Πότε θα ανακοινώνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού κάθε χρόνο
Σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το νέο αυτόματο τρόπο αναπροσαρμογής των βασικών αποδοχών - Θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 21/11.
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα γνωστοποιείται από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο η ετήσια μεταβολή του κατώτατου μισθού.
Αυτό θα είναι το χρονοδιάγραμμα που θα ισχύει με το νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού, το οποίο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το 2028.
Ο νέος κατώτατος μισθός θα καθορίζεται βάσει ενός μαθηματικού τύπου ως εξής: Ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής) + Ποσοστό μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του Γενικού Δείκτη Μισθών/2.
Χθες, έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα, καθώς τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το νέο αυτόματο τρόπο αναπροσαρμογής των βασικών αποδοχών, η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024, ώστε το ν/σ να εισαχθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση στις αρχές Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, τα συνδικαλιστικά σωματεία των εργαζομένων αντιδρούν με τη φιλοσοφία του νέου συστήματος, με την ΓΣΕΕ να εκφράζει την αντίθεσή της για την τακτική «εξαίρεσης» των κοινωνικών εταίρων από την διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου. Μάλιστα, με επιστολή τους προς την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως θέτουν ευθέως το ζήτημα επαναφοράς της αρμοδιότητας των κοινωνικών εταίρων να συμφωνούν με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) τα κατώτατα όρια βασικού μισθού και ημερομισθίου.
«Μπλόκο» στη μείωση μισθών
Με το νέο τρόπο καθορισμού των βασικών αποδοχών, απαγορεύεται ρητά η μείωσή τους. Ωστόσο σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται το «πάγωμα» του μισθού, κατόπιν εισήγησης της ειδικής επιτροπής που είναι αρμόδια για τον καθορισμό του.
Έτσι, έως την 31η Αυγούστου κάθε έτους η Επιστημονική Επιτροπή για τον κατώτατο μισθό συντάσσει έκθεση, η οποία είτε διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει λόγος παρέκκλισης από την εφαρμογή του κανόνα, είτε προτείνει αιτιολογημένα και πλήρως τεκμηριωμένα ότι, κατ’ εξαίρεση, ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο δεν πρέπει να αναπροσαρμοστούν κατά το επόμενο έτος, διότι:
- η οικονομία βρίσκεται σε σημαντική ύφεση ή
- υπάρχει σημαντική απόκλιση του εθνικού πληθωρισμού (Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή
- υπάρχει σημαντική ανισορροπία στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών ή
- η αναπροσαρμογή δεν δικαιολογείται από τα επίπεδα και τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις στην παραγωγικότητα και τη δυναμική της ή την απόκλιση του κατώτατου μισθού από το εξήντα τοις εκατό (60%) του ακαθάριστου διάμεσου μισθού ή
- υπερβαίνει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας ή
- δεν δικαιολογείται από έκτακτες περιστάσεις.
Η Επιστημονική Επιτροπή αποστέλλει αμελλητί την έκθεσή της στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης.