχυρίζεται ότι καταναλώνει πέντε συγκεκριμένες τροφές καθημερινά για να αποτρέψει τον πόνο στις αρθρώσεις. Υποστηρίζει επίσης ότι αυτά τα τρόφιμα ,έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και του πόνου στις αρθρώσεις.
Λοιπόν, τι προτείνει ο γιατρός;
1. Ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η Δρ Πατέλ λέει: «Τα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν την παραγωγή φλεγμονωδών χημικών ουσιών στο σώμα, οδηγώντας σε μειωμένο πόνο και ακαμψία στις αρθρώσεις».
Συμπεριλαμβάνοντας στη διατροφή σας ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί ή οι σαρδέλες, μπορείτε να μειώσετε με φυσικό τρόπο τη φλεγμονής των αρθρώσεων. Το κλειδί είναι να στοχεύσετε σε τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.
2. Τζίντζερ
Το τζίντζερ εκτός από συστατικό στην κουζίνα, έχει μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, όπως η μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα.
Η ειδικός αναφέρει: «Το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι μπλοκάρει ορισμένες φλεγμονώδεις οδούς στο σώμα, παρέχοντας ανακούφιση από τον πόνο σε όσους υποφέρουν από καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα». Ένα καθημερινό φλιτζάνι τσάι τζίντζερ ή η προσθήκη φρέσκου τζίντζερ στα γεύματά σας μπορεί να είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον πόνο στις αρθρώσεις.
3. Μούρα
Τα μούρα αποτελούνται από πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά. Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες, σε κάθε χούφτα. Πολλά από αυτά τα συστατικά έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και δρούνε ως φυσικά αντιφλεγμονώδη.
«Τα μούρα, ιδιαίτερα τα βατόμουρα, είναι γεμάτα με ανθοκυανίνες – ενώσεις που καταπολεμούν τις φλεγμονές και προστατεύουν τις αρθρώσεις από περαιτέρω βλάβες», εξηγεί η γιατρός.
4. Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα γνωστό για την ευεργετική του δράση και αποτελεί ένα από τα θεμέλια της μεσογειακής διατροφής.
Από πλευράς διατροφικής αξίας είναι ιδιαίτερα γνωστό για την αντιφλεγμονώδη δράση που έχει και το αντίστοιχο όφελος στην καταστολή των συμπτωμάτων αρθρίτιδας. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη και συγκεκριμένα ελαιοκανθάλη. Αυτή είναι μια ένωση που μιμείται τα αποτελέσματα της ιβουπροφαίνης στη μείωση της φλεγμονής.
Η Δρ Patel εξηγεί: «Το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο υγιεινό για την καρδιά, αλλά βοηθά επίσης στη λίπανση των αρθρώσεων, κάνοντας την κίνηση πιο εύκολη και λιγότερο επώδυνη».
5. Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς περιέχει μικρές ποσότητες απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το μαγγάνιο, ο σίδηρος και το κάλιο. Ωστόσο, το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί σε μια κατηγορία βιοδραστικών συστατικών που διαθέτει, τα οποία ονομάζονται κουρκουμινοειδή. Από αυτά το κυριότερο και πιο σημαντικό για την υγεία μας είναι η κουρκουμίνη,
Πιο συγκεκριμένα, η χορήγηση κουρκουμίνης έχει συσχετισθεί με βελτίωση των συμπτωμάτων και της κινητικότητας ασθενών με οστεοαρθρίτιδα, μειωμένη χρήση μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και γαστρεντερικών ενοχλήσεων που σχετίζονται με αυτά, ενώ παρόμοια αποτελέσματα έχουν καταγραφεί και σε κλινικές μελέτες όπου συμμετείχαν άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
«Για αιώνες αποτελούμε μέρος της παραδοσιακής ιατρικής λόγω της ικανότητας της να μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο, ειδικά σε ασθενείς με αρθρίτιδα» σημείωσε η Δρ Patel.