Λευκά ή καφέ αυγά; Ώρα να μάθεις τη διαφορά
Οι κότες με λευκό φτέρωμα και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν λευκά αυγά, ενώ εκείνες με καφέ-κόκκινο φτέρωμα και κόκκινους λοβούς κάνουν καφέ αυγά

Σου έχει τύχει να πας στη λαϊκή, να διαλέγεις αυγά και ο πωλητής να σε ρωτάει: «Λευκά ή καφέ;»... και να μην ξέρεις τι να απαντήσεις;
Αυτές οι μικρές διατροφικές «βόμβες» είναι γεμάτες πρωτεΐνες, βιταμίνες και ωφέλιμα λιπαρά. Κυκλοφορούν, όμως, σε διάφορες αποχρώσεις: λευκά, μπεζ, καφέ και όλα τα ενδιάμεσα. Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη διαφορά;
Το μυστικό είναι… η κότα!
Το χρώμα του κελύφους εξαρτάται από:
- Τα γονίδια της κότας
- Το χρώμα των φτερών και των λοβών της
Γενικά, οι κότες με λευκό φτέρωμα και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν λευκά αυγά, ενώ εκείνες με καφέ-κόκκινο φτέρωμα και κόκκινους λοβούς κάνουν καφέ αυγά.
Έχουν τα καφέ αυγά περισσότερα θρεπτικά συστατικά;
Όχι! Το χρώμα του κελύφους δεν επηρεάζει τη διατροφική αξία του αυγού. Λευκά και καφέ αυγά είναι ίδια σε θρεπτικά συστατικά, γεύση και όφελος για τον οργανισμό!
Ένα βραστό αυγό, ανεξαρτήτως χρώματος, περιέχει:
- 77 θερμίδες
- 5g λίπους
- 6g υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης
- Βιταμίνες D, B12, B2, ασβέστιο και ψευδάργυρο
Κάποιες μελέτες βρήκαν ελάχιστη διαφορά στα ω-3 λιπαρά υπέρ των καφέ αυγών, αλλά η διαφορά είναι τόσο μικρή που δεν έχει πραγματική σημασία.
Τι ισχύει για το χρώμα του κρόκου;
Αυτό είναι που όντως παίζει ρόλο! Ο κρόκος δεν έχει πάντα το ίδιο χρώμα, και εδώ η διαφορά οφείλεται στη διατροφή της κότας:
- Αν τρέφεται με φυσικά φυτά, ο κρόκος είναι έντονα πορτοκαλί
- Αν τρώει κυρίως καλαμπόκι και σιτάρι, ο κρόκος είναι κιτρινωπός
Ενώ η διατροφική αξία δεν αλλάζει, οι σεφ υποστηρίζουν ότι τα αυγά με πιο σκούρο κρόκο έχουν πιο πλούσια και γεμάτη γεύση!
Η ουσία
Διάλεξε αυγά όχι με βάση το χρώμα τους, αλλά την ποιότητά τους! Αν ψάχνεις καλύτερη γεύση, προτίμησε αυγά ελευθέρας βοσκής ή βιολογικά, που προέρχονται από κότες με πιο φυσική διατροφή!