Πράσινα ή κίτρινα ακτινίδια: Η διαφορά που θα αλλάζει για πάντα τις διατροφικές σου συνήθειες
Έδαφος κερδίζει σταδιακά το κίτρινο ακτινίδιο. Το κίτρινο χρώμα οφείλεται κυρίως σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και αναλογίες καροτονοειδών και χλωροφυλλών σε σχέση με τα πράσινα ακτινίδια.

Εξωτικό, θρεπτικό και ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό, το ακτινίδιο είναι το κατεξοχήν φρούτο όλων των εποχών. Είναι πολύ ζουμερό και έχει μια χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση, που ίσως και να αποθαρρύνει πολλούς να το προτιμούν. Οι ευεργετικές του όμως ιδιότητες, σίγουρα θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε. Νέες ποικιλίες ακτινιδίων έχουν εμφανιστεί, με τις κιτρινόσαρκες να χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που τις καθιστούν εμπορικά επιθυμητές. Ποιες είναι όμως οι διαφορές των πράσινων και των κίτρινων ακτινίδιων;
Τα πράσινα (Actinidia deliciosa) και τα κίτρινα (Actinidia chinensis var. chinensis, συχνά εμπορικά γνωστά ως “SunGold”) ακτινίδια διαφέρουν σε αρκετά σημεία:
Χρώμα και εμφάνιση
Πράσινα: Έχουν εσωτερικό σάρκα έντονου πράσινου χρώματος με μαύρα σποράκια, και φθαρτό, χνουδωτό εξωτερικό φλοιό.
Κίτρινα: Η σάρκα τους είναι χρυσοκίτρινη έως πορτοκαλί, με μειωμένη ή σχεδόν ανύπαρκτα χνούδια στο φλοιό, που είναι πιο λεία και λεπτότερη.
Γεύση και άρωμα
Πράσινα: Έχουν έντονη, δροσερή οξύτητα και ζωηρό «δώρο» φρουτώδες άρωμα. Η οξύτητά τους ισορροπείται από τη φυσική τους γλυκύτητα, αλλά σε γενικές γραμμές είναι πιο «ξινά».
Κίτρινα: Είναι σαφώς πιο γλυκά, με θερμό, τροπικό άρωμα (νότες μάνγκο ή ανανά), και πολύ πιο ήπια οξύτητα. Αυτή η «κρεμώδης» γλυκύτητα τα κάνει δημοφιλή και σε όσους δεν συμπαθούν τα πολύ όξινα φρούτα.
Θρεπτική αξία
Βιταμίνη C: Τα κίτρινα συχνά υπερτερούν ελαφρώς, φτάνοντας έως και 161 mg ανά 100 g, έναντι περίπου 93 mg στα πράσινα.
Αντιοξειδωτικά & καροτενοειδή: Η κίτρινη σάρκα περιέχει λουτεΐνη και β-καροτένιο, που ενισχύουν το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και προσφέρουν επιπλέον αντικαρκινική δράση.
Ίνες: Τα πράσινα έχουν ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες, βοηθώντας στην πέψη και τη ρύθμιση σακχάρου στο αίμα.
Υφή
Πράσινα: Η σάρκα είναι πιο ινώδης και σφιχτή, με ελαφριά τραγανότητά της κοντά στο κέντρο.
Κίτρινα: Έχουν πιο μαλακή, βελούδινη υφή, σχεδόν λιώσιμο στο στόμα.
Σεζόν & καλλιέργεια
Πράσινα: Συλλέγονται συνήθως από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο στο βόρειο ημισφαίριο.
Κίτρινα: Έχουν λίγο νωρίτερη συγκομιδή (Σεπτέμβριο–Νοέμβριο) και απαιτούν πιο ζεστό κλίμα για καλύτερη ωρίμανση.
Χρήσεις
Πράσινα: Ιδανικά για σαλάτες, σάλτσες (π.χ. με βασιλικό), smoothie και γλυκά με έντονη αντίθεση γλυκού–ξινού.
Κίτρινα: Ταιριάζουν ωραία σε φρουτοσαλάτες, επιδόρπια κρέμας (λόγω ήπιας γλυκύτητας), και χυμούς – δεν «κρύβουν» άλλα υλικά χάρη στη λεία τους υφή.
Διαθεσιμότητα & τιμή
Τα κίτρινα ακτινίδια είναι συνήθως πιο ακριβά, καθώς οι ποικιλίες Gold απαιτούν πιο αυστηρές συνθήκες καλλιέργειας και αρκετές υπερπόντιες μεταφορές.
Αν προτιμάτε πιο ξινή, σφιχτή γεύση με έντονο φρουτώδες άρωμα, το πράσινο είναι μονόδρομος. Αν θέλετε “γλυκά” τροπικά αρώματα και βελούδινη υφή, δοκιμάστε το κίτρινο. Και τα δύο όμως είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών!