Κακάο ή σοκολάτα: Εσύ ξέρεις ποια είναι η μεγάλη διαφορά
Πολλοί μπερδεύουν τα δυο προϊόντα που αν και προέρχονται από το ίδιο δέντρο έχουν πολύ μεγάλες διαφορές.

Το κακάο και η σοκολάτα προέρχονται από το ίδιο βασικό συστατικό, τους καρπούς του κακαόδεντρου (Theobroma cacao), αλλά διαφέρουν στη διαδικασία επεξεργασίας και στα επιπλέον συστατικά που περιέχουν.
1. Κακάο
Το κακάο είναι η σκόνη που προκύπτει από την άλεση των καβουρδισμένων και απολιπαρωμένων καρπών του κακάο. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, έχει έντονη γεύση και χρησιμοποιείται ευρέως σε γλυκά, ροφήματα και αρτοποιία.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κακάο
- Φυσικό κακάο: Έχει πιο όξινη γεύση και ανοιχτόχρωμη καφέ απόχρωση.
- Ολλανδικό κακάο (Dutched cocoa): Έχει υποστεί αλκαλοποίηση, με αποτέλεσμα πιο ήπια γεύση και σκούρο χρώμα.
2. Σοκολάτα
Η σοκολάτα είναι προϊόν που περιέχει κακάο, αλλά και άλλα συστατικά όπως βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα ή άλλες προσθήκες.
Κύριοι τύποι σοκολάτας:
- Μαύρη σοκολάτα: Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και λίγο ή καθόλου γάλα.
- Γάλακτος: Έχει μικρότερη ποσότητα κακάο και περιέχει γάλα και περισσότερη ζάχαρη.
- Λευκή σοκολάτα: Δεν περιέχει καθόλου σκόνη κακάο, αλλά μόνο βούτυρο κακάο, γάλα και ζάχαρη.

Συμπερασματικά, το κακάο είναι η αγνότερη και πιο συμπυκνωμένη μορφή του καρπού, ενώ η σοκολάτα είναι ένα προϊόν με περισσότερα συστατικά και ποικιλία γεύσεων